Sistem SaeboFlex berfungsi?

Sistem SaeboFlex berfungsi?

Peranti SaeboFlex telah dipasarkan bagi orang-orang yang mengalami keadaan saraf yang yang mempunyai pergerakan tangan mereka yang terhad. Kecederaan beberapa (seperti angin ahmar atau kecederaan tulang belakang) boleh meninggalkan orang yang tidak dapat membuka tangan mereka dan sehingga kini ahli fisioterapi boleh melakukan apa-apa untuk membantu. Orang yang ditinggalkan tidak dapat menggunakan tangan mereka dengan betul dan jadi telah dinyahdayakan. Tugas-tugas harian yang mudah seperti mengambil segelas atau membuka pintu menjadi mustahil sebagai otak telah berkuatkuasa, lupa bagaimana untuk menggunakan tangan dengan betul.

SaeboFlex telah dibangunkan pada tahun 2002 di Amerika Syarikat oleh sekumpulan ahli terapi pekerjaan yang kecewa dengan kekurangan pilihan rawatan yang ada untuk meningkatkan cengkaman dan melepaskan fungsi tangan.

Ia adalah peranti berasaskan mekanikal semata-mata yang mudah untuk difahami. Dengan menggunakan sistem springs melekat melintang tangan ditarik terbuka. Pesakit kemudian boleh menggunakan otot-otot mereka sendiri untuk menutup tangan; mengakibatkan tangan ‘berfungsi’. Sistem spring boleh diubah untuk menambah atau mengurangkan tahap bantuan.

Individu yang Kurang Upaya penglihatan boleh re-learn bagaimana untuk menggunakan tangan dengan betul beberapa bulan terapi. SaeboFlex yang mengambil alih kemahiran ‘terlupa’ membuka tangan. Ia menuntut komitmen yang besar, dua kali sehari untuk 45 minit sesi dan keputusan boleh mengambil bulan.

Dengan menggunakan beberapa siri latihan untuk membina menggunakan tangan, bahu dan tangan meningkatkan kekuatan, pergerakan dan kemahiran motor anggota badan yang terlibat. Contohnya memilih sehingga bola yang lembut, kira-kira saiz yang limau gedang, dan mengalih keluarnya dari bakul yang satu kepada yang lain. Walaupun nampaknya sia-sia mereka bertujuan untuk re-educate perlahan-lahan menggunakan tangan dan untuk mengembalikan sebahagian daripada fungsi yang hilang.

Ia adalah dituntut oleh pencipta yang walaupun individu kecederaan saraf pos boleh mendapat manfaat daripada SaeboFlex yang lebih 20 tahun. Walaupun mereka mengakui bahawa semakin lama masa antara kecederaan anda dan rawatan yang kemudian lagi pembaikan yang dijangka mengambil. Di samping itu, keupayaan untuk menggunakan tangan difahami telah diterangkan sebagai sangat motivasi semasa proses pemulihan yang panjang.

Tetapi SaeboFlex tidak bekerja untuk semua orang, Terdapat pelbagai orang-orang yang tidak memberi manfaat. Sebagai contoh, anda mesti mempunyai beberapa pergerakan bahu dan siku. Anda juga mesti mampu gerakkan jari-jari anda (tutup) dan sebaik-baiknya mempunyai beberapa keupayaan untuk membuka jari-jari anda untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Ia juga semakin kredibiliti kerana beberapa syarikat Amerika peribadi perubatan insurans sekarang akan menampung perbelanjaan peralatan SaeboFlex dan rawatan.

Terdapat hanya beberapa alternatif untuk memilih daripada. Salah satu adalah terapi pergerakan Induced kekangan (C.I.M.T.). Teknik ini melibatkan menahan lengan kurang-kurang (dengan meletakkan bahagian seluruh di anduh atau meletakkan tangan di mitt yang). Falsafah tersebut adalah bahawa anda berada dalam ‘memilih’ untuk tidak menggunakan tangan atau lengan ‘buruk’ kerana ianya terlalu sukar kesan. Jadi dengan mematikan bahagian yang ‘baik’ anda terpaksa guna yang ‘buruk’. Dengan membentuk sama dan berulang-ulang tugas latihan untuk sistem SeaboFLEX otak relearns bagaimana untuk menggunakan ‘buruk’. Dengan konsep yang sama sebagai terapi SaeboFLEX otak berkesan mendapat re-wired supaya anda boleh mengembalikan menggunakan lengan anda.

Kelebihan sistem ini ialah ia mudah dan oleh itu mudah untuk mentadbir. Percubaan-percubaan klinikal telah membuktikan bahawa ia menghasilkan keputusan, dan bahawa mereka keputusan buat. Kelemahan adalah bahawa semasa rawatan anda lebih dari segi fungsi teruk – jadi ini memerlukan tahap keyakinan diri sebaliknya ia boleh menjadi agak menyedihkan yang lebih kuat, lebih tahan lama.

Alternatif lain adalah peranti NESS H200. Dicipta oleh Syarikat Amerika Bioness ia adalah satu sistem yang menggunakan rangsangan elektrik yang ringan untuk memperbaiki cara kerja-kerja tangan anda. Ia bertujuan untuk membantu reeducate otot anda dari semasa ke semasa, memberi anda menggunakan tangan anda dengan memberikan rangsangan elektrik yang ‘hilang’ otot-otot anda akan bekerja dengan cara semulajadi. Kelebihan adalah sama seperti yang SaeboFLEX dalam bahawa anda boleh mendapat fungsi (bukannya kehilangan dengan sistem CMIT). Ia memerlukan bantuan pakar untuk memasang, walaupun sistem rangsangan elektrik berfungsi (FES) telah sekitar selama beberapa tahun dan dipercayai secara meluas oleh profesion terapeutik. Apa yang baru memohon ini berfungsi dengan menggunakan lengan dan tangan.

Ia adalah penting untuk mengakui bahawa sistem ini tiga semua hasil. Penyelesaian yang paling mudah untuk digunakan adalah sistem CMIT. NESS 200 peranti pasti kurang sangat besar, dan kelihatan lebih baik, daripada yang SaeboFLEX dan mencapai keputusan yang sama. Masing-masing memerlukan latihan pakar, SaeboFLEX yang mudah untuk memasang tetapi memerlukan yang dibuat untuk mengukur peranti. Perbezaan yang nyata adalah mungkin disebabkan oleh pengalaman dan kepakaran ahli terapi anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *