Sisi gelap pembedahan kosmetik

Sisi gelap pembedahan kosmetik

Bentuk kedua-dua pembedahan dan bukan pembedahan kosmetik peningkatan prosedur telah meningkat di Amerika Syarikat. Dalam Laporan Tahunan yang dikeluarkan oleh pihak Amerika masyarakat daripada estetik pembedahan plastik (ASAPS), ia datang untuk menyalakan bahawa pada tahun 2007 prosedur kosmetik sebelas juta tujuh ratus ribu telah dijalankan di Amerika Syarikat.

Ini adalah lebih daripada 400% peningkatan bilangan prosedur-prosedur yang telah dilaksanakan sejak tahun 1997. Walaupun RM9.9 juta (kira-kira 82%) adalah prosedur pembedahan pembaharuan kulit laser, suntikan pengisi dan Botox, baki – 1.8 juta – adalah terutamanya untuk pembedahan kosmetik yang popular prosedur liposuction, pembesaran payudara, perut tucks, dan hidung reshaping.

Kerana bilangan prosedur pembedahan plastik telah meningkat jadi mempunyai kadar kecacatan, kecederaan dan kematian yang disebabkan oleh doktor yang terlatih dan/atau tidak berpengalaman atau cuai dan jururawat, kakitangan yang diselia dengan betul.

Pembedahan kosmetik adalah satu perniagaan yang sangat menguntungkan. Ada doktor-doktor yang agresif memasarkan perkhidmatan mereka. Di antara doktor-doktor ingin bertemu dengan bakal klien ini supaya mereka boleh bercakap kepada mereka tentang menjalani prosedur-prosedur yang mahal. Dan banyak kali diambil Bilakah pengamal perubatan ini mempunyai kira keadaan kesihatan pesakit mereka dan sejarah perubatan terlebih dahulu bagi keuntungan.

Dan untuk membuat perkara-perkara yang lebih teruk, untuk mengambil kesempatan daripada pasaran yang berkembang ini, terdapat ramai jururawat dan doktor-doktor yang melakukan prosedur kosmetik di pejabat-pejabat mereka tanpa pensijilan yang diperlukan, latihan yang diperlukan, atau kecemasan rawatan perubatan yang sewajarnya disediakan.

Di samping itu, kerana prosedur pembedahan Tempahan kosmetik tidak dilindungi oleh insurans kesihatan, Kawasan ini amalan perubatan adalah untuk sebahagian besar bebas dari pengawasan dan penjagaan terurus sekatan.

Suatu kajian awal yang dilakukan oleh ASP yang dianggarkan bahawa lebih daripada 18,000 kes dalam mendalam urat kaedah temubual (DVT) – darah yang berbahaya yang kaunseling keadaan – berlaku setiap tahun pada pesakit-pesakit pembedahan plastik.

Lain-lain komplikasi biasa dari melakukan pembedahan kosmetik termasuk kerosakan saraf, parut yang berlebihan, jangkitan, kecacatan dan pulmonari Embolisme (PE), yang merupakan satu lagi berpotensi yang mengancam nyawa kaunseling keadaan darah yang mengancam nyawa.

Prosedur liposuction dan perut tuck (abdominoplasty) adalah orang-orang yang paling biasa menyebabkan komplikasi pembekuan.

Terdapat pautan yang dibuat yang berhubungan dengan kadar peningkatan PE dan DVT antara pesakit-pesakit pembedahan pakar bedah yang gagal untuk mengenal pasti pesakit yang berisiko tinggi sebelum pembedahan dilakukan dengan betul.

Mangsa-mangsa penyelewengan perubatan yang disebabkan oleh pembedahan kosmetik boleh berhak kepada pampasan bagi kerosakan yang berkaitan dengan kecederaan mereka. Kerosakan ini termasuk kehilangan pendapatan dan kos penjagaan kesihatan dan peribadi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *