Sifat-sifat ubat-ubatan Marigold

Sifat-sifat ubat-ubatan Marigold

Marigold, dikenali sebagai calendula, mempunyai sifat-sifat ubat-ubatan yang boleh merawat demam, penyakit usus dan beberapa penyakit kulit. Kerana sifatnya antiseptik, dan anti-radang, marigold telah digunakan untuk peringkat umur untuk merawat kecederaan kulit luka, dan sprains, konjunktivitis, ekzema, gastrik, blepharitis dan lain-lain. Juga, marigold mempunyai sejumlah flavonoid yang melindungi tubuh daripada kerosakan akibat pengoksidaan yang menyekat fungsi imun.

Marigold ini juga digunakan dalam penyediaan dan penjagaan kulit, produk kosmetik, produk makanan dan sebagai yang colorant dalam fabrik. Tumbuhan ini, yang didapati di negara-negara Mediterranean, adalah meluas ditanam sebagai ubat herba di Eropah Timur dan Amerika Latin serta loji untuk hiasan di Amerika Utara dan kebanyakan Europe.

Penjagaan kulit

Marigold mempunyai sifat antiseptik dan antibakteria unggul yang menjadikan ia merupakan ubat semulajadi kulit alahan, kecederaan dan luka. Ia digunakan secara meluas untuk merawat masalah kulit seperti ekzema, herpes, gingivitis, vena varikos dan jangkitan kulat. Ia juga dianggap berguna untuk mencegah Kancing gigi dan gangrene, mengurangkan keradangan di sekitar luka dan penyembuhan tisu-tisu kerana ia juga merupakan sumber semulajadi dan kaya dengan iodin dan bahan kimia lain.

Marigold digunakan dalam kulit salap untuk merawat selaran matahari, gigitan serangga, lampin atau ruam nappy bayi, dan kosmetik untuk toning kulit dan mengurangkan kedutan. Ia juga digunakan untuk merawat ringworm, Candida dan jangkitan kulat kerana sifatnya yang anti-kulat.

Usus dan penghadaman penjagaan

Kerana kualiti anti-radang yang kuat, ia bertindak dengan berkesan mengurangkan keradangan usus dan menenangkan sistem penghadaman. Mengikut satu kajian di Jerman, marigold adalah berkesan dalam menghalang keradangan dan bengkak di dinding perut, yang disebabkan oleh tindak balas hormon yang khusus. Kerana sifatnya yang anti-kulat, herba ini juga dianggap berkesan untuk mencegah penyakit pelvik untuk keradangan dan diverticulitis dan menghadkan pertumbuhan yis dalam usus.

Juga, marigold boleh membantu dalam merawat hepatitis dengan meningkatkan pengaliran hempedu ke dalam hati, seterusnya menggalakkan penghadaman.

Lain-lain

Faedah-faedah lain marigold adalah seperti berikut.

• Ia bertindak sebagai antispasmodic yang kuat dan ubat tahan sakit dan digunakan untuk merawat senggugut dan untuk mengurangkan kesakitan disebabkan oleh ulser yang.

• Kajian menunjukkan bahawa ia boleh membantu jantung sihat dengan mengurangkan tekanan darah.

• Ini boleh menjadi ejen yang menenangkan untuk menyembuhkan sakit badan – membran mukus dan tisu-tisu seperti perut, usus, hati dan gusi selepas operasi.

• Penyelidikan telah menunjukkan bahawa marigold juga boleh mempunyai kesan ketara menghalang virus HIV-1.

• Ia juga membantu dalam melegakan gejala-gejala menopaus dan kolitis

• Kerana kandungan flavonoid yang digunakan dalam gargles dan Cecair kumur untuk menyembuhkan sakit tekak dan ulser mulut

• Ia digunakan dalam merawat buasir.

• Ia digunakan untuk memecahkan demam dengan menggalakkan peluh.

• Ia juga digunakan untuk mengurangkan radang dan kemerahan jika konjunktivitis dan lain-lain alahan Mata

Langkah berjaga-jaga

Rawatan perlu diambil apabila memakan marigold dengan dos. Wanita hamil perlu Elakkan mengambilnya secara dalaman kerana ia boleh bertindak sebagai ubat pelali dan menyebabkan reaksi apabila diambil dengan ubat-ubatan lain. Walaupun ia digunakan untuk penyakit kulit, anda sebaik-baiknya perlu mengambil ujian tampalan untuk mengelakkan reaksi alahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *