Sikap acuh tak acuh dan Decompensation dalam Narcissism patologi

Sikap acuh tak acuh dan Decompensation dalam Narcissism patologi

Narcissist yang kekurangan empati. Sehubungan itu, beliau bukanlah benar-benar berminat dalam hidup, emosi, keperluan, keutamaan, dan harapan orang-orang di sekelilingnya. Walaupun beliau terdekat dan dearest adalah, kepada-Nya, instrumen semata-mata wang suapan. Mereka memerlukan perhatian-Nya yang tidak berbelah bahagi hanya apabila mereka tidak “berfungsi” – apabila mereka menjadi derhaka, bebas atau kritikal. Dia kehilangan semua minat mereka jika mereka tidak dapat “tetap” (sebagai contoh, apabila mereka sakit atau membangunkan jumlah sedikit peribadi autonomi dan kebebasan).

Sebaik sahaja dia memberikan pada sumbernya murni bekalan, narcissist yang hasil segera dan peremptorily menurunkan nilai dan buang mereka. Ini sering dilakukan dengan hanya mengabaikan mereka – bahagian hadapan yang daripada sikap acuh tak acuh yang dikenali sebagai “silent rawatan” dan, di tengah-tengah, bermusuhan dan agresif. Sikap acuh tak acuh adalah, oleh kerana itu, satu bentuk penurunan nilai matawang. Orang mendapati narcissist yang “sejuk”, “tidak berperikemanusiaan”, “heartless”, “tahu”, “robot atau mesin seperti”.

Awal dalam kehidupan, narcissist yang belajar untuk menyamar beliau sikap acuh tak acuh sosial boleh diterima sebagai ihsan, equanimity, cool-headedness, menanyakanNya secara atau penguasaan. “Bukanlah saya tidak peduli tentang orang lain” – dia shrugs dari para pengkritik mereka – “saya hanya lebih diketuai tahap, lebih berdaya tahan, lebih terdiri di bawah tekanan… Mereka kesilapan equanimity saya bagi sikap acuh tak acuh.”

Narcissist yang cuba untuk meyakinkan rakyat bahawa beliau adalah penyayang. Beliau tidak mendalam kepentingan dalam kehidupan isteri beliau, kerjaya, minat, hobi, dan lokasi dia cloaks sebagai kebajikan dalam altruisme. “Saya memberi kebebasan yang dia boleh hajatkan!” – dia protes – “saya tidak mengintip dia, dia ikut atau nag dia dengan soalan-soalan yang tidak berkesudahan. Saya tidak mengganggu beliau. Saya biarkan dia menjalani hidup dia dengan cara dia yang difikirkannya patut dan tidak campur tangan dalam hal-ehwal beliau! “. Beliau menjadikan nilai murni daripada ponteng sekolah beliau emosi.

Semua sangat membanggakan tetapi apabila dibawa ke ekstrem seperti pengabaian Benigna bertukar menjadi malignan dan menandakan voidance cinta sejati dan lampiran. Narcissist yang yang emosi (dan, selalunya, fizikal) dari semua hubungan beliau adalah satu bentuk pencerobohan dan pertahanan yang menentang sendiri benar-benar repressed perasaan.

Di saat-saat jarang kesedaran diri, narcissist yang menyedari bahawa tanpa beliau input – walaupun dalam bentuk feigned emosi – orang akan meninggalkan beliau. Beliau kemudian perubahan dari chasm of aloofness kejam untuk maudlin dan perancangan gerak isyarat yang bertujuan untuk menunjukkan sifat “lebih besar daripada kehidupan” sentimen beliau. Tekanan pelik ini hanya membuktikan narcissist yang seterusnya mengekalkan hubungan dewasa. Ia tidak menyakinkan dan repels ramai.

Melambangkan identiti dijaga narcissist tersebut adalah reaksi sedih kepada beliau tahun sumatif yang malang. Narcissism Patologi berfikir untuk menjadi hasil daripada tempoh yang lama penderaan yang teruk oleh penjaga utama, rakan-rakan atau angka-angka kuasa. Dalam pengertian ini, narcissism Patologi adalah, oleh kerana itu, reaksi kepada trauma. Narcissism adalah satu bentuk gangguan tekanan trauma Post yang mendapat ossified dan kerana mutated ke satu gangguan personaliti.

Narcissists semua akan trauma dan semua mereka mengalami pelbagai gejala post-traumatic: kebimbangan pembuangan,
tingkah-laku yang melulu, kebimbangan dan gangguan mood, somatoform gangguan dan sebagainya. Tetapi tanda-tanda membentangkan narcissism jarang menunjukkan post-trauma. Ini adalah kerana narcissism Patologi adalah satu mekanisme daya tindak yang cekap (Pertahanan). Narcissist yang membentangkan kepada dunia bahagian hadapan yang akan equanimity, penguasaan, skilfulness, cool-headedness, invulnerability, dan, secara ringkasnya: sikap acuh tak acuh.

Ini adalah telah menyerap hanya dalam masa krisis besar yang mengancam narcissist yang mampu mendapatkan bekalan narcissistic. Narcissist yang kemudian “jatuh selain” dalam proses perpecahan yang dikenali sebagai decompensation. Kuasa-kuasa dinamik yang menyebabkan dia lumpuh dan palsu – Nya kelemahan, kelemahan, dan kebimbangan – starkly terdedah kerana Pertahanan beliau runtuh dan menjadi. Narcissist yang melampau pergantungan beliau milieu sosial peraturan-peraturan beliau rasa harga diri yang jelas menyakitkan dan menyedihkan kerana beliau dikurangkan untuk mengemis dan cajoling.

Pada masa itu, narcissist yang bertindak self-destructively dan anti-socially. Beliau topeng equanimity unggul dicucuk oleh memaparkan kemarahan taklik, kejijikan, self-pity dan cubaan crass manipulasi kawan-kawan, Keluarga, dan rakan-rakan. Ihsan beliau berkuasa dan penyayang evaporate. Dia merasakan sangkar dan terancam dan dia bertindak balas seperti haiwan akan lakukan – dengan menyerang kembali di tormentors beliau dilihat, beliau sehingga kini “terdekat” dan “dearest”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *