Sihat Gardening†“Petua untuk kesihatan-sedar tukang kebun

Sihat Gardening†“Petua untuk kesihatan-sedar tukang kebun

Mempunyai taman di perkarangan anda menyediakan anda dengan banyak manfaat. Untuk satu, ia membuatkan anda berasa lebih tenang selepas hari yang panjang dan meletihkan hanya melihat keindahan Taman anda. Ia juga meningkatkan penampilan harta anda. Orang tidak boleh membantu tetapi melihat Taman anda bila-bila masa mereka melalui harta anda. Ia akan membuat anda seluruh kejiranan yang bagus untuk hidup in. Selain daripada faedah ini, sebuah taman yang tampan juga meningkatkan nilai harta anda. Jika anda ingin menjual hartanah anda, anda boleh mendapatkan harga yang baik kerana anda Taman yang indah. Berkebun adalah hobi santai dan ia melegakan tekanan harian anda. Walau bagaimanapun, ianya masih penting untuk mengetahui beberapa tips berkebun yang sihat supaya dapat memaksimumkan faedah-faedah berkebun kepada badan anda sepenuhnya.

Berikut adalah beberapa tips yang menarik yang anda harus mempertimbangkan jika anda mahu meningkatkan tahap kesihatan anda ketika melakukan hobi kegemaran anda.

-Perkara pertama yang anda perlu pertimbangkan ialah memilih tumbuh-tumbuhan organik. Ini adalah berfaedah jika anda merancang untuk mempunyai kebun sayur-sayuran. Penanaman sayur-sayuran organik adalah sangat popular hari ini terutama bagi individu yang mementingkan kesihatan. Mereka adalah sedikit lebih mahal apabila anda membeli di pasaraya mereka. Anda boleh menjimatkan wang yang banyak jika anda menanam sendiri sayur-sayuran organik. Ia adalah penting untuk tidak menggunakan baja kimia atau racun makhluk perosak. Jenis sayur-sayuran adalah sangat baik untuk kesihatan anda.
-Satu lagi petua berkebun sihat penting adalah untuk menjaga kulit anda. Pastikan bahawa anda cenderung Taman anda di waktu pagi apabila cahaya matahari sudah tidak lagi terlalu panas. Anda juga perlu menjaga kulit anda dilindungi dengan menggunakan losyen blok matahari bukan sahaja pada badan anda malah pada muka anda. Cuba pakai blaus panjang-Wardrobe dan Seluar panjang dan topi yang lebar-brimmed untuk melindungi wajah anda.
-Jika anda mempunyai rumput yang bersaiz kecil, anda harus mempertimbangkan menggunakan pemotong rumput yang tolak daripada sebuah perjalanan-pada pemotong. Ini juga adalah satu cara yang baik untuk bersenam sambil menjaga rumput anda. Walau bagaimanapun, tidak overexert diri anda dengan cuba untuk kawasan yang sangat besar yang menggunakan pemotong tolak satu Kementerian Kerja Raya. Pastikan bahawa anda hanya lakukan Petua ini jika anda tidak mempunyai Berehatlah di salah satu besar satu daripada rumput.
-Sebelum anda mula berkebun, cuba lakukan regangan beberapa. Ini menghalang atas otot-otot anda. Anda boleh lakukannya selama 10 hingga 15 minit sebelum berkebun. Ianya juga penting untuk berehat selama beberapa minit selepas setiap jam, terutamanya apabila anda akan melakukan tugas yang sama seperti cabut rumpai untuk jam seluruh.
-Tidak menolak diri anda terlalu keras. Jika anda sudah merasa letih selepas beberapa jam kerja, anda perlu berhenti bekerja walaupun tugas anda tidak selesai lagi. Overexertion ini tidak baik untuk badan anda. Pastikan bahawa anda mendengar apa yang badan anda adalah katakan.

Ini adalah beberapa tips berkebun sihat berguna yang anda perlu ingat apabila berkebun. Ini akan memastikan bahawa anda akan memaksimumkan manfaat kesihatan yang penuh hobi ini hebat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *