Sistem keselamatan sosial EU berisiko

Sistem keselamatan sosial EU berisiko

Pada 25 hingga 27 Oktober di dalam “peringkat tinggi China-EU pusingan Jadual pada keselamatan sosial”, bilangan pakar Eropah dan pegawai-pegawai mengenai status sistem keselamatan sosial Eropah dan pembangunan masa hadapan bagi topik ini. Negara-negara Eropah kini menghadapi masalah yang sama, iaitu, selepas Perang Dunia II generasi boom bayi telah mula bersara, serta jangka hayat penduduk tua di Eropah juga terus meningkat di serata Eropah menghadapi tekanan pembaharuan sistem pencen yang besar.

Kebelakangan ini, negara-negara seperti Perancis dan Greece, sering menangguhkan umur persaraan bagi langkah pembaharuan keselamatan sosial kemarahan besar bantahan serangan. Krisis kewangan antarabangsa, globalisasi ekonomi dan perubahan iklim di Eropah akan tekanan yang begitu besar pada sistem yang sedia ada. Idea yang hanya memberi tinggi manfaat, bersara awal dan begitu sukar untuk menghormati komitmen kewangan negara yang indah untuk menjejakkan kaki di Eropah pemulihan ekonomi kelancaran sebenar, sistem keselamatan sosial Eropah untuk mencapai pembangunan mampan.

Sistem keselamatan sosial yang precarious

Kajian telah menunjukkan bahawa berbanding dengan tahun 1946, di seluruh dunia, satu kebarangkalian 2016 hidup lebih 65 tahun kira-kira 35% kepada kira-kira 75% di 2076 akan meningkat kepada kira-kira 92%. Terhadap latar-belakang ini, jangka hayat penduduk negara-negara Eropah juga meningkat, tetapi kadar kesuburan telah menurun secara beransur-ansur di rantau ini, yang sedang berkembang pesat Persatuan penuaan. Menurut Suruhanjaya EU anggaran yang 2015 dan seterusnya, EU sebagai keseluruhan akan masukkan pertumbuhan penduduk yang negatif; 2008, EU-15 pekerja dan 65 hingga 64 tahun bahagian orang tua yang berusia 4-1, dan dengan 2060, nisbah ini akan jatuh kepada 2 ke 1, beban sosial boleh membayangkan.

Walaupun begitu, kebanyakan negara Eropah, terdapat masih ramai orang memilih untuk bersara awal. Pertubuhan bagi kerjasama ekonomi dan pembangunan (OECD) Perangkaan, Itali, Luxembourg dan Finland, sesetengah penduduk berumur empat hingga enam tahun bersara lebih awal, Amerika Syarikat, Denmark, Perancis, penduduk akan kira-kira setahun lebih awal. Berbeza, di Jepun dan Korea Selatan, negara biasanya ditangguhkan 6-10 tahun persaraan. Menurut Pertubuhan bagi kerjasama ekonomi dan pembangunan Perangkaan Negeri ahli EU semasa usia persaraan purata usia 60 tahun, 63 tahun lebih rendah daripada negara-negara maju lain, tahap sederhana.

Beban sistem pencen EU, krisis kewangan dan ekonomi dan krisis hutang yang berikutnya adalah lebih teruk. Dalam krisis kewangan dan ekonomi, EU kerajaan bukan sahaja untuk tajam jatuh dalam pendapatan, tetapi juga mahal untuk menyelamatkan institusi kewangan dan merangsang pertumbuhan ekonomi, menyebabkan hutang, terus mendorong krisis hutang. Sebagai tindak balas kepada krisis hutang, negara-negara EU perlu mengetatkan tali pinggang-pengetatan fiskal sepanjang tempoh beberapa tahun akan hidup, tidak dapat sokongan untuk perbelanjaan pencen semakin besar. Pada masa yang sama, wabak krisis juga bertukar Tabung pencen EU yang mengalami kerugian yang berat. Suruhanjaya Eropah berkata, bahawa pada tahun 2008 sahaja, dana pencen swasta telah menurun sebanyak 20%.

Selain itu, British syarikat insurans Aviva, satu kaji selidik yang baru diterbitkan menunjukkan bahawa pencen yang dibayar ke Eropah yang bekerja kurang daripada yang sebenar 1.9 trilion Euro (2.5 trilion), jurang adalah bersamaan dengan EU output ekonomi Tahunan 1 / 5, menunjukkan tabiat simpanan keluarga di Eropah gagal mengikuti perkembangan dan peningkatan jangka hayat. Penyelidikan menunjukkan bahawa kekurangan pencen UK Euro 379 bilion, bersamaan dengan 26% daripada KDNK tertinggi di Kesatuan Eropah. Diikuti oleh Jerman dan Sepanyol, jurang antara kedua-dua adalah bersamaan dengan 24% daripada KDNK dan 18%.

Trend untuk menangguhkan persaraan

“China-EU tinggi jadual pusingan terakhir keselamatan sosial,” perlindungan sosial dan integrasi George Fisher Setiausaha Suruhanjaya Eropah untuk menerima dalam “ekonomi maklumat harian,” temu bual bahawa penyelesaian masalah penuaan yang utama adalah bahawa orang-orang tua dalam masyarakat perlu menjadi lebih “aktif”, yang apabila orang-orang hidup lebih lama apabila mereka perlu bekerja lagi, tetapi juga lagi mengambil bahagian dalam kehidupan sosial dan bangunan. Keperluan yang besar bagi orang-orang tua hidup dalam maruah, Keselamatan tidak hanya kewangan dan penjagaan, tetapi juga perlu untuk merasa dihormati dan rasa sebahagian daripada masyarakat. Ini adalah di banyak negara-negara Eropah sedang.

Perancis “Le Figaro” telah diterbitkan dalam sebuah ahli falsafah Perancis, acara, Laman utama ekonomi, Herman “Eropah adalah tidak lagi model,” teks yang membolehkan kekayaan Eropah menjadi sesuai didiami pencen, faedah pengangguran, penjagaan kesihatan dan sosial kebajikan untuk semua pelan akan di Eropah telah mengalami pertumbuhan ekonomi dan penduduk yang pesat di dalam set up. Walau bagaimanapun, selepas yang lemah ekonomi dan populasi pertumbuhan 30 tahun selepas, subsidi negara kebajikan bergantung pada hutang yang lebih banyak. Daripada ini, oleh pemulihan ekonomi untuk menangani kelemahan semakin meningkat sistem keselamatan sosial yang tidak praktikal untuk melaksanakan lebih ketat mengukur kedalaman pembaharuan untuk menangani penyakit kronik ini.

Wartawan ini belajar itu, kini, masyarakat memaksa negara-negara Eropah yang semakin meningkat jumlah caruman pencen, dan untuk mengambil untuk meningkatkan pekerja, mengurangkan bilangan pencen persaraan dan lain-lain dan mengurangkan nisbah kebergantungan yang menurun. Krisis kewangan dan mengetatkan dasar fiskal di Eropah untuk tekanan untuk reformasi sistem pencen tiba-tiba diperbesarkan. Tetapi sebenarnya, Europe pun dalam perkembangan beransur-ansur pelbagai pencen pembaharuan. Baru-baru pembangkang Perancis dengan serangan negara dalam umur persaraan telah membangkitkan perhatian dunia, tetapi sebenarnya melanjutkan persaraan umur di banyak negara-negara Eropah telah membuat pilihan.

2007-2010, Jerman, Republik Czech, Ireland, Greece, Itali dan Belanda dan negara-negara lain telah lulus Rang undang-undang menaikkan umur persaraan. Jerman dan Sepanyol telah umur persaraan hingga 67 tahun, masing-masing, dalam 2029 dan dilaksanakan pada tahun 2025. Ireland telah diperkenalkan pada tahun ini, umur persaraan berkanun iaitu 66 tahun.

Walau bagaimanapun, beberapa penganalisis menegaskan bahawa pendekatan yang diambil oleh kelewatan umur persaraan walaupun penyelesaian sementara untuk pembiayaan jurang, tetapi akan menolak kembali penyelesaian model masalah, dan kemudian bersara tidak kondusif hingga sekarang telah pasaran kerja lembap. Meningkatkan pencen bayaran sebenarnya akan mengurangkan kuasa beli sedia ada, pendekatan seperti itu akan membawa kepada penurunan tahap penggunaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *