Sindrom metabolik

Sindrom metabolik

Penyelidik mendapati sesetengah pemboleh ubah memainkan peranan yang penting dalam peluang seseorang untuk membangunkan penyakit jantung. Pembolehubah ini dipanggil faktor risiko. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penyelidik telah mendapati bahawa beberapa kelompok faktor-faktor risiko penyakit jantung ini bersama-sama dalam orang-orang tertentu. Kelompok ini faktor-faktor risiko yang dikenali sebagai Sindrom metabolik. Sindrom metabolik juga dipanggil Sindrom Reaven, Sindrom rintangan insulin atau X Sindrom metabolik.

Penghidap Sindrom metabolik mempunyai kelompok daripada faktor-faktor risiko yang berikut:

• Pusat obesiti (tambahan berat sekitar perut)
• Sikap tidak bertoleransi kencing manis atau glukosa
• Paras triglycerides dan tahap rendah high-density lipoprotein (HDL “kolesterol baik” atau) dalam aliran darah
• Tekanan darah tinggi (hipertensi)

Terdapat masih banyak perlu dipelajari tentang Sindrom metabolik. Doktor tahu bahawa penghidap Sindrom metabolik mempunyai peningkatan risiko penyakit arteri koronari atau serangan jantung.
Penyelidik berfikir bahawa Sindrom metabolik mungkin keadaan genetik. Ini bermakna bahawa gen-gen yang diwarisi dari satu generasi seterusnya. Bagi sebahagian besar doktor-doktor tidak memahami sepenuhnya mengapa berlaku Sindrom metabolik.

Orang dengan syarat-syarat yang tahan insulin, kencing manis dan hyperinsulinemia adalah lebih cenderung untuk mempunyai sindrom metabolik. Kencing manis adalah keadaan di mana badan tidak boleh membuat atau bertindak balas dengan baik kepada insulin hormon. Hyperinsulinemia adalah satu keadaan di mana jumlah insulin akan dipam ke dalam aliran darah. Apakah tanda-tanda Sindrom metabolik?

Pesakit dengan sindrom metabolik tidak akan berasa apa-apa gejala. Tetapi terdapat tanda-tanda yang mungkin membawa doktor untuk diagnosis sindrom metabolik.

Doktor boleh menyemak anda HDL kolestrol, triglycerides, tekanan darah dan berat badan, di mana kesemuanya akan amaran tanda-tanda Sindrom metabolik. Anda juga mungkin memerlukan ujian darah untuk mengukur tahap glukosa dan insulin dalam aliran darah anda

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *