Sihat tambahan kepada senarai gula-gula: faedah setakat coklat

Sihat tambahan kepada senarai gula-gula: faedah setakat coklat

Bar gula-gula dan lain-lain gula-gula yang manis telah lama dikaitkan dengan membunuh kebimbangan kesihatan yang menyusahkan yang terdiri daripada jerawat yang hodoh kepada obesiti yang berbahaya. Ramai orang telah dikondisikan dari zaman kanak-kanak (oleh media stereotyping dan angka-angka yang well-intentioned ibu bapa) untuk mempercayai bahawa gula-gula yang enak dan lazat coklat perkara-perkara jahat yang perlu dielakkan di semua kos, dan akan membuatkan mereka berasa seolah-olah setiap pemberian peluang yang manis yang mengambil di mana mereka mungkin kadang-kadang bahagian adalah sangat hampir datangnya dosa.

Mujurlah, persepsi awam yang meluas tidak selalu menyamakan realiti. Walaupun semua yang sengit stereotyping, ia telah terbukti coklat tidak sebenarnya instrumen syaitan, atau ia akan mengakibatkan serangan semalaman untuk jerawat dan selulit. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, banyak penyelidikan yang seksa yang amat besar telah dijalankan berkenaan Kesihatan potensi manfaat yang coklat boleh menawarkan. Kedua-dua penyelidik dan para peserta kajian juga telah berjaya merekod dan melaporkan beberapa penemuan memberangsangkan yang seolah-olah mencadangkan coklat mungkin telah mendapatkan rap serius buruk yang selama ini, dan dengan tiada asas sebenar bagi apa-apa pemerhatian kasar sekali.

Cacao berlaku mengandungi beberapa agen anti-bakteria yang kuat dikenali fending dari kerosakan gigi. Malangnya, dalam susu coklat jenis gula-gula, kesan positif ini adalah sebahagian besarnya counteracted oleh kandungan gula yang sangat tinggi di gula-gula. Yakinlah, walaupun, gigi tidak akan reput dan gugur jika anda perlu makan beberapa Bar Hershey “Raja” dalam satu masa. Malah, sekumpulan saintis lisan-kebersihan-mencintai di Pusat pergigian Eastman di New York telah berjaya membuat kesimpulan bahawa susu coklat, kerana dengan kepekatan fosfat yang agak besar dan lain-lain kandungan mineral, adalah salah satu makanan snek yang paling tidak mungkin sekali tidak dikaitkan dengan menyumbang kepada kerosakan gigi.

Coklat juga mungkin membuktikan bermanfaat kepada satu keadaan fikiran, kajian menunjukkan. Ramai penyelidik spekulasi bahawa bau busuk mudah coklat boleh meningkatkan aktiviti gelombang otak theta, mengakibatkan rasa keseluruhan untuk ketenangan dan berehat. Selain itu, coklat kaya dengan bahan yang dikenali sebagai “phenyl ethylamine,” yang menggalakkan ketinggian mood dalam fesyen yang selesa yang lembut, semulajadi.

Individu yang mempunyai isu-isu kolesterol yang mungkin ingin mempertimbangkan fakta bahawa mentega Koko yang terkandung dalam kegemaran mereka terasa coklatnya melayan menyediakan dos asid oleik, yang lemak satu-tidaktepu yang boleh meningkatkan paras kolesterol baik dalam badan yang sihat. Lebih baik, coklat mungkin dapat membantu dalam pengurusan berat badan dan penindasan selera makan! Beberapa kajian penyelidikan mencadangkan bahawa menikmati secawan Koko panas yang lazat sebelum waktu makan boleh menyebabkan selera makan yang nyata berkurang.

Dengan segala-galanya dalam hidup, penggunaan coklat pasti akan overdone dan akhirnya menyebabkan kesan-kesan sampingan yang tidak menyenangkan. Walaupun ia adalah idea yang buruk menjauhkan diri anda daripada Bar Hershey dan Twix yang lazat yang anda telah telah keinginan sama sekali, sekarang merudum dari hujung mendalam dan ke laut yang bercuti terasa coklatnya crapulence adalah sama ill-advised (jika tidak lebih-lebih lagi). Susu coklat yang agak tinggi kalori dan lemak, tetapi tidak begitu astronomically bahawa mereka tidak boleh bekerja ke dalam diet yang waras setiap sekarang dan kemudian. Pencinta coklat, Diraha kecergasan dan diet yang biasa boleh semua meraih faedah-faedah kesihatan seperti yang digariskan dalam artikel ini dengan hanya membenarkan untuk melayan berasaskan cacao sekali-sekala.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *