Siri pematuhan Gmp segera – ujian bahan-bahan makanan dan makanan tambahan

Siri pematuhan Gmp segera – ujian bahan-bahan makanan dan makanan tambahan

Mengapa ujian penting:

Terdapat banyak syarat-syarat GMP bagi ujian dan spesifikasi produk pemakanan tambahan. Sifat-sifat sesuatu produk akan diuji untuk menunjukkan bahawa produk yang mujarab, ia mempunyai kekuatan yang betul, ia mempunyai komposisi yang betul mengikut label Syarikat dan bebas daripada kekotoran atau campurpalsu. Ini adalah penting untuk menjamin kualiti produk akhir. Bukti sifat-sifat ini adalah apa yang pengguna perlu bergantung supaya mereka yakin bahawa produk ini akan berguna dan tidak membahayakan kesihatan mereka. Ujian adalah apa menyediakan bukti.

Bagaimana untuk meningkatkan:

Peraturan-peraturan GMP memerlukan ujian dan spesifikasi untuk komponen, dalam proses pengeluaran, label dan pembungkusan, Kumpulan selesai pemakanan makanan kesihatan, produk yang diterima daripada pembekal pembungkusan dan pelabelan, dan pembungkusan dan pelabelan bagi yang siap dibungkus dan dilabelkan sebagai makanan tambahan. Mesti ada ujian dan spesifikasi adalah perlu untuk mengelakkan adulteration perubatan hasil daripada operasi perkilangan dan bukan disebabkan oleh bahan cemar dari komponen. Sebagai contoh, sekeping peralatan yang tertentu mungkin perlu dibersihkan atau dibersihkan selepas mengendalikan bahan mentah yang tertentu yang mungkin mempunyai pencemaran mikrob.

Spesifikasi produk adalah identiti, ketulenan, kekuatan, dan komposisi dan had bahan cemar yang mungkin bagi sekumpulan selesai pemakanan tambahan. Spesifikasi identiti adalah amat penting untuk memastikan bahawa suplemen pemakanan yang siap mempunyai komposisi yang betul. Suplemen pemakanan yang banyak mengandungi pelbagai bahan-bahan terutamanya jika mereka datang dari sumber semulajadi supaya anda boleh tidak tahu apa yang mengandungi produk akhir anda jika anda tidak tahu apa yang anda masukkan ke dalamnya.

FDA memerlukan setiap bahan pemakanan yang masuk diuji atau diperiksa untuk identiti. Ia adalah sehingga setiap firma untuk membuat keputusan yang menguji secara saintifik yang sah. Mungkin analisis organoleptic yang kasar, analisis yang makroskopik, satu analisis microscopic atau satu analisis kimia. Dalam sebarang keadaan, firma tidak boleh menggunakan sijil analisa daripada pembekal. Suatu analisis organoleptic sesuai untuk keseluruhan atau coarsely-Potong bahagian botani, Walau bagaimanapun ia mungkin tidak sesuai untuk tumbuhan yang serbuk atau diekstrak kerana pemprosesan boleh mengubah bau mereka.

Ujian akan datang bagi vitamin atau mineral mungkin termasuk kombinasi pelbagai ujian, contohnya:

Pengenalan
Assay
Penampilan
Bau
Kebolehlarutan
Takat lebur
Kerugian pengeringan atau saki-baki terakhir pencucuhan
Logam berat
Organik kekotoran yang tidak menentu

Spesifikasi tidak perlu disetkan untuk identiti, ketulenan, kekuatan, dan komposisi pelbagai juzuk yang sememangnya ada dalam produk semula jadi seperti botani yang. Bagaimanapun, identiti botani yang telah disahkan. Ini boleh termasuk mewujudkan identiti bahagian tumbuhan yang digunakan, warna dan bau. Perbandingan untuk loji perwakilan yang asli akan menjadi berguna di sini.

Pengujian dan pelancaran produk akhir penaja yang bertanggungjawab. Sampel akan diambil daripada kumpulan pengeluaran dan diserahkan kepada kawalan kualiti. QC akan menguji produk mengikut ujian dalam spesifikasi. Kumpulan kualiti akan pelupusan Kumpulan selepas produk akhir diuji. Jika anda menerima produk dari pembekal untuk pembungkusan atau pelabelan, anda perlu menguji untuk memastikan bahawa produk yang diterima adalah konsisten dengan pembelian anda.

Beberapa spesifikasi tidak diperlukan untuk pemakanan Supplement. Sebagai contoh, kemunculan estetik tambahan Pemakanan tidak perlu dinilai. Ujian untuk pembubaran, perpecahan dan bioketersediaan suplemen diet adalah contoh kawasan-kawasan di mana kajian saintifik masih berkembang dan ianya pramatang untuk mengenakan syarat-syarat bagi ujian ini. Untuk tumbuhan, Terdapat pelbagai juzuk yang biasanya ada dalam produk semula jadi supaya spesifikasi tidak diperlukan untuk ini.

InstantGMP adalah dalam pelaksanaan pembuatan sistem dengan rekod-rekod elektronik kelompok yang merangkumi modul-modul bagi spesifikasi kawalan dengan ujian dan kaedah. Borang yang mengandungi maklumat mengenai keselamatan dan bagaimana untuk mengambil sampel untuk ujian. Ia juga mempunyai senarai ujian yang diperlukan, kaedah dan cara penerimaan. Ia menjadikan permintaan ujian kawalan kualiti mudah untuk mencipta dan menggunakan.

Mencari lebih banyak artikel seperti yang ini dengan mencari “InstantGMP pematuhan siri”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *