Sihat berpuasa: Adakah selamat berpuasa berselang seli? Bagaimana Cucian berpuasa?

Sihat berpuasa: Adakah selamat berpuasa berselang seli? Bagaimana Cucian berpuasa?

Puasa adalah cara terbaik untuk mengurangkan lemak dan meningkatkan kesihatan anda. Malangnya, pendidikan mengenai manfaat puasa adalah masih di peringkat awal ia jadi kebanyakan orang berfikir bahawa puasa adalah berbahaya

Di sisi lain daripada isu ini, sesetengah orang mengatakan bahawa berpuasa adalah selamat tetapi hanya benar-benar bermanfaat jika ianya Kering, bermakna bahawa tiada makanan cecair OR ditelan semasa berpuasa.

Pertama, mari kita, menangani isu keselamatan.

Terdapat salah faham yang malang, bahawa puasa jangka panjang dan jangka pendek puasa mempunyai kesan yang sama pada badan. Beberapa sebab yang misteri, pengkritik tidak membaca banyak well-conducted (tidak dibiayai oleh industri dan oleh itu kurang bias) penyelidikan mengenai puasa jangka pendek.

Puasa jangka pendek sering dirujuk sebagai ‘berpuasa berselang seli’. Kajian selepas kajian telah menunjukkan bahawa berpuasa berselang seli adalah selamat dan berkesan untuk kehilangan lemak dan biomarkers lain kesihatan.

Pengkritik-pengkritik mengutip data daripada kajian * jangka * berpuasa. Puasa jangka panjang adalah memang merbahaya dan kurang bijak, membawa kepada banyak kesan-kesan kesihatan yang serius seperti malnourishment, otot membuang dan akhirnya kematian.

Biasanya puasa jangka pendek bermaksud akan 16-36 jam tanpa makanan atau minuman yang mengandungi kalori. Kajian menunjukkan bahawa ia adalah selamat dan mempunyai faedah kesihatan yang sama seperti bersenam, termasuk meningkatkan tahap hormon pertumbuhan manusia.

Selagi senaman dilakukan setiap minggu, terdapat kehilangan tisu otot semasa puasa jangka pendek.

Tidak seolah-olah menjadi risiko hipoglisemia. Tahap gula dalam darah kekal dalam julat normal melainkan individu telah disahkan dari segi perubatan seperti hypoglycaemic * sebelum * cuba berpuasa. Ini kejutan orang pengalaman cahaya-headedness apabila mereka tidak makan untuk beberapa jam. Apa yang mereka benar-benar mengalami ialah penurunan dalam tahap gula dalam darah, tetapi tidak satu yang berbahaya. Mereka mungkin juga akan berasa perubahan fizikal badan yang pergi melalui apabila ia mula menggunakan lemak badan untuk bahan api daripada makanan. Kadang-kadang ketidakselesaan yang mungkin disebabkan oleh pengeluaran dari kafein atau lain-lain makanan yang mereka benar-benar sensitif kepada.

Di sisi lain perdebatan puasa adalah orang yang tuntutan yang ‘Cucian berpuasa’ adalah satu cara yang unggul untuk melakukan puasa yang berselang seli. Puasa kering bermakna anda mengelakkan makanan dan cecair semasa puasa. Ini bermakna tiada air. Penyokong-penyokong percaya bahawa mengelakkan cecair, termasuk air, membantu badan membersihkan dirinya daripada toksin dan oleh itu ia adalah satu-satunya cara bahawa seseorang boleh mendapatkan kesan ‘penyembuhan’ penuh puasa.

Setakat ini tidak ada bukti-bukti yang boleh dipercayai yang berpuasa kering yang unggul atau lebih bijak. Tahap penghidratan rakyat berbeza supaya seseorang mungkin berbuat baik pergi hari tanpa air, yang lain mungkin mengalami sakit kepala dan lain-lain penyakit yang berkaitan dengan dehidrasi. Tahap senaman, kelembapan, dan banyak faktor lain akan mempengaruhi penghidratan, pengambilan tidak hanya cecair.

Penyokong-penyokong puasa yang sering kering mencadangkan akan lebih daripada sehari tanpa cecair yang boleh, setidaknya, menjadi tidak selesa, dan pada yang sangat kebanyakan, akan menjadi merbahaya dan bahkan mengancam nyawa. Orang-orang yang merasa buruk semasa cepat kering dikatakan menjadi ‘detoksifikasi’ lebih daripada orang-orang yang tidak merasa seperti buruk. Di luar Laporan-laporan anekdot, tidak ada data yang cukup untuk menyokong tuntutan ini. Sehingga lebih banyak penyelidikan dilakukan puasa Kering, ia adalah yang terbaik untuk berpegang dengan kaedah yang betul, seperti berpuasa berselang seli mempunyai.

Jika anda ingin cara yang cepat dan selamat untuk Kurangkan lemak dan meningkatkan aspek kesihatan anda yang lain, yang pendek cepat dilakukan sekali atau dua kali seminggu adalah bernilai cuba, tapi sehingga kajian yang betul dijalankan dengan puasa Kering, ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan makanan, bukan air, pada hari-hari puasa anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *