Singapura memberi amaran kepada pelatih peribadi: Berjoging bukanlah cara untuk mendapatkan patut

Singapura memberi amaran kepada pelatih peribadi: Berjoging bukanlah cara untuk mendapatkan patut

Jarak yang panjang, lambat, berasaskan aktiviti seperti berjoging bukanlah asas baik program kecergasan anda. Malah ia juga boleh mencederakan anda. Berikut adalah 3 sebab mengapa.

1. Ia tidak membantu anda kelihatan baik (ini adalah satu yang besar bukan?)

Masa untuk lebih banyak kejujuran… utama sebab orang-orang yang ingin untuk memulakan program senaman adalah untuk kelihatan cantik. Apa yang salah dengan yang.

Kebanyakan orang pasti tidak mahu kelihatan seperti pembina badan yang profesional dan Tempahan semata-mata mahu kelihatan tona. Saya akan meneka bahawa “tona” fizikal yang sesuai bagi kebanyakan orang akan sesuatu seperti badan model Kesihatan majalah seperti “Kesihatan lelaki” atau “Membentuk” mereka.

Sekarang untuk realiti semak… Berapa ramai orang yang berjoging (lihat treadmill di gimnasium, atau yang gemar berjoging di jalan) kelihatan seperti model perlindungan tersebut? Itu adalah betul, tidak banyak (jika ada sama sekali!). Malah kebanyakan berjoging kelihatan letih, bosan dan tidak berpuas hati (oops itulah hanya muka mereka). Badan-badan mereka kelihatan lembut, jiggly dan tidak amat mengagumkan.

“Oh tetapi mungkin mereka hanya bermula”. Dan Lihatlah orang-orang yang mempunyai rutin yang berlari-lari anak. Orang yang sama jarak yang sama, tempat yang sama, sama gimnasium dan lain-lain. Lihatlah mereka 12 minggu atau bahkan setahun kemudian. Yup. Sama lihat atau lebih gemuk! Saya mengesyaki bahawa kita semua mahu hasil kerja keras kami. Itulah adil! Tetapi itu tidak apa berjoging menyediakan.

Apakah yang kebanyakan orang perlu lakukan untuk memperbaiki penampilan mereka dari cara mereka melihat sekarang? 2 perkara yang mudah. Lebih banyak otot (Ya walaupun wanita – di tempat yang betul), dan kurang lemak. Kajian saintifik, dan dunia sebenar bukti yang menunjukkan kepada kita bahawa berjoging menyediakan kedua-duanya. Tanpa mendapat terlalu Sains-nerd-geeky (yang saya benar-benar menikmati), berikut adalah beberapa hasil daripada kajian tersebut. Keputusan ini dilihat empirically oleh anda pada rakan-rakan anda yang berjoging, serta oleh saya dalam pelanggan saya yang digunakan untuk berlari sebelum mereka menemui kebenaran.

Keputusan A: Jogging tidak apa-apa untuk kehilangan lemak lebih daripada diet yang baik. Makan secara sihat adalah besar untuk kehilangan lemak. Berjoging menambah apa-apa kepadanya. Orang jijik!! Ini tidak beberapa min 10 seminggu sama ada. Dalam 30-50 minit 3 kali seminggu! Adakah lebih daripada kebanyakan berjoging.

Keputusan B: otot tidak diperolehi dari berjoging. Berjoging meletakkan seluruh tubuh anda ke dalam “mod kebuluran”. Badan fikirkan “Saya hilang di dalam hutan itu sebabnya saya sedang berjoging begitu banyak untuk mengetahui cara saya”. Apakah cara terbaik untuk terus hidup di dalam hutan? Ia adalah untuk menggunakan kalori yang sedikit sebanyak mungkin supaya kita boleh hidup mati kurang makanan. Bagaimana kita boleh mencapai bahawa? Badan anda memberitahu kalori yang membakar bahagian iaitu otot… perlu diambil. Hanya otot menggunakan kalori! Oops tiada pergi pembakaran, kalori yang menggunakan, otot-otot mencari yang baik lemak anda.

Setakat ini, berjoging adalah sifar daripada dua markah baik yang mencari. Dan ia menjadi lebih teruk lagi! Seperti yang anda berlari, anda mendapat lebih banyak dan lebih cekap berjoging. Kecekapan dalam penggunaan minyak kereta adalah baik. Kecekapan dalam berjoging untuk kelihatan cantik adalah buruk! Itu bererti bahawa anda menggunakan kurang kalori kerana anda mendapat lebih “baik” berjoging. Oh tidak! Hasilnya adalah bahawa anda perlu sentiasa berjalan lagi dan lagi, atau lagi dan lagi hanya membakar jumlah kalori yang anda gunakan untuk sama. Ini tidak hanya bermakna bahawa berjoging tidak berfungsi, ia berfungsi secara terbalik!

2. Berjoging tidak membantu anda dalam “permainan” hidup

OK lebih realiti. Saya baru sahaja kembali dari saya pernah rizab tentera itu. Semua lelaki di Singapura yang harus anda lakukan Perkhidmatan ini untuk negara kita. Saya seorang jurutera Tentera Darat. Kami membina barangan dan kami meletupkan barangan. Dalam latihan kami, kami tidak pernah mempunyai untuk berjoging untuk berjaya dalam misi kami. Semua tugas-tugas kami yang kritikal adalah kekuatan yang berkaitan. Pada masa yang singkat akan berjoging telah membantu lelaki saya atau saya melaksanakan tugas tersebut berjaya.

Bilakah kali terakhir anda terpaksa bangun dan berjalan sejauh 10km. Jangan sekali-kali? Yup, saya tidak. Walau bagaimanapun seperti cerita tentera saya, hal-hal kehidupan yang sebenar adalah kekuatan yang berkaitan! Membawa kanak-kanak semakin meningkat merupakan satu tugas yang kekuatan. Jadi menukar tayar Kereta, peralihan perabot, membawa barang-barang runcit, sprinting selepas bas apabila anda lewat, mendaki tangga apabila Lif yang sesak senarai ini boleh sangat panjang.

Satu lagi pertimbangan kehidupan sebenar adalah postur. Kebanyakan orang mempunyai postur yang miskin. Kami slouch terlalu banyak kerana banyak masa yang dihabiskan di komputer di sekolah dan kerja. Ini boleh menyebabkan sakit kepala, sakit leher dan sakit belakang (selain tidak melihat seperti yang baik seperti yang kita dapat). Malangnya, ini postur hadapan kepala adalah cekap untuk mengambil oksigen semasa berjoging dan berjoging banyak lakukan ini. Jadi berjoging menjadikan yang buruk buruk keadaan!

Ini point yang seterusnya adalah satu sobering. Saya akan meluangkan masa membantu di suatu tempat di mana orang tua yang mengumpul sokongan sosial dan bermain permainan yang mudah. Ia adalah sangat jelas bahawa warga tua yang sihat dan bahagia adalah mereka yang tidak kuat, mudah alih dan mampu menjaga diri mereka sendiri tanpa bantuan. Aku tahu dengan mereka berjabat salam yang masih dalam bentuk yang baik dan yang tidak mempunyai kesihatan yang lemah. Saya ingin menjadi kuat sehingga nafas terakhir saya dan saya menganggap yang anda lakukan juga.

Permainan kehidupan adalah satu yang panjang. Dan ramai warga tua dibiarkan bed ridden atau bergerak kerana keadaan kesihatan yang membelenggunya. Meneka apa, kapasiti aerobik bukanlah penentu yang besar dalam kualiti hidup kita seperti yang kita umur. 2 penentu utama kualiti hidup bagi seseorang tua adalah kekuatan kuasa dan cengkaman kaki. Ini adalah petunjuk dan kekuatan badan lebih rendah dan tinggi, kuasa (kekuatan dan terutamanya kuasa akan hilang dengan cepat jika kita tidak latihan khusus untuk mereka seperti yang kita umur). Ini dikekalkan melalui latihan rintangan, berjoging perlahan tidak lebih banyak. Ramai warga tua akan dibuat bergerak kerana jatuh dan kemalangan yang disebabkan oleh kekurangan kekuatan, bukan kerana mereka kehabisan nafas kerana mereka memanjat menaiki tangga untuk.

3. Berjoging tidak yang hebat untuk kesihatan anda

Ada pepatah yang saya suka “anda tidak jalankan untuk dapatkan fit, anda dapatkan fit untuk berjalan”. Benar, lebih separuh daripada semua orang yang memulakan atur cara berlari-lari anak mendapatkan kecederaan dalam masa 6 minggu. Yang lebih tinggi daripada kebanyakan sukan risiko hubungan atau tinggi seperti ragbi, bola sepak Amerika Syarikat atau perlumbaan kereta!

Pertama, terdapat isu kekuatan kaki. Kebanyakan orang memakai Kasut sepanjang hari dan oleh itu mempunyai kaki yang lemah. Buku lali, tumit dan tunggal kecederaan seperti plantar faciatis adalah perkara biasa kerana kaki rakyat kebanyakan tidak bersedia untuk mengambil berdebar-debar.

Mari kita bergerak ke lutut. Mogok Kaki setiap mempunyai kesan berat badan 3 – 6 kali. Semua ini bergantung kepada mekanik berjalan, kasut dan permukaan berjalan. 3 kali adalah anggaran yang rendah. Banyak kali kami ada mekanik miskin, buruk memilih Kasut, dan permukaan yang terlalu keras. Menggabungkan ini dengan teknik yang lemah dan otot yang menembak (sekali lagi disebabkan oleh postur yang miskin dan gaya hidup tidak aktif) dan lutut mengambil lebih daripada mereka bahagian yang saksama daripada kesan. Bagi wanita, mereka pinggul secara semulajadi yang lebih luas dan ideal bio-mekanik kurang bermakna isu lutut lebih lazim di kalangan wanita berjoging.

Jajaran pelvik yang miskin bermakna belakang yang lebih rendah mengambil banyak kesan tanah. Dengan latihan yang betul, pemulihan dan perubahan dalam rutin senaman mereka, bukan sahaja melakukan isu-isu ini pergi, tetapi mereka mendapat hasil yang bagus (iaitu mereka kelihatan hebat dan sakit percuma).

Jadi apa yang boleh kita lakukan? Baik saya selalu cadangkan Sprint (cepat striding atau lebih cepat) untuk pelanggan-pelanggan saya yang lebih berpengalaman. Atau Sprint pada basikal pegun untuk wanita dan kurang pelanggan yang berpengalaman. Ini akan dilakukan dalam selang contohnya 30 sec larian/sprint. berjalan kaki 90 sec. Ini menyelamatkan sendi kami (berjalan cepat adalah sukar kami tidak kami sendi otot, dan terdapat kurang jumlah kesan) dan memberikan hasil yang besar (di sana kami pergi, keputusan lagi! mereka adalah penting!).

Berjoging adalah lebih baik daripada menonton TV atau melayari Internet sepanjang hari. Tetapi yang benar-benar sgt dengan aktiviti faedah rendah berbanding risiko-risiko yang berpotensi. Terdapat alternatif yang jauh lebih baik seperti Berbasikal, berjalan cepat (jika anda seorang atlet yang baik berhawa), sprint dan jumlah latihan rintangan badan dengan masa rehat yang rendah. Semua alternatif ini memberi faedah-faedah yang jauh lebih besar daripada berjoging, mengambil masa yang kurang (sangat penting untuk kejayaan jangka panjang), dan lebih seronok untuk melakukan (juga penting untuk kejayaan jangka panjang).

Kesimpulan:

Saya berharap berjoging Jangan mengambil artikel ini untuk satu serangan peribadi. Saya pasti tidak maksudkan dengan cara itu. Hanya itu dalam budaya serba pantas (dengan masa yang sedikit untuk melaksanakan) dan dengan tahap semasa tidak aktif, obesiti dan gaya hidup lain berkaitan syarat-syarat Kesihatan, kita tidak mampu berbuat apa-apa latihan yang kurang optimum. Walaupun kita telah dikurniakan dengan beban masa, kenapa kita buat apa-apa kurang daripada apa yang sesuai! Mendapat treadmill yang dan rintangan yang direka dengan baik dan program latihan interval!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *