Siri pembangunan formulasi farmaseutikal: Mengapa tidak saya menggunakan lemak Bacon dalam formulasi produk ubat saya?

Siri pembangunan formulasi farmaseutikal: Mengapa tidak saya menggunakan lemak Bacon dalam formulasi produk ubat saya?

Jika terdapat sebuah bar di mana semua penggubal produk ubat-ubatan pinggul digantung pada penghujung hari yang sukar bagi merumus, dua perkara akan tertentu, bir paip akan dari breweries seperti Avery, Greenflash, dan Dogfish Ketua bukannya Coors, Miller dan Anheuser Busch, dan semua jenaka akan tentang penemuan guys. Kami penggubal akan memilih orang-orang penemuan dalam bahagian kerana jauh ke dalam kami menyedari mereka lebih bijak daripada kita dan dapatkan tarikh yang lebih banyak daripada apa yang kita lakukan dan sebahagian kerana mereka membuat hidup kita sengsara, dan mereka menyangka bahawa DMSO adalah formulasi yang. Hanya kerana mungkin di bar ini yang tiada siapa akan berani mencabar kuat kesucian Alkitab kami, FDA tidak aktif bahan-bahan panduan, kerana takut yang dipukul keluar kembali oleh sekumpulan zealots formulasi hooligan.

Seandainya terdapat mana-mana lelaki penemuan yang membaca ini, (-) tidak aktif bahan-bahan panduan adalah senarai (kononnya) semua excipients yang digunakan dalam produk-produk ubat-ubatan yang dipasarkan yang disenaraikan oleh laluan pentadbiran dan peringkat dalam pembentukan. Untuk masa yang lama, ini adalah satu dokumen pdf yang tidak disemak sejak tahun 1996, tetapi lebih terkini, agensi telah mengekalkan ia sebagai pangkalan data dicari yang agaknya dikemas kini apabila produk-produk ubat-ubatan yang baru yang akan diluluskan. Kita bergantung padanya untuk tahu apa telah selamat dilakukan sudah supaya kita tidak datang dengan satu formula yang hebat keterlarutan, kestabilan, dan bioketersediaan tetapi tidak membawa kerosakan kepada pesakit. Dan hanya sebagai penting, kami bergantung kepadanya supaya apabila bos atau penaja kami meminta kita jika excipient itu adalah precedented, kita boleh mengarahkan ke senarai dan mengatakan “Tiada ia; FDA berkata ia adalah baik-baik saja.”

Manakala panduan bahan-bahan aktif yang sememangnya menjadi rujukan yang berguna, dan kita boleh berterima kasih kepada agensi untuk menyediakan kepada kami, Terdapat beberapa perangkap dengan bergantung ia terlalu banyak, dan tanpa cuba untuk memilih perjuangan, saya ingin menunjukkan beberapa ini keluar:

• Pertama- tamanya, panduan ini adalah hanya senarai excipients yang telah digunakan dan tidak senarai excipients yang dibenarkan dalam sesuatu jenis bentuk dos. Jika excipient yang tidak tersenarai, ia mungkin bermakna bahawa ia adalah berbahaya, tetapi ia lebih cenderung bermakna bahawa tiada siapa pernah berani mati dalam senarai dan menggunakannya. Sebagai contoh, sesiapa yang pernah bekerja dalam penyedutan boleh memberitahu anda, kadang-kadang agak tegas, bahawa fosfat penampan tidak boleh digunakan dalam formulasi Nebuliser, tetapi saya masih belum menemui sesiapa yang boleh beritahu saya mengapa tidak. Walaupun bahagian pulmonari CDER mungkin tidak jelas pada ketika ini, kerana saya telah melihat fosfat buffered saline digunakan sebagai nebulized plasebo dalam beberapa ujian klinikal diluluskan oleh FDA.

• Hanya sebagai penting, fakta bahawa excipient yang berada di dalam senarai untuk laluan tertentu pentadbiran tidak semestinya bermakna bahawa ia adalah selamat. Paclitaxel telah digubal dengan paras surfactants PEGylated, Cremophor EL dan Polysorbate 80, kedua-dua yang diketahui untuk menyebabkan anaphylaxis manusia terdedah dan cukup banyak anjing semua. FDA diterima formulasi ini kerana mereka adalah satu-satunya perkara yang bekerja untuk ubat yang tidak digunakan melainkan ianya satu-satunya perkara yang berfungsi. Ia tidak bermakna anda boleh pergi gila dengan Cremophor dalam pembentukan suntikan ibuprofen.

• Walaupun satu ubat dalam senarai untuk laluan tertentu penghantaran, butir-butir pentadbiran tidak seolah-olah dipadankan dengan sasaran di tangan. Melihat yang excipient dalam pangkalan data adalah hanya langkah pertama dalam menilai sama ada ianya precedented. Seterusnya, salah satu perlu menggali keluar kertas arahan pakej untuk produk-produk ubat-ubatan yang sebenar ia digunakan di dalam dan menentukan sama ada tahap excipient di tapak, kadar, dan tempoh pentadbiran serta dosing kekerapan dan tempoh Watson sama kegunaan di tangan. Kerana nama-nama produk-produk ubat-ubatan tidak disenaraikan (atau bahkan diisyaratkan) dalam pangkalan data, ini dilakukan dengan mencari nama dalam excipient dan laluan pentadbiran Laman web masukkan menyediakan pakej yang seperti atau. Jika anda melakukan apa-apa yang lebih rumit daripada suntikan bolus atau satu tablet IR, tidak mengira mencari padanan yang tepat kepada apa yang anda mahu lakukan.

• Sejak senarai termasuk hanya diluluskan produk dan kerana ia mengambil masa begitu lama untuk mendapatkan produk yang diluluskan, hakikat bahawa excipient yang tidak berada di senarai yang tidak bermakna bahawa ia tidak menjalani ujian klinikal yang meluas dan didapati selamat. Menjauhkan hanya beberapa tahun yang lalu ramai pelanggan kami diri dari menggunakan hydroxypropyl-beta-cyclodextrin (HPBCD) walaupun dalam rumusan Fasa 1 kerana formulasi berasaskan cyclodextrin hanya dua dalam senarai digunakan eter sulfobutyl (Captisol ®). Produk HPBCD-mengandungi empat kini dalam senarai itu mungkin telah melalui kebanyakan atau semua ujian fasa 3 mereka pada masa itu.

• Bertentangan dengan apa yang ada boleh mempercayai, pangkalan data tidak lengkap. Apabila melaksanakan yang tersebut di atas mencari pakej masukkan laman-laman web yang saya hampir selalu datang dengan beberapa produk ubat-ubatan yang tidak termasuk dalam senarai FDA.

• Kebimbangan lebih remeh-temeh yang lain dengan menggunakan pangkalan data adalah bahawa anda benar-benar perlu untuk memastikan bahawa anda tahu nama betul apa yang anda cari. Sebagai contoh, jika anda melakukan carian etanol, anda akan datang dengan senarai pendek ethanolamides dan ethanolamines tetapi apa-apa yang rasa baik dalam punchbowl anda. Anda perlu Cari tentang alkohol jika anda mahu tahu di mana barang-barang yang kukuh.
Apakah kelemahan menggunakan satu excipient yang tidak precedented? Dari perspektif perundangan, FDA hanya berminat sama ada keseluruhan produk ubat-ubatan adalah selamat dan berkesan dan dikawal cukup baik untuk menjadi konsisten dari satu Kumpulan ke Kumpulan. Tidak, mereka adalah orang-orang yang memberitahu kita, kita boleh sahaja menggunakan apa yang ada dalam senarai mereka. Walau bagaimanapun, selain menggembirakan bos anda, Terdapat beberapa kelebihan yang berbeza untuk berpegang kepada apa yang cuba dan benar:

• Penggunaan terlebih dahulu untuk excipient dalam jumlah yang sama penggubalan sejarah klinikal, hanya sebagai ubat yang telah digunakan sebelum mempunyai sejarah klinikal yang membolehkan ia untuk slaid melalui pada ANDA atau 505.b.2. Setiap produk ubat merupakan entiti sendiri dan dinilai atas kewajarannya sendiri tidak kira apa excipients yang dalamnya, tetapi mempunyai duluan dengan ketara mengurangkan risiko masalah luarjangka yang dan menjadikan lebih mudah menulis di bahagian pembangunan farmaseutikal yang NDA.

• Hakikat bahawa excipient yang telah digunakan untuk laluan yang sama penghantaran dalam produk diluluskan bermakna bahawa terdapat fail induk dadah ia serta bekalan yang sesuai untuk penggunaan. Sedikit carnauba wax mungkin hanya perkara yang menceriakan formulasi suntikan anda, tetapi anda mungkin sukar ditekan untuk mencari gred untuk diuji-endotoxin.

Sebab utama kami penggubal mempunyai apa-apa masa yang sukar mendapat tarikh adalah bahawa kita sememangnya membosankan orang. Manakala penemuan orang mencipta memukul molekul-molekul yang baru bagi novel sasaran, kita terjerat dalam makmal kami kotor yang mencari rak bagi botol lama orang-orang sama HPMC atau PEG laktosa. Kita cenderung untuk menyalahkan kami cara konservatif, secara langsung atau tidak langsung, pada FDA, tetapi ia benar-benar bukan mereka yang memegang kita kembali. Dalam kebanyakan kes ia masuk akal untuk berpegang kepada apa yang kita tahu, tetapi saya tertanya-tanya berapa kerap formulasi lebih baik yang lebih selamat atau sebaliknya telah diabaikan semata-mata kerana mereka tidak sama apa telah dilakukan sebelum.

Sebagai nasihat akhir bagi penggubal rakan-rakan saya:

1. Jangan sekali-kali lupa bahawa semua itu penemuan seksi, pra-clin, dan orang klinikal adalah sia-sia tanpa kita.

2. Sebagai untuk tajuk ini, saya pasti tidak nasihatkan anda cuba bacon lemak sebagai seorang excipient, terutamanya jika anda cuba untuk merumus Lipitor, tetapi jika terdapat kelebihan yang menunjukkan keselamatan atau keberkesanan dan anda mempunyai bekalan yang well-controlled, tidak ada alasan undang-undang yang anda dapat tidak membuang sedikit.

3. Jika anda sedang memikirkan tentang excipient sebuah novel, berani dan berdiri tanah anda. Jangan biarkan sesiapa sahaja yang memberitahu anda bahawa anda tidak boleh menggunakannya hanya kerana ia tidak berada di senarai beberapa. Pergi ke depan dan membuang sodium yang berbanding garam kalium atau sulfat yang bukannya klorida yang. Jadi user yang pertama blok anda untuk meletakkan apa-apa perkara baru yang gila Gattefosse yang datang dengan menjadi injectable untuk. Penggunaan fosfat dalam Nebuliser atau lada hitam cabutan di spray hidung. Apa sahaja yang anda meletakkan di, saya berjanji saya akan mencari jalan untuk menggunakannya terlalu. Sekali anda mendapat senarai The.

Mencari lebih banyak artikel seperti yang ini dengan mencari “PharmaDirections pembentukan pembangunan Blog”.

Bruce Rehlaender, Ph.D., utama, pembentukan pembangunan, PharmaDirections, perunding farmaseutikal dan syarikat pengurusan projek yang mengkhusus dalam pembangunan pra, merangka pembangunan dan hal ehwal perundangan. Kami terus pembangunan biotechs maya.

Bruce Rehlaender, Ph.D., utama, pembentukan pembangunan, perundingan farmaseutikal dan syarikat pengurusan projek yang mengkhusus dalam pembangunan pra, merangka pembangunan dan hal ehwal perundangan. Kami merekabentuk dan mengarahkan program pra bagi Bioteknologi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *