Shih Tzu maklumat, gambar, keterangan, dandanan, morbiditi, kesihatan dan sejarah

Shih Tzu maklumat, gambar, keterangan, dandanan, morbiditi, kesihatan dan sejarah

Gambar lapan bulan yang lama Shih Tzu dengan kot panjang
Nama-nama lain Cina Lion anjing
Anjing Chrysanthemum
asal China
Berat kilogram 4–7.25 lelaki (8.8–16.0 lb)
Wanita 4–7.25 kilogram (8.8–16.0 lb)
Ketinggian lelaki 20–28 sentimeter (7.9–11)
20–28 Perempuan sentimeter (7.9–11)
Membuang sampah saiz 2-5
Jangka hayat 14-18 tahun

Shih-Tzu adalah anjing kecil yang kukuh dengan badan yang sedikit lebih panjang daripada tinggi. Kepala yang bulat dan luas, luas antara mata. Muncung terdapat persegi adalah pendek, inci atau kurang dari hujung hidung ke hentian yang tertentu. Hidung adalah luas, dengan hidung juga dibuka. Hidung, bibir dan mata hati RIM pada hati berwarna anjing dan biru biru dan hitam pada anjing semua warna lain. Gigi memenuhi tahap atau di bawah menggigit. Besar, bulat mata gelap warna, tetapi anjing yang cerah biru dan hati. Besar, treler, rendah-cerun ke bawah dan telinga diliputi dalam banyak rambut. Belakang adalah tahap. Otot kaki akan lurus dan baik boned. Ekor tinggi-set dibawa ke belakang banyak rambut yang dilindungi. Dewclaws sering dialih keluar. Kot double adalah tebal dan panjang, mengalir ke atas anjing. Rambut di atas mata sering terikat dalam satu topknot. Terdapat banyak janggut dan misai dan rambut pada muncung adalah pendek. Kot datang dalam semua warna.

Sejarah

Orang Cina, penternakan Shih Tzu, Keluarga Diraja Cina untuk generasi para sahabat telah disempurnakan. Nama yang bermaksud “singa”, yang tepat menunjukkan sikap Diraja haiwan dan sikap yang berani. berdasarkan sejak mendapat penghargaan yang besar bahawa salah satu baka paling popular Shih di Amerika Syarikat, nombor-nombor pendaftaran Kelab anjing Amerika (AKC).

Penampilan

Anjing kecil dengan muncung terdapat yang pendek dan besar, mendalam, gelap mata, lembut, panjang, dua kot berdiri, dalam Shih Tzu tidak melebihi 26.7 sm (10 1 / 2 inci) pada withers dengan berat yang ideal 4, 5 dan 7.3 kg (10-16 kg). Tarik telinga dengan rambut panjang akan dilindungi, dan banyak furred ekor dibawa curled belakang. Kot boleh mempunyai apa-apa warna, walaupun api neraka atu. putih pada dahi dan ekor-petua yang sering dilihat. Dalam Shih Tzu adalah lebih panjang daripada tinggi, dan anjing idealnya harus diri “dengan jelas sombong pengangkutan”.
Tradisional lama kedudukan berkilat kot yang mencecah tanah memerlukan memberus setiap hari untuk mengelakkan komplikasi. Selalunya rambut pendek, untuk memudahkan penyelenggaraan dipotong, di “klip anjing”. Bagi menunjukkan pengesahan, bulu dalam keadaan semulajadi mesti ditinggalkan, walaupun pemangkasan kebersihan sekitar kaki dan dubur adalah dibenarkan.Kerana Shih Tzu hidung tanya kecil dan rata, pemilik sering Lap muka anjing dengan tuala kertas lembap untuk makanan makan untuk mengalih keluar anjing makan.Shih Tzu boleh dilatih untuk minum dari air, akan sering botol.Pemilik mengikat helai rambut dari kepala di Shih Tzu ponytail yang batang.

Perangai

Shih-Tzu adalah anjing untuk berjaga-jaga, meriah dan kecil. Happy dan Hardy makan dengan watak. Dalam lembut setia Shih-Tzu membuat kawan-kawan dengan mudah dan bertindak balas dengan latihan pesakit yang konsisten. Anda membuat pengawas yang sangat berhati-hati. Berani dan bijak. Suka bermain dan berani, anjing kecil ini kasih sayang suka dengan orang dan baik dengan haiwan peliharaan yang lain. Ada yang sukar untuk housebreak. Dalam Shih Tzu keperluan semua orang untuk pakej di rumah para pemimpin, dengan kaedah-kaedah rumah dibuat jelas secara konsisten. Pemilik-pemilik yang akan mengambil mereka anjing menggigit mereka apabila mereka terkejut atau marah agar. Ini anjing kecil dan wajah comel itu, mereka membangun bersama-sama dengan sindrom anjing kecil, tingkah-laku teraruh manusia di mana anjing itu percaya dia adalah kepala manusia. Ini membawa kepada satu tahap yang berbeza tentang isu-isu tingkahlaku seperti menggigit, tetapi tidak terhad kepada kebimbangan perpisahan, mempertahankan, growling, snapping, dan juga. Anda boleh kadang-kadang boleh dipercayai dengan kanak-kanak dan orang dewasa, sebagaimana yang mereka katakan, dan orang-orang apa yang mereka mahu, mereka cuba lakukan. Mereka berada, kerana mereka mengambil sikap mereka yang degil dan mempertahankan kedudukannya yang tertinggi dalam pek. Anda boleh, kerana mereka obsessively kulit dan anda cuba untuk mengatakan apa yang mereka mahu. Tingkah laku ini tidak bergerak Shih Tzu, tetapi amalan yang dengan cara mereka dianggap oleh orang di sekeliling mereka. Memberi anjing ini undang-undang dan sempadan, apa yang mereka berada dan yang tidak dibenarkan. Mereka pemimpin pek yang kukuh, stabil dan konsisten. Mengambil mereka untuk bersiar-siar pek tenaga mental dan fizikal untuk membakar. memperbaiki perangai anda lebih baik, dan membawa anjing manis, Amanah mereka.

Kesihatan

Beberapa isu-isu kesihatan, sebahagian daripada mereka mewarisi, telah ditemui di setiap Shih Tzu dan disenaraikan di bawah. Terdapat tiada data bahagian anjing dengan gejala-gejala ini.
Shih Tzu yang brachycephalic (pendek muzzled) anjing dan adalah sangat sensitif kepada suhu yang tinggi. Banyak syarikat penerbangan tidak menerima anjing akan kapal ke kapal, apabila suhu melebihi pada bila-bila yang dirancang laluan 75 ° F (24 ° C). Jika mereka minum, memang kadang-kadang perlu memantau Shih Tzu, air boleh memasuki hidung tanya muka-tahap mereka lebih mudah dan menghalang pernafasan. Kawasan di sekitar mata hendaklah disemak tiap-tiap hari mukus pembentukan dan dibersihkan jika perlu. Penyediaan membantu Shih Tzu dengan air mineral (atau air, ada klorin) untuk menjaga mata mukus minimum.

Dandanan

Anjing kecil ini perlu penjagaan harian yang baik dengan berus. Apabila diikat simpulan rambut kot sepanjang pemerintahan adalah untuk menjaga rambut dari anjing. Sesetengah pemilik ingin dikurangkan untuk mengekalkan kot lebih mudah dan kurang memakan masa. Simpan membersihkan bahagian-bahagian telinga dan mata. Shih-Tzu mempunyai mata yang sensitif, yang mesti disimpan dengan bersih. Terdapat titisan beli khas untuk dimasukkan ke dalam mereka, jika perlu boleh. Tanya doktor haiwan apa yang perlu digunakan pada anjing anda. Baka ini sangat sedikit untuk melakukan rambut tiada sheds dan baik untuk penghidap Alergi apabila kot mereka sentiasa diselenggara dengan baik, kepada fakta bahawa mereka menumpahkan sedikit bulu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *