Setapak, kelepuhan dan lepuh – Tahukah anda perbezaan?

Setapak, kelepuhan dan lepuh – Tahukah anda perbezaan?

Setapak, kelepuhan dan lepuh semua petunjuk daripada ketidakstabilan berfungsi dan reaksi kulit kepada tekanan yang berlebihan dan tidak seimbang. Pengawetan syarat-syarat ini kekal adalah hanya boleh dilakukan jika punca difahami sepenuhnya dan seterusnya diatasi. Ramai orang akan membangunkan sebuah jagung, callus atau blister pada beberapa titik dalam kehidupan mereka. Selalunya disebabkan oleh pemasangan kasut sakit atau tekanan tidak sekata dari berjalan atau berlari, masalah-masalah ini mengganggu kaki boleh menyebabkan kaki kelihatan hodoh, atau bahkan lebih teruk, menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Pemahaman Setapak

Jagung yang merupakan pertumbuhan kulit yang membentuk pada jari kaki apabila tulang menolak terhadap Kasut atau lain-lain jari kaki, mewujudkan geseran pada kulit yang tebal. Setapak keras biasanya membangunkan atas dengan jari kaki atau sebelah kaki yang kecil, manakala setapak yang lembut seiras dengan membuka kudis yang membangunkan antara jari kaki. Setapak hampir selalu disebabkan dari memakai kasut yang ketat yang meletakkan tekanan yang berulang-ulang pada jari kaki. Tetapi hammertoes dan lain-lain kecacatan kaki boleh menjadi sumber pembangunan mereka juga.

Langkah yang pertama dan yang paling jelas untuk merawat jagung yang adalah untuk menghentikan memakai kasut yang membina tekanan. Membeli kasut yang yang membenarkan banyak bilik jari kaki, dan jika perlu, minta podiatrist anda tentang pad buih jagung yang boleh mengelakkan tekanan dan mengurangkan kerengsaan kepada kawasan yang terjejas. Seorang podiatrist boleh keluarkan jagung yang dengan mudah dan tanpa rasa sakit dengan shaving dengan menggunakan pisau bedah. Dan jika kesakitan ini berterusan dan jagung tidak mengurangkan saiz, lihat anda sedang podiatrist untuk penjagaan profesional dan rawatan.

Kelepuhan – Apakah mereka?

Serupa dengan Setapak, kelepuhan akan lebihan kulit tebal yang secara beransur-ansur berkembang disebabkan oleh tekanan yang berulang-ulang dan geseran. Kelepuhan biasanya meliputi kawasan yang lebih besar daripada Setapak, Walau bagaimanapun, secara amnya borang dan tumit atau bebola kaki.

Seperti Setapak, pembentukan callus yang sering disebabkan oleh Kasut miskin-pemasangan, dan dengan betul pemasangan kasut dan remedi di rumah yang sederhana, callus yang biasanya akan mengurangkan saiz dan hilang sendiri. Untuk mengalih keluar callus tersebut, cuba perlahan-lahan pengelupasan kulit dengan batu pumice. Hal ini sering cukup untuk membuang lebihan kulit dan memudahkan sebarang kesakitan atau ketidakselesaan.

Memotong kaki callus yang terakhir anda sendiri boleh menyebabkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan, jadi jika anda memerlukan bantuan melawat podiatrist anda, terutamanya jika anda mengalami penyakit kencing manis. Pakar bedah kaki profesional atau podiatrist boleh membantu mengurangkan kesakitan callus shaving kulit kaki dan menggunakan pad di kawasan yang terjejas untuk melegakan.

Ouch! Telah-

Blisters borang apabila kulit gesel permukaan lain, menyebabkan geseran. Pertama, lusuh yang akan berlaku dalam lapisan atas kulit, membentuk ruang di antara lapisan semasa meninggalkan permukaan tidak terjejas. Seterusnya, cecair akan meresap ke dalam ruang antara lapisan. Jika anda telah satu, anda akan mahu untuk melegakan kesakitan anda, pastikan telah ini daripada semakin membesar dan mengelakkan jangkitan.

Langkah-langkah yang tertentu bagi rawatan bergantung kepada saiz yang telah dan sama ada atau tidak ianya tidak terjejas. Anda boleh merawat sebahagian besar lepuh diri anda. Anda mungkin hanya perlu hubungi podiatrist anda jika anda telah menjadi dijangkiti, berulang lagi, borang di lokasi-lokasi yang luar biasa atau teruk sangat. Tanda-tanda jangkitan termasuk:

* Nanah penyaliran dari yang telah
* Sangat merah atau panas kulit sekitar telah di
* Merah jalur-jalur yang terkemuka dari yang telah

Jika Setapak, kelepuhan, atau lepuh mengganggu anda, rujuk podiatrist Mississauga anda untuk diagnosis lanjut dan rawatan. Podiatrist anda akan dapat menentukan apakah jenis kaki tidak seimbang boleh menyebabkan komplikasi anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *