Sistem penjagaan kesihatan yang cuba

Sistem penjagaan kesihatan yang cuba

Saya memutuskan untuk melakukan beberapa kajian ke atas sistem penjagaan kesihatan di Cuba. kerana kami menunggu karya baru pembuat filem Michael Moore, “Sicko,” bersemangat menghadapi hari esok

“Sicko” spotlights sistem penjagaan kesihatan AS yang cuai. Dalam satu contoh cemerlang sebaliknya, Moore mengambil 911 kebakaran pejuang dan Penyelamat pekerja dengan masalah paru-paru yang polisi insurans kesihatan mereka enggan untuk menampung, pertama Teluk Guantanamo Amerika Syarikat pos di Cuba, di mana penjagaan ditolak; yang mengancam nyawa kemudian ke Havana, di mana doktor tiada bahagia dilayan mereka.

50,000 orang ramai tanpa penjagaan kesihatan insurans di Amerika Syarikat. Ramai orang-orang yang Diinsuranskan adalah di bawah orang yang Diinsuranskan. Kerja syarikat insurans adalah untuk menafikan tuntutan dan perkhidmatan kepada pelanggan mereka, sama ada mereka mengakuinya, atau tidak.

Menurut penjagaan kesihatan kini, AS kedudukan 58 dalam penyediaan penjagaan kesihatan di seluruh dunia. Lebih daripada 50% kebangkrapan Amerika Syarikat adalah hasil daripada ketidakupayaan untuk membayar sekiranya berlaku kecemasan perubatan.

Amerika Syarikat secara agresif cuba dan sentiasa gagal untuk memusnahkan kerajaan komunis Fidel Castro, baru-baru ini melalui sekatan berterusan untuk barangan dan perkhidmatan ke negara itu.

Disebabkan oleh tekanan Amerika Syarikat telah diberikan pada negara-negara lain untuk menghentikan perdagangan mereka dengan Cuba Cuba telah dipaksa untuk meminta harga yang lebih tinggi bagi barangan dan perkhidmatan, termasuk ubat-ubatan. Dalam satu tahun, Cuba perlu membayar untuk tambahan 45 juta ringgit bagi farmaseutikal, yang adalah 80% hingga 140% lebih daripada pembeli lain perubatan, kata Medi-Cuba, firma cuba yang import ubatan dan teknologi manusia.

Walau bagaimanapun, Cuba terus menawarkan penjagaan kesihatan menyeluruh dan percuma kepada semua rakyat beliau.

Di samping itu, sejak tahun 1963, Cuba telah mengeksport perkhidmatan penjagaan kesihatan yang cemerlang seluruh dunia, menghantar doktor dan sendiri kemajuan teknologi dalam bidang perubatan ke negara-negara di Amerika Latin dan Afrika.

Cuba diberikan banyak diperlukan bantuan perubatan selepas 2005 gempa bumi di Kashmir, Pakistan. Fidel Castro ditawarkan untuk menghulurkan bantuan perubatan selepas kemusnahan akibat gempabumi berikutan taufan Katrina. Kakitangan perubatan adalah makan dan bersedia untuk pergi.

Malangnya, Amerika Syarikat telah memilih untuk bermain politik lebih menjimatkan daripada kehidupan.

MENGEKSPORT PENJAGAAN KESIHATAN

Cuba melatih pelajar-pelajar antarabangsa di sekolah perubatan. Selepas taufan George dan Mitch menjunam Amerika tengah dan Caribbean, doktor cuba bergegas ke zon bencana, kerana amalan mereka untuk bertindak sama seperti ibu.

Apabila ia adalah masa untuk kembali ke Cuba, pasukan doktor melihat keperluan untuk menghantar doktor di beberapa negara-negara ini untuk melatih penduduk tempatan dalam bidang perubatan.

Oleh itu berasaskan Havana Amerika Latin School of Medicine atau ELAM, dilahirkan, menawarkan biasiswa $10,000 bagi latihan perubatan percuma.

Program ini telah berkembang kepada 22,000 pelajar dari Amerika Latin, Caribbean, Afrika, Asia dan Amerika Syarikat. Pelajar-pelajar menghadiri ELAM dan 28 sekolah perubatan lain di Cuba. Pelajar-pelajar yang mewakili semua kaum, 51% adalah wanita dan mereka datang dari 30 buah negara.

Orang muda dari inner city Bronx yang memilih untuk mengambil bahagian dalam program ini, forinstance, mesti berjanji untuk mengambil kepakaran beliau kembali dengan kejiranan yang beliau datang dari.

350,000 orang sekarang bekerja dalam bidang penjagaan kesihatan di Cuba, berkhidmat populasi 11 juta orang. Semua orang mempunyai akses kepada doktor, jururawat, pakar-pakar dan ubat-ubatan. Satu pasukan doktor dan jururawat menyelia setiap kawasan kejiranan.

Rumah-rumah yang rutin. Kebijaksanaan merawat pesakit secara holistik, mengetahui keluarga pesakit dan persekitaran beliau, adalah penting untuk mendapatkan rawatan sehingga sembuh.

Doktor dan jururawat di Cuba dilatih dalam Akupunktur, rawatan herba, urut dan lain-lain Kesihatan semulajadi modaliti, serta sesuatu kekurangan dalam penjagaan kesihatan Amerika Syarikat.

Perniagaan eksport, cuba healthcare merupakan sebuah projek keamanan yang kita semua boleh belajar dari.

Sebelum Cuba menghantar doktor ke Pakistan, hubungan antara kedua-dua negara tidak harmoni. Tetapi kini, hubungan “indah,” kata Dr Ceballos, doktor cuba.

Pelaburan dalam misi penjagaan kesihatan “adalah sumber yang menghalang konfrontasi dengan negara-negara lain,” Dr Ceballos menjelaskan. “Perpaduan dengan Cuba telah dihalang aggressions semua jenis.”

Dan dalam satu kenyataan yang mengakui kelemahan dan Cuba pada peringkat global, Dr. Ceballos menerangkan, “ia adalah tak terhingga lebih baik untuk melabur dalam keamanan daripada melabur dalam perang.”

PEMBAYAR YANG SATU RANCANGAN DI PENNSYLVANIA

“Keluarga dan perniagaan Akta Keselamatan Kesihatan 2007” adalah satu pembayar penjagaan kesihatan pelan kini sedang dinyatakan dalam negeri Pennsylvania di mana saya tinggal. Ia boleh membuktikan untuk rancangan penjagaan kesihatan prototaip bagi setiap negeri di dalam Kesatuan.

Michael Moore “Sicko” telah membuka perdebatan. Sekarang kita mesti menjadi aktif dan mengubah dunia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *