Skandal North Dakota menimbulkan kebimbangan mengenai kesihatan Co-op laluan

Skandal North Dakota menimbulkan kebimbangan mengenai kesihatan Co-op laluan

Bagi jualan wakil insurans North Dakota, Mac mungkin masa yang ideal untuk menikmati berenang-up bar di sebuah resort di Pulau Grand Cayman. Tetapi di dataran Utara, di mana suhu berada di bawah sifar, pemegang polisi pada Blue Cross Blue perisai dari North Dakota yang kurang senang apabila mereka belajar mengenai perjalanan bagi kakitangan 66 ahli dan tetamu. Kata-kata pengunduran Caribbean $238,000 pecah musim sejuk yang lepas, diburukkan lagi oleh berita faedah lain: $15 juta di Eksekutif bonus lebih lima tahun, $400,000 untuk penerbangan piagam dan $35,000 untuk persaraan yang Naib Presiden Parti. Dan apabila maya berikutnya kos Michael Unhjem tugas beliau sebagai Ketua Eksekutif, pendaratan itu adalah adalah lembab oleh bayaran pemisahan $2.5 juta. Payung emas telah ditambah ke kontrak selepas ditangkap memandu drunken 2006, satu audit Negeri menegaskan.

Dalam era di mana cerita-cerita daripada lebihan Korporat telah menjadi biasa, drama penanggung insurans dominan North Dakota bergema amat di sini, sebahagian besarnya kerana negeri bukan untung Blue Cross Blue perisai adalah pada asasnya sebuah Koperasi, dimiliki oleh pemegang-pemegang polisi. Ia adalah susunan dengan model yang dipromosikan oleh penggubal undang-undang yang berkuasa sebagai alternatif kepada “Opsyen awam” yang akan meletakkan Kerajaan Persekutuan dalam perniagaan insurans. Undang-undang bahawa Jawatankuasa Kewangan Senat mungkin akan meluluskan Selasa panggilan untuk penubuhan Koperasi insurans kesihatan di semua 50 Negeri dan Daerah.

Kumpulan liberal di sini berhujah bahawa skandal North Dakota menggambarkan bahaya menganggap bahawa model Koperasi akan memastikan tingkah-laku yang bermoral tinggi, terutamanya dalam industri awash di wang. “Panggil Koperasi, memanggilnya bersama, memanggilnya insurans swasta,” kata Don Morrison, Pengarah Eksekutif NDpeople.org. “Jika apa yang kita mahu adalah untuk mempunyai penjagaan kesihatan berkualiti pada harga yang mampu orang, ia tidak datang dari budaya insurans swasta. Jika ini adalah model, mari kita sebenar.”

Sebagai sebuah syarikat yang sedia ada, biru tersebut tidak akan dibenarkan ke pangkat baru kerjasama yang digambarkan oleh Sen. Kent Conrad, Demokrat North Dakota yang juga penganjur Tempahan tekun Jawatankuasa kewangan model. Conrad, yang membesar di Bismarck, enggan mengulas mengenai kontroversi yang melanda Blues dalam isu. Tetapi dia mengutip kejayaan dalam elektrik, ladang dan Koperasi walaupun perdagangan yang meningkat daripada tradisi sama populism prairie yang menghasilkan Cross biru asal tujuh dekad yang lalu.

“Rancangan co-op bertujuan untuk memperoleh faedah yang sama untuk pengguna sebagai pilihan awam tanpa kawalan kerajaan insurans kesihatan,” Conrad berkata dalam satu kenyataan pada bulan ini. “Ia melakukannya dengan mencipta pelan kesihatan peribadi, didorong oleh pengguna, bukan untung. Kerana rancangan ini akan dimiliki oleh ahli-ahli mereka, mereka akan menumpukan mendapat nilai yang terbaik untuk pengguna, bukannya memaksimumkan pendapatan atau keuntungan.”

Tidak banyak yang diketahui tentang penjagaan kesihatan Koperasi secara besar-besaran kerana terdapat sedikit sahaja di dalam negara. Jost S. Timothy, yang pengajian polisi penjagaan kesihatan di Washington dan Universiti Lee, berkata mereka cenderung untuk memberi khidmat yang baik kepada ahli tetapi tidak membuat “apa-apa perbezaan dari segi kos atau harga.”

Bagi Blues, yang mempunyai akar yang sama model Koperasi, kontroversi ke atas pampasan Eksekutif tidak pernah terhad kepada North Dakota. Pesuruhjaya di Maryland insurans dikurangkan pembayaran pemisahan $18 juta untuk tahun lepas bagi Ketua Eksekutif CareFirst Blue Cross Blue perisai menyebutnya “semata-mata terlalu banyak wang untuk membayar Msuk CEO sebuah syarikat yang bukan untung.”

Di Massachusetts, di mana penduduk dikehendaki membawa insurans kesihatan, peguam bulan dilancarkan untuk siasatan pampasan Eksekutif dan Lembaga Pengarah pada nonprofits penjagaan kesihatan selepas Pengerusi Negeri biru Cross Blue perisai bersara dengan $16 juta sekaligus.

“Pejabat kami yang prihatin biasanya tinggi kos penjagaan kesihatan. Ini adalah sebahagian daripada itu,”kata David Friedman, pertama Penolong peguam di pejabat yang diketuai oleh Martha Coakley, Demokrat yang bertanding untuk kerusi Senat Edward M. Kennedy yang lewat.

Di North Dakota, yang mempunyai lebihan bajet negeri sebanyak $1 bilion, penduduk memakai parsimony mereka bangga. Dan semua lebihan perbelanjaan ini, kata Negeri Adam Hamm Pesuruhjaya insurans, datang kira-kira pada masa Syarikat adalah memohon kenaikan premium sebanyak 15 hingga 20 peratus. “Mereka sudah dimiliki oleh pemegang-pemegang polisi,” kata Hamm, kuasa-kuasa yang menginap telah disekat di bawah undang-undang Syarikat adalah menolak apabila skandal meletus. “Setiap sepicis mereka menghabiskan adalah pemegang-pemegang polisi sepicis.” Paul von Ebers, yang mengambil alih sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Blues’ di selepas skandal tersebut, kata penelitian semasa adalah tidak dapat dielakkan dan mengecewakan, memandangkan rekod keseluruhan Syarikat. Ia menghabiskan hanya 7 peratus daripada premium overhed. Tahun lalu, hanya lapan aduan rasmi telah difailkan terhadap Syarikat, sehingga enam tahun sebelum.

“Di seluruh negara, dalam serangan ke atas Syarikat-syarikat insurans adalah satu percubaan yang bersepadu untuk mengalihkan perhatian perbincangan dari isu sebenar apa yang berlaku di dalam penjagaan kesihatan,” von Ebers berkata dari ibu pejabat syarikat Fargo. “Di Washington, kita sedang menumpukan syarikat insurans sebagai entiti jahat, manakala sesiapa yang memahami Kesihatan menyedari bahawa kadar penggunaan dan teknologi adalah pemacu utama kos.”

Para pengkritik, Walau bagaimanapun, mencari pelajaran tepat pada masanya dalam transformasi North Dakota penanggung insurans dari asal-usul populist.

Dilahirkan pada lewat tahun 1930-an oleh pemerintah menjadi biskop sebagai sebuah “kebajikan dan kebajikan Perbadanan”, co-op Blue Cross meningkat daripada gerak hati peluang sama rata sama yang menghasilkan sebuah bank milik kerajaan negeri dan bijirin Lif. Di akhir 1980-an, ia bergabung dengan yang lain bukan untung, Blue perisai, dan berkembang menjadi pemain utama dalam pertubuhan politik.

“Mereka mempunyai lebih banyak clout daripada orang di negeri ini,” kata Negeri Sen. Tim Mathern Fargo, calon Demokratik 2008 bagi Gabenor. Di sepanjang jalan, ahli-ahli Lembaga Pengarah gaji meningkat bersama-sama dengan gaji Eksekutif; mereka empat kali ganda dalam masa dua tahun untuk $12,000 setahun, termasuk $1,200 setiap mesyuarat.

“Ia adalah papan self-perpetuating,” kata Morrison daripada NDpeople.org, mencatatkan bahawa satu usaha 1998 oleh pengguna menyokong untuk melantik dua orang Pengarah adalah rebuffed untuk calon-calon yang dipilih oleh penjawat. “Orang-orang di papan yang kononnya mempunyai kepentingan rakyat yang elit kuasa dari North Dakota.”

Lembaga Pengarah Naza dengan Eksekutif adalah clearest dalam pakej pemisahan bagi von Ebers pendahulu, Unhjem, yang mengaku pada masa itu bahawa dia harus telah menyedari masalah perhubungan awam Kepulauan Cayman yang perjalanan akan menyebabkan. Juruaudit Negeri turut hairan bahawa Lembaga dibayar pemisahan kepada dua Eksekutif lain kontrak yang diperlukan tidak ada. Bonus untuk “pencapaian” telah dibayar walaupun pengunderaitan menunjukkan kerugian.

Pengerusi Lembaga Dennis Elbert tidak kembali panggilan mendapatkan komen.

“Premium terus naik dan naik. Ia membuat saya marah bahawa atas CEO dan sebagainya akan pahala diri sendiri. Dan untuk apa? Untuk apa?”kata Pat Swanson, 68, yang semasa beliau di pejabat broker insurans yang menjual polisi-polisi bagi”the Blues,”bukan untung yang dikenali. Dia sekarang bekerja di sebuah kedai Hallmark Kirkwood pusat membeli-belah.

Walaupun Blues’ premium adalah antara yang terendah di negara, mereka telah meningkat 87 peratus sejak 2001, dasar-dasar Kumpulan, jauh lebih cepat daripada mempunyai pendapatan. “Apabila mereka membayar, mereka membayar daripada minda mereka. Itulah dasar-dasar mereka adalah spendy begitu, “kata Lisa Marchus, 47.

Marchus bekerja pada sempadan ekonomi Perkhidmatan, mengambil pesanan di rumahnya Bismarck dari McDonald’s drive-throughs di negeri-negeri yang jauh, kemudian menaip mereka ke skrin yang muncul sebelum goreng Tukang masak di dalam restoran. Gaji adalah $7 sejam tanpa faedah, dan dia berkata apabila dia melihat pakar bedah tentang penggantian lutut, dia “membuat saya untuk menjadi bodoh” kerana dia bergantung pada Medicaid.

Hamm, Republikan yang dipilih pada bulan November, fikirkan monopoli maya Blues’ berdiri di teras skandal. Tetapi dalam usaha untuk pertandingan pada peringkat kebangsaan, beliau bimbang yang pilihan awam yang mungkin menggunakan Persekutuan subsidi untuk melemahkan pesaing peribadi boleh. Namun, beliau telah loath untuk mencadangkan kerjasama, sama ada.

“Salah satu perkara utama anda lihat dalam penjagaan kesihatan koperasi di negara ini ialah Lembaga Pengarah tidak sentiasa bertindak demi kepentingan keahlian dan mengurangkan bahan buangan,” Hamm berkata. “Ia tidak mampu untuk mencapai ekonomi penjagaan kesihatan apa yang telah ia dapat mencapai dalam pertanian dan kawasan-kawasan lain.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *