Sinaran sampingan kesan rawatan awal

Sinaran sampingan kesan rawatan awal

Terdapat pelbagai komplikasi daripada terapi radiasi, banyak terus jangka panjang dan ada yang benar-benar sementara. Beberapa kesan negatif akan kekal bersama anda untuk seumur hidup, dan beberapa akan pergi. Tidak seperti berikut beberapa jenis rawatan radiasi diingini kesan sampingan dikelaskan sebagai lewat atau awal. Kesan-kesan sampingan yang awal biasanya menjelmakan semasa atau selepas terapi dan berterusan selama beberapa minggu. Kesan sampingan jangka pendek jenis ini adalah secara amnya sesuatu seperti loya atau tenaga yang rendah. Kesan-kesan sampingan yang kemudian secara amnya membentuk beberapa tahun akan datang. Majoriti kesan-kesan sampingan yang lewat ini selalunya berkaitan dengan paru-paru atau sistem kardiovaskular.

Perkara-perkara yang penting untuk mempertimbangkan untuk kanak-kanak: pakar mahu menangguhkan rawatan radiasi untuk anak muda sehingga berumur 3 tahun. Doktor melakukan ini kerana otak seorang kanak-kanak biasanya masih membentuk dan sangat mudah terdedah kepada kesan-kesan negatif yang berkaitan dengan radiasi. Dalam kanak-kanak, penyelidik telah mendapati bahawa rawatan radiasi boleh menyebabkan kesan sampingan fizikal dan fisiologi, sosial dan pendidikan akibat terlalu.

Kesan sampingan terapi radiasi jangka pendek:

Tukang Thinning: Salah satu terapi radiasi yang paling biasa kesan-kesan yang tidak diingini akan menjadi botak. Diasaskan yang kedua untuk kehilangan rambut ini hanya alopecia. Ini adalah mungkin kesan sampingan yang awal yang anda akan pergi, tetapi kebiasaannya akan hilang agak cepat. Keguguran rambut adalah lebih ketara di kawasan di mana anda mempunyai rawatan sinaran yang sebenar, Namun begitu, anda mungkin kehilangan rambut di kepala. Orang yang biasanya hanya akan botak di mana anda dirawat. Jika anda mempunyai kanser kaki anda tidak akan mengalami keguguran rambut di kepala. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia adalah mungkin untuk menderita kehilangan semua kunci anda. Keguguran rambut adalah salah satu kesan sampingan yang terawal yang anda akan pergi, dan biasanya akan reda agak cepat. Perkara yang baik adalah bahawa rambut anda tumbuh kembali apabila Setelah selesai rawatan secara kekal. Ringkas, ia akan tumbuh balik semula sebaik sahaja rawatan radiasi perhentian. Ramai orang pakai wigs, topi atau tudung mungkin sehingga masa seperti rambut mereka sendiri telah kembali.

Kerengsaan kulit: Lagi satu lagi sangat biasa-kesan sampingan rawatan radiasi adalah kerengsaan kulit. Sekali lagi, ini mungkin akan menjadi antara kesan sampingan yang awal yang anda rasa, dan sekali lagi, biasanya akan pergi cukup cepat. Dengan serta-merta yang sedang menerima rawatan boleh reddened, gatal, kering dan tidak stabil. Dalam sesetengah kes, anda akan melihat mengelupas atau blistering. Pada dasarnya kulit bertindak balas seolah-olah ia telah menjadi dibakar. Selepas itu, kulit mungkin kelihatan gelap untuk beberapa bulan sebagai hasil awal yang boleh didapati atau mungkin masa yang lama, membawa kepada kesan sampingan jangka panjang yang. Ini akan membangunkan jika terapi radiasi menyebabkan kerosakan kepada sel-sel kulit yang sihat di rantau ini yang menjalani rawatan. Ini adalah sangat menyakitkan untuk sesetengah individu yang terlibat. Terapi sinaran juga mungkin menghasilkan pembangunan kecil penting lekat di dalam tisu lembut di kulit. Bon ini sangat kecil akan gam seperti dan berkembang untuk membantu kami mend badan dari terapi radiasi atau mungkin pembedahan.

Ia adalah lebih baik untuk melindungi diri anda daripada mendapat terlalu panas atau sejuk. Terutamanya, menjauhkan diri daripada Pek ais dan pek haba. Dermis anda tentang di mana ketumbuhan ini terletak akan menghidupkan radang, kelihatan terbakar serta menjadi jengkel. Sentiasa menjadi prihatin dengan kulit anda dan mendapatkan profesional kesihatan untuk memberi anda senarai keadaan untuk melindungi dan rawatan-rawatan yang bermanfaat, seperti losyen. Satu perkara yang baik yang perlu anda lakukan adalah pakaian diri anda dalam pakaian lengkap yang longgar di permukaan kulit yang jengkel.

Keletihan: Lagi lagi komplikasi jangka pendek terapi radiasi yang keletihan. Keletihan adalah apabila anda merasa sangat letih. Kebanyakan individu dengan terapi radiasi mengalami keletihan. Dalam kebanyakan kes yang anda masih bekerja, dan sebagainya. Tetapi anda tidak boleh melakukan semua kau sekali dapat melakukannya pada akaun kurangnya kekuatan dan lebih-lebih lagi stamina. Keletihan selalunya akan berlangsung kira-kira seminggu selepas rawatan radiasi yang telah diberikan. Apa-apa perasaan yang sangat letih boleh dikurangkan dengan kerap tidur. Cuba makan secukupnya supaya anda boleh mengurangkan mengalami kelemahan fizikal. Memahami ia boleh menjadi penting untuk mempunyai sebuah komuniti sokongan yang ditubuhkan untuk membantu aktiviti-aktiviti kehidupan sehari-hari.

Pelbagai lain-lain kesan yang tidak diingini (bergantung kepada kawasan yang dilayan) adalah:

Hilang selera makan yang dicipta oleh perut mual, yang membawa kepada kehilangan berat badan. Ramai orang mengenali makan kuantiti kecil keropok serta memperkenalkan suplemen diet nutrien untuk makan adalah berguna. Pengurangan selera makan boleh menyebabkan kelemahan fizikal dan menjalankan dengan pemakanan yang betul adalah penting.

Kesan-kesan sampingan lain sementara akan cirit-birit, termuntah, Bloating, masalah makan dan loya. Bila-bila masa anda mendapatkan loya, ia bermakna anda akan berasa pening. Penyedia jagaan kesihatan anda boleh menawarkan anda ringkasan menu yang anda boleh makan serta makanan yang anda patut dijauhi. Rasa loya boleh menyebabkan muntah-muntah. Terlalu banyak muntah boleh menyebabkan dehidrasi. Cuba memilih perkara-perkara yang kurang sukar untuk mencerna apabila anda mengalami masalah ini. Makan makanan perlahan-lahan dan beransur-ansur juga. Jika ia membangunkan soalan kemudian Beritahu doktor anda dan meminta bantuan. Cuba untuk berehat dan tidak stres.

Banyak kesan-kesan sampingan ini lain akan pergi dalam dua bulan berikutan rawatan radiasi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *