Silat: Yang berjuang pertempuran lengkap seni

Silat: Yang berjuang pertempuran lengkap seni

Silat adalah seni tempur purba & maut tempur dari Asia Tenggara di rantau ini yang dikenali sebagai Kepulauan Melayu yang merangkumi kira-kira 13,700 Pulau-pulau sekitar negara-negara berikut; Indonesia, Malaysia dan selatan Filipina tetapi Silat boleh mencapai jauh Barat sebagai Burma dan Timur jauh seperti Papua New Guinea.

Setiap negara S.E.A. mempunyai istilah itu sendiri untuk Silat yang ketara (see–lot). Di Malaysia ia dipanggil Bersilat (bur–see–lot), di Filipina ia dipanggil Silat dan di Indonesia ia dipanggil demo pembukaan Karnival Silat (pen-choc lihat-lot) oleh Indonesia dan Pentjak Silat (pen-jock lihat-lot) oleh Belanda yang diduduki negara selama kira-kira 300 tahun dari abad ke-16 hingga abad ke-20 apabila pada tahun 1949 Indonesia mendakwa kemerdekaan itu. Semua nama-nama yang dinyatakan di sini adalah hanya generik terma-terma yang digunakan untuk menggambarkan seni tempur pribumi Kepulauan Melayu banyak yang istilah Kung Fu adalah seni Cina dan Karate untuk seni Jepun.

Silat ialah satu sistem senjata yang menggunakan teknik-teknik tangan kosong yang berdasarkan penggunaan senjata dan senjata paling biasa adalah bahawa pisau/pedang (keris). Silat adalah yang semulajadi mengalir seni utilizing teknik yang bergerak secara semula jadi dengan orang-orang rangka otot sistem dan cara yang anda biasanya bergerak badan & anggota sepanjang kehidupan seharian anda. Dua contoh tersebut adalah “Berus rambut” dan “Menampar”. Berus rambut adalah mogok siku menaik untuk simulasi sepanjang anda rambut dan menampar mogok sawit tangan terbuka yang dilakukan begitu juga untuk slapping seseorang di muka.

Kepulauan Melayu yang mempunyai kira-kira 250 Silat sistem yang berbeza merangkumi segala-galanya memerlukan seseorang untuk perlindungan diri daripada berdiri sehingga pertempuran teknik-teknik untuk tanah yang berjuang teknik-teknik untuk latihan senjata. Sistem 250 anggaran ini terdapat 1000’s gaya individu yang telah dicipta. Setiap sistem mempunyai nombor itu sendiri gaya tertentu yang membuat sistem yang unik dan beberapa sistem Silat telah dicipta menggunakan gaya serendah 5 manakala lain-lain mungkin telah diwujudkan menggunakan sebanyak 50 gaya yang berbeza untuk menggubal sistem mereka.

Sesetengah Sarjana mempunyai teknik-teknik yang campur lebih daripada 100 ‘s of gaya yang berbeza bersama-sama untuk mencipta sistem Silat mereka sendiri peribadi pertempuran lapangan dan ianya tidak biasa untuk mencari Cina (Kuntao & Kung Fu), Jepun (Karate & Aiki) atau Sastera India (Kalarippayattu & Silambam) yang dicampurkan ke dalam sistem Silat tertentu seperti orang Melayu yang dipinjam & menyesuaikan apa-apa yang berguna dan bekerja dalam pertempuran.

Semua Silat sistem mematuhi prinsip-prinsip & konsep, memudahkan peralihan yang mudah apabila pelbagai gaya pembelajaran yang sama. Ini adalah jelas dalam fakta bahawa semua sistem Silat yang benar mempunyai pelbagai gaya yang ditenun bersama-sama untuk menjadikannya sistem itu dan sistem Silat yang benar adalah aliran gaya bersama-sama sebagai satu kekosongan daripada sebarang percanggahan peralihan. Pengamal Silat boleh naik dari “Blekok” (kren) pendirian menentang gaya terlalu “Harimau” (Raja harimau) tanah yang berjuang gaya dalam itu peralihan berjalan lancar ia akan ada penonton yang percaya bahawa mereka tidak lagi melihat gaya sama tepat yang dilakukan bukan yang benar-benar berbeza.

Gaya Silat boleh diajar dalam tempoh yang agak singkat masa tidak seperti kebanyakan gaya seni mempertahankan diri yang memerlukan bertahun-tahun untuk belajar dan dapat digunakan dengan berkesan. Silat adalah sangat defensif, Ya tetapi ia juga agak menyinggung dan oleh itu agak kejam dalam permohonan itu. Tidak seperti kebanyakan sistem seni mempertahankan diri stylist yang pergaduhan dalam pertandingan bagi Piala, pingat atau kemuliaan pengamal Silat pergaduhan di dunia yang nyata untuk mengekalkan kehidupan mereka! Dalam Silat, Terdapat tiada peraturan, tiada ahli PBB sukan seperti kelakuan, ada perkara yang rendah-pukulan dan apa-apa yang disebut sebagai menipu rakyat Amerika & Eropah yang digunakan untuk. Malah pengamal Silat adalah digalakkan untuk menggunakan senjata, tipu muslihat, serangan menyelinap dan apa-apa lagi yang akan memastikan kemenangan mereka dalam pertempuran.

Berikut adalah sedikit fakta sejarah yang diketahui tentang Silat; Dalam Perang Dunia II pistol 45-berkaliber telah diperkenalkan kepada tentera laut Amerika Syarikat untuk memerangi kekurangan kuasa yang pistol.38-berkaliber menghentikan telah, yang adalah hampir tidak berguna terhadap serangan pengecasan para pejuang Moro yang ganas di Pulau Mindanao di Filipina kerana mereka menggunakan berkesan Kali-Silat.

Mari kita fikirkan cara ini untuk seketika, kebanyakan sistem seni mempertahankan diri dari Jepun, China, Korea atau negara-negara moden yang lain tidak menggunakan seni tempur mereka dengan cara yang mereka lakukan 100’s tahun yang lalu untuk melawan atau peperangan dengan dan telah lulus untuk memelihara mereka berjuang seni melalui pertandingan sukan tetapi kawasan pedalaman Kepulauan Melayu masih menggunakan seni tempur mereka banyak dengan cara yang sama seperti nenek-moyang mereka mempunyai 1, 000’s tahun. Ya, kerajaan Indonesia & Malaysia mempunyai, dalam tahun-tahun kebelakangan, pangkat Silat sebagai Sukan Negara mereka dan membawa keempat pertandingan Silat peringkat nasional dan antarabangsa, Walau bagaimanapun Silat masih bahagian penting bagi kehidupan harian orang Melayu yang purata untuk memastikan kewujudan mereka berterusan di hutan-hutan yang keras dan Pulau-pulau yang jauh.

Memahami bahawa kebanyakan penduduk Kepulauan Melayu masih hidup beratus bahkan beribu-ribu tahun di belakang Amerika & Eropah teknologi perindustrian. Walaupun dalam alaf baru seperti yang anda baca ini tiada akan pemburu kepala masih di jauh Kepulauan Borneo (Kalimantan) dan ramai penduduk dari Kepulauan Melayu masih memburu dengan Lembing, dan demonstrasi menyumpit., bow & anak panah dan tinggal di pondok-pondok rumput. Mereka mempunyai tiada air yang mengalir, elektrik, telefon, paip dalaman tiada, tiada pengangkutan moden dan bergantung dengan berjalan atau Kanu sebagai cara utama pengangkutan. Jika undang-undang puak telah rosak atau timbul konflik antara kampung-kampung dan/atau penduduk mereka tidak boleh dail 911 dan sebaliknya mesti bergantung pada keupayaan fizikal mereka sendiri untuk menangani keadaan. Jika ia memerlukan pemantauan, berjuang atau perang maka mereka perlu terbukti pertempuran dipercayai berjuang teknik-teknik yang akan memastikan kemenangan mereka dalam apa jua keadaan tempur. Situasi seperti itu daripada serangan oleh haiwan liar seperti harimau, serangan yang menyelinap dengan pangkat yang lebih rendah di dalam sistem kasta yang cuba untuk meningkatkan statusnya atau serangan oleh askar pelbagai kaum musuh. Di mana kesemuanya adalah sebahagian daripada realiti harian di Kepulauan Melayu gaya hidup hari ini.

Sejak serangan yang boleh datang pada bila-bila masa dari mana-mana sahaja mereka tidak dapat menghabiskan tahun atau dekad pembelajaran gaya sebelum dapat melindungi diri mereka begitu latihan perlu diperkemaskan dan mudah belajar. Hasilnya, mereka telah membangunkan kaedah latihan bijak yang membolehkan anda mampu untuk mempelajari sistem dalam sedikit tiga tahun serta sesetengah gaya boleh dipelajari di serendah beberapa bulan dan masih lagi terdapat gaya yang boleh dipelajari dalam beberapa minggu sahaja. Sudah tentu benar penguasaan sistem Silat boleh seumur hidup pengajian.

Sejak 90 awal dan pengenalan kepada pertandingan “Tiada memegang disekat” dan “Seni Pertahan Diri campur” trend baru adalah untuk melintasi kereta api di Brazil Ju-Jitsu bagi tanah bergelut, Muay Thai untuk lutut & siku, tinju Amerika untuk tumbukan, Karate bagi sepakan dan Kung Fu bagi tangan teknik. Walaupun ini adalah satu pendekatan yang sempurna untuk latihan untuk Kejohanan masih ternyata senjata perlu yang diperlukan untuk perlindungan diri tempur dalam kehidupan sebenar pertemuan. Satu-satunya perkara yang menggabungkan semua sistem silat bersama-sama adalah hakikat bahawa mereka adalah satu seni tempur tempur lengkap yang merangkumi setiap jenis latihan yang satu perlu konfrontasi hidup & kematian.

Komponen latihan 10 berikut adalah apa yang membuat satu Silat yang melengkapkan sistem:

1. Berdiri – tangan mogok, sepakan, siku, lutut, kepala mogok, loncatan corak, julat dan banyak lagi.

2. Tanah-bergelut, mogok, takedowns, senjata, postur menyinggung & Pertahanan dan banyak lagi.

3. Grappling – alas dijanjikan, tekanan mata, tidak bersama, memegang berbuka dan banyak lagi.

4. Beberapa penyerang – stances, evasions, mogok, badan penempatan, menitis dan banyak lagi.

5. Spatial – julat, sudut, ketinggian, stances, melangkah dan banyak lagi.

6. Senjata-pisau, kayu, kakitangan, pedang, teknik pakaian, menyinggung & Pertahanan dan banyak lagi.

7. Rupa bumi – gaya yang bekerja terbaik untuk Lumpur, hutan, rumput, konkrit dan sebagainya.

8. Luar – calisthenics untuk membina & nada otot, meningkatkan kekuatan tendon toughen kulit, meningkatkan sistem kardio vaskular dan banyak lagi.

9. Dalaman – kaedah pernafasan untuk nyata & mengawal arus elektrik di dalam badan untuk Kesihatan, panjang umur, kuasa, kelajuan, menarik, meniup perlindungan dan banyak lagi.

10. Rohani – kebolehan minda untuk tujuan, hypnosis Penyembuhan, mengubah realiti, KALAM masa dan banyak lagi.

Semua komponen 10 di atas adalah apa yang membuat Silat tempur yang lengkap melawan sistem untuk mana-mana keadaan perlindungan diri sama ada di hutan jauh, yang alleyway terpinggir, sebuah kelab malam pinggir bandar atau bandar negara luar.

Jadi jika anda mahu suatu pertempuran melawan sistem di mana semua yang “cross latihan” telah dilakukan untuk anda oleh abad Sarjana tempur yang berpengalaman maka saya sarankan anda cuba sistem Silat untuk saiz.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *