Sindrom Kaki pendek dan sakit pinggul, Bahagian 1

Sindrom Kaki pendek dan sakit pinggul, Bahagian 1

Erik Dalton, Ph.D.

Artikel seperti yang dilihat dalam Perkhidmatan Urutan majalah hari Ogos 2007

Pusingan percanggahan panjang, atau yang telah atau diistilahkan, Sindrom Kaki pendek, asimetri postur yang paling penting. Percanggahan panjang anggota pada dasarnya ditakrifkan sebagai satu keadaan di mana satu kaki lebih pendek daripada yang lain. Jika wujud perbezaan yang besar, kesan-kesan yang boleh mengganggu gaya berjalan dan postur boleh berlaku.

Ketidakselarasan kaki panjang boleh dibahagikan kepada dua kumpulan yang etiological:

* Struktur. PEMENDEKAN benar terkenal dari asal-usul kongenital, trauma atau tercemar.

* Berfungsi. Kemajuan dari diubah mekanik badan lebih rendah, seperti kaki hyperpronation/supination (Rajah 1), obliquity pelvik, ketidakseimbangan otot/sendi, penstabilan batang miskin dan corak terikan yang mendalam fascial.

Rosak kaki dan buku lali struktur mendalam mempengaruhi kaki panjang dan kedudukan pelvis. Kedudukan kaki asimetri Tempahan biasa adalah di kaki pronated. Reseptor deria yang terdapat pada bahagian bawah kaki berjaga-jaga otak dengan perubahan berat badan yang sedikit. Kerana otak sentiasa cuba untuk mengekalkan baki pelvik, apabila dikemukakan dengan kaki kiri yang lama, ia cuba untuk menyesuaikan diri dengan perubahan berat badan yang diubahsuai dengan menjatuhkan gerbang tengah kiri (memendekkan pusingan yang panjang) dan supinating gerbang betul untuk memanjang leg.1 pendek yang dibiar, pronation kaki yang melampau akan dalaman putar di hujung kiri yang lebih rendah, menyebabkan tekanan yang berlebihan kepada sisian Meniskus dan ligamen lutut cagaran yang tengah.

Sebaliknya, supination berlebihan cenderung untuk berputar di luar kaki dan paha, mewujudkan bertentangan dengan lutut, pinggul, dan pelvik herotan.

Gerbang penyesuaian

Kebanyakan struktur berorientasikan Perkhidmatan Urutan terapi telah belajar hands-on rutin untuk mengasingkan pelekat beg fascial otot kaki lebih rendah 11 untuk mengangkat (atau mengurangkan) gerbang-gerbang kaki kepincangan. Untuk melindungi kaki berfungsi, nada mesti diransang di lemah otot lengkung yang menggunakan teknik-teknik pantas spindle otot yang pantas. Mengikut myofascia yang mendapat semula hilang keanjalan, aliran darah dan nutrien penting mengisi tisu-tisu yang penat, membolehkan otot-otot supination (Bahagian tibialis, peroneus longus, tibialis yang memberi, dll) untuk mengembalikan kekuatan dan mobiliti. Selain daripada kerja-kerja myofascial, yang juga mesti tumpuan kepada memulihkan penjajaran dan usul untuk subtalar bersama biasanya terperangkap dalam kedudukan valgus (pronated) (Rajah 2). Subtalar atau talocalcaneal bersama borang artikulasi yang di mana calcaneus dan lereng mengadakan dan membolehkan songsangan kaki dan eversion. Untuk mengambil semula jajaran subtalar biasa, terapis decompresses, abducts, plantar flexes dan inverts kaki yang menggunakan myoskeletal kontrak-berehat-membantu (CRA) maneuvers. Selepas berjaya menggerakkan lereng dan calcaneus, Semua sendi buku lali dan kaki selebihnya perlu sistematik dinilai dan diperbetulkan.

Hubungan biomekanikal kaki untuk Pelvis

Rajah 4. Gandingan Ilial giliran dan kaki panjang percanggahan

(Disesuaikan dari Mitchell F. Jr. Otot tenaga Manual dengan kebenaran).

Giliran ilial ditambah dengan percanggahan panjang kaki. Dalam Rajah 4, femoralis kepala di sebelah kaki panjang “drive” ilia di atas dan ke belakang. Sebaliknya, ilium yang berada di kawasan kepala femoralis yang rendah yang jatuh ke bawah (anteriorly putar). Pusingan serentak ilia kedua-dua arah yang bertentangan menghasilkan kilasan sacral kiri-atas-kiri (Rajah 5). Ini giliran ilial kompleks yang coexisting dengan bergilir-gilir sacral biasanya diterangkan sebagai obliquity pelvik. Galas pada kaki kiri berat badan akan menghasilkan corak pelvik pampasan ini biasa. Ilial giliran boleh palpated dengan meletakkan jari-jari anda di bawah setiap ASIS dan berubah berat badan dari satu kaki yang lain. Sekarang letakkan ibu jari anda pada setiap sacral asas dan langkah sisi ke sisi. Kaki kiri menanggung berat badan perlu menjejaskan asas hak sacral pergi mendalam (anteriorly berputar).

Baca lagi ~

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *