Sista ovari semasa mengandung

Sista ovari semasa mengandung

Untuk sista ovari merupakan struktur pada dinding ovari yang dipenuhi dengan cecair. Mereka agak biasa di kalangan wanita dan boleh berlaku semasa mengandung. Malah, ia dianggarkan bahawa 1 dalam 1000 wanita yang hamil akan mendapat satu sista ovari. Dalam kebanyakan kes sista ini tidak berbahaya dan mempunyai tanda-tanda yang tidak jelas
Sista ovari yang banyak ditemui sepanjang kehamilan yang tidak malignan dan ianya agak luar biasa bagi seorang wanita yang hamil untuk mendapatkan kanser ovari. Untuk menentukan ini, doktor melakukan ultrabunyi abdomen untuk menubuhkan jika untuk sista ovari adalah kanser atau bukan kanser. Sista Benigna yang kelihatan seperti MPS berisi cecair tanpa mana-mana dinding tebal septation. Walaupun begitu, ultrabunyi tidak dapat menentukan jika sista yang malignan dengan ketepatan 100 peratus.
Sista ovari, walaupun orang-orang yang tidak berbahaya, akan bertambah besar. Ini seterusnya boleh mencipta komplikasi semasa mengandung. Walaupun sista yang besar menyebabkan kesakitan kepada kedua-duanya yang hamil dan wanita hamil, yang pecah sista ovari yang besar semasa mengandung boleh menyebabkan risiko keguguran atau buruh pramatang. Adakah penghantaran mungkin berlaku akibat komplikasi yang disebabkan oleh satu sista ovari semasa mengandung.
Sista ovari biasanya tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan seseorang wanita yang hamil kecuali sista tersebut tumbuh dan pecah apart. Walaupun untuk pecah sista ovari, jangkitan adalah tidak mungkin. Kesakitan boleh berpunca dari sista yang rupturing, Walau bagaimanapun. Menggunakan relievers sakit boleh mengurangkan kesakitan dan tidak akan mengganggu kehamilan. Walaupun dengan sista ovari semasa kehamilan, bius masih boleh digunakan sepanjang buruh. Oleh itu, sista ovari tanpa lagi isu-isu tidak menunjukkan kebimbangan untuk kehamilan.
Jika sista itu dapat menjadi agak besar, ia boleh twist dirinya. Ini boleh menyakitkan dan selalunya akan memerlukan prosedur pembedahan untuk membuang sista tersebut. Ini tidak memudaratkan bayi atau menjejaskan kehamilan dalam apa-apa cara, tetapi jika ia boleh dielakkan maka ia harus semasa kehamilan yang. Ia boleh menjadi perubatan yang diperlukan untuk mengalih keluar apabila sista ovari adalah lebih besar daripada 6 hingga 8 sm, melainkan jika berlaku pengecutan yang spontan.
Lagipun, masa yang terbaik untuk mengendalikan satu sista ovari adalah semasa trimester kedua pada 14 hingga 16 minggu. Walaupun sesetengah sista akan dikeluarkan melalui laparoskopi, sista yang lebih besar adalah lebih berkemungkinan memerlukan incisi yang terbuka. Terdapat lebih banyak peluang yang akan pecah sista ovari yang besar. Oleh itu, wanita dengan sista ovari yang besar harus bercakap dengan doktor mereka kira-kira sista ovari semasa kehamilan. Dalam banyak kes, doktor hanya memantau keadaan pesakit mereka sehingga trimester kedua, di mana mereka memilih untuk beroperasi dengan tiada komplikasi.
Sista ovari semasa mengandung akan hanya mungkin berlaku sebagai Bilakah wanita yang tidak hamil. Dalam kedua-dua kes, peluang yang mereka akan tidak merbahaya dan akan hilang dalam tempoh beberapa bulan. Walau bagaimanapun, penyedia jagaan kesihatan anda perlu memantau keadaan mana-mana sista semasa kehamilan dan anda perlu memaklumkan kepada mereka jika apa-apa gejala membangunkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *