Sistem keselamatan sosial Sepanyol

Sistem keselamatan sosial Sepanyol

Sepanyol mempunyai satu sistem keselamatan sosial yang meluas yang menjaga lebih daripada 90 peratus daripada penduduk.

Sistem ini menawarkan manfaat penjagaan kesihatan (penyakit bersama-sama dengan ibu mengandung); perindustrian kecederaan; redundansi, usia, isinya bersama-sama dengan faedah-faedah kematian.

Faedah keselamatan sosial di Sepanyol yang berlaku untuk beberapa yang paling tinggi di dalam Kesatuan Eropah, sama seperti sumbangan sebenar. Sumbangan-sumbangan yang lengkap bagi setiap pekerja secara umumnya biasanya kira-kira 30% dari gaji kasar, beberapa 25 peratus yang dibayar oleh majikan. Dengan pengecualian penyakit manfaat, faedah keselamatan sosial yang tidak dikenakan cukai.

Dalam sistem keselamatan sosial Sepanyol, dua pertiga perbelanjaan keselamatan sosial adalah sebenarnya manfaat Tunai contohnya pencen (umur tua, cacat, anak yatim dan Janda), penyakit dan perumahan manfaat, diedarkan melalui Instituto Nacional de Seguridad sosial (INSS).

Instituto Nacional de Empleo (INEM) mengedarkan faedah pengangguran.

Kurang daripada satu 1/3 daripada hasil diperuntukkan kepada perkhidmatan kesihatan, ditadbir melalui perkhidmatan kesihatan serantau dan perkhidmatan sosial, iaitu tanggungjawab y Instituto de Migraciones Servicios Sociales (Imserso).

Sepanyol mempunyai sistem yang berasingan yang berkaitan kepada anggota-anggota perkhidmatan awam serta tentera, bersama-sama dengan skim-skim yang tertentu untuk pekerja ladang, kakitangan yang bekerja sendiri, dalam negeri bersama-sama dengan Kumpulan lain.

Sistem keselamatan sosial Sepanyol terus berada di bawah tekanan kewangan yang ketara. Untuk penuaan penduduk bersama-sama dengan peningkatan kadar pengangguran telah ditambah kepada satu peningkatan yang besar dalam perbelanjaan penjagaan kesihatan, pencen dan faedah pengangguran, walaupun telah ada percubaan untuk mengurangkan kos perbelanjaan kebelakangan ini kerajaan. Ramai pakar bersetuju bahawa tahap hadir faedah (manfaat persaraan tertentu) adalah tidak mampan dan pembayaran mestilah dikurangkan jika sistem tidak boleh sudah bankrap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *