Sista ovari pencegahan: Cara terbukti

Sista ovari pencegahan: Cara terbukti

Sebagai hakikatnya, yang tidak benar-benar sangat banyak yang boleh anda lakukan untuk pencegahan sista ovari. Apa yang pakar katakan adalah bahawa peluang untuk membangunkan sista ovari secara mendadak merosot jika ovulasi dihentikan. Itulah sebabnya mengapa doktor mencadangkan bahawa pencegahan sista ovari terbaik dicapai dengan mengambil pil kawalan kelahiran.
Mengikut Perangkaan yang didedahkan oleh pelbagai kaji selidik dan kajian, wanita yang kerap mengambil pil kawalan kelahiran telah menunjukkan untuk mempunyai kecenderungan yang lebih rendah untuk membangunkan sista ovari. Walau bagaimanapun, pendapat berbeza-beza dalam hal ini dan terdapat ramai pakar yang sangat mencemarkan idea mengambil pil untuk pencegahan sista ovari. Ini adalah kerana menghalang ovulasi boleh membawa kepada komplikasi seperti PCOS dan sista berbilang jenis lain. Ini hanya membuat perkara yang buruk.
Bagi sebab-sebab, satu mungkin sering memautkannya kepada faktor-faktor yang genetik dan akan berjalan ke bawah pokok keluarga selama bersama-sama atau beberapa tabiat pemakanan yang mencetuskan sista ovari pada sesetengah wanita. Sebab-sebab yang mungkin juga termasuk dalam sistem imun yang telah melemahkan rintangan insulin, keracunan persekitaran, toksin yang terkumpul dalam trek pencernaan dan obesiti. Ia mungkin menjadi menarik untuk melihat bahawa tiada faktor-faktor yang causative pernah dapat diatasi melalui herba yang konvensional dan bukan konvensional, atau lain-lain jenis ubat-ubatan, manakala antibiotik hanya tidak boleh menyentuh mereka.
Bahawa faktor-faktor yang generik dan tabiat pemakanan menyumbang kepada seorang wanita yang dijangkiti sista ovari dikenali. Ia juga dikenali bahawa mereka boleh disebabkan oleh toksin yang telah dikumpul di dalam saluran penghadaman atau sistem imun yang telah telah melemahkan, rintangan insulin dan juga obesiti.
Jujur tentang hal itu, sebahagian daripada rutin yang ditetapkan untuk mengamalkan remedi holistik yang begitu mudah dan berkesan bahawa mereka mungkin akan diterangkan di sini bagi pembaca untuk menghargai nilai intrinsik. Ini termasuk memakan sayur-sayuran, terutamanya dalam bentuk mentah, kecuali orang-orang yang sangat berkanji; mengurangkan pengambilan soya dan hasil tenusu (terdapat orang-orang yang akan memberitahu anda bahawa barangan tersebut perlu dihapuskan sepenuhnya dari menu – tetapi anda dinasihatkan untuk berunding dengan doktor terlebih dahulu); makan makanan organik, sebaik-baiknya dari sumber; Tiada deretan tinned atau dipelihara; cuba seberapa banyak ikan air tawar dan daging tanpa lemak sebaik mungkin; segar dibuat jus buah-buahan; Tiada makanan pedas atau restoran makanan; menjalani terapi sekali-sekala ‘detox’ dan banyak senaman dalam bentuk berjalan pantas. Tiada pembedahan dan tiada menyuntik cecair boleh, IM atau IV.
Kami berikan di bawah beberapa cara di mana anda boleh mula mengamalkan pencegahan sista ovari:
Tambah banyak sayur-sayuran mentah ke dalam diet anda; Walau bagaimanapun, sayur-sayuran dengan jumlah yang tinggi kandungan kanji mereka harus dielakkan seboleh-bolehnya.
Makan kurang daripada produk tenusu dan orang-orang yang mempunyai soya. Ada yang mengesyorkan mengelakkan soya betul-betul. Tetapi ia adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor sebelum mengambil keputusan yang muktamad.
Selain itu perlu ada satu usaha yang berterusan untuk makan makanan yang tulen, belum diproses dan mempunyai kualiti tertinggi. Amalan yang sedemikian akan sangat membantu dalam mengurangkan kemungkinan menghidap sista ovari yang malignan. Sayur-sayuran yang ditanam secara organik, buah-buahan dan daging amat disyorkan. Antara pilihan yang baik termasuk makanan laut dan ikan yang berasal dari air tawar, dan daging yang dihasilkan secara perlahan-lahan dan berasal dari haiwan yang diberi makan dengan bersandar umbi. Jus buah-buahan segar disediakan adalah satu lagi pilihan yang besar. Makanan Berbungkus dan tin yang mengandungi bahan pengawet tiruan terbaik dielakkan.
Satu cara lain untuk menjaga sista ovari di bay adalah melalui senaman. Untuk kekal sihat dan cergas, cuba untuk bersenam secara teratur.
Pergi untuk detox terapi dari masa ke semasa untuk membuang toksin badan.
Ia adalah penting untuk dapatkan disemak untuk sista ovari sekerap yang mungkin. Bercakap dengan doktor anda tentang kekerapan pemeriksaan ini betul dan ikut arahan beliau dengan bersungguh-sungguh. Ini adalah lebih penting jika anda mempunyai ahli keluarga yang telah mengalami sista ovari kerana faktor-faktor genetik adalah salah satu punca utama sista ovari pada wanita. Oleh itu, sebagai contoh, jika ibu atau sebenarnya anda pernah mengalami sista ovari, anda perlu berhati-hati tambahan dan memulakan rutin diri anda disemak secara tetap. Pemeriksaan mungkin tidak menghalang anda dari mendapat kes sista ovari, tetapi mereka boleh pasti membantu dalam pengesanan awal dan oleh itu, membawa kepada pemulihan yang lebih cepat.
Dalam analisa akhir, perlu ada usaha yang berterusan dan ikhlas untuk mengekalkan gaya hidup sihat dan mewujudkan keseimbangan yang sihat. Ini, ringkas, pencegahan yang terbaik sista ovari anda boleh mengamalkan. Cara terbaik untuk memulakan adalah untuk berhubung dengan pakar pemakanan anda dan merancang diet yang baik, bersama-sama dengan sebuah rejim kecergasan dengan jurulatih kecergasan anda. Gaya hidup sihat sebahagian besarnya membuang keperluan untuk ubat-ubatan dan cara ini, anda akan disimpan dari kesan sampingan yang mungkin bahawa ubat-ubatan ini mungkin mempunyai. Berikutan dengan rejim yang berpegang teguh kepada cara semulajadi untuk mengekalkan gaya hidup yang seimbang sentiasa akal lebih baik. Lagipun, ini adalah apa yang membentuk asas teras kepada pendekatan holistik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *