Setapak, kelepuhan dan lepuh-Lawatan Podiatrist anda untuk rawatan masalah kaki ini biasa

Setapak, kelepuhan dan lepuh-Lawatan Podiatrist anda untuk rawatan masalah kaki ini biasa

Jam menghabiskan daun raking atau seharian menghabiskan masa di tumit tinggi anda boleh mencipta geseran dan tekanan yang berlebihan pada kaki dan jari kaki anda. Tekanan ini berterusan dan berulang-ulang boleh membawa kepada merengsa dan walaupun sakit kaki syarat, antara tiga yang sangat biasa: corns, calluses dan blisters. Pencegahan adalah amat penting bagi mengelakkan masalah kaki biasa ini tiga dengan mengurangkan tekanan dan geseran yang diberikan pada kulit.

Kelepuhan dan Setapak

Kelepuhan dan Setapak ada lapisan kulit keras, tebal yang membentuk kerana geseran atau tekanan yang berlebihan ke atas British yang agak bertulang. Ini penebalan kulit adalah tindak balas biasa badan anda terhadap tekanan yang berulang-ulang atau geseran. Perbezaan utama antara kedua-dua ini adalah di mana ia didapati. Jagung yang ialah hanya kawasan kulit yang keras, tebal, yang boleh berlaku di atas, antara, atau di hujung jari kaki. Callus yang sama dalam alam semula jadi, tetapi lebih besar dan biasanya membangunkan di the ball kaki atau tumit.

Jangan cuba memotong jagung yang atau callus anda sendiri, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan tambahan atau jangkitan. Sebaliknya melawat podiatrist anda untuk mereka dibuang dengan cepat dan tanpa rasa sakit. Podiatrist anda juga boleh menasihatkan anda mengenai cara terbaik untuk mengelakkan tambahan Setapak dan kelepuhan daripada pembangunan.

Remedi rumah berikut boleh membantu mengurangkan tekanan dan merawat jagung atau callus:

* Elakkan memakai kasut yang terlalu ketat; Sebaliknya memakai kasut yang well-padded dengan jari terbuka atau jejari yang mendalam
* Memakai sarung kaki yang tebal untuk menyerap tekanan
* Gunakan Jeli petroleum atau kaki krim Setapak atau kelepuhan untuk melembutkan mereka
* Memakai tuala wanita yang sesuai ke atas jagung yang mengurangkan tekanan dan geseran.
* Rendam kaki anda terlibat dalam air sabun suam kemudian rub callus dengan batu pumice untuk membuang kulit mati

Anda harus sentiasa berunding dengan podiatrist anda terlebih dahulu sebelum merawat masalah kaki anda sendiri. Dan jika anda mempunyai kencing manis atau peredaran miskin di kaki anda, Jangan sekali-kali cuba untuk merawat Setapak atau kelepuhan diri anda. Sebaliknya sentiasa melawat seorang podiatrist untuk penjagaan profesional.

Lepuh

Hampir semua orang akan mengalami kaki lepuh pada satu titik atau lain dalam hidup mereka. Sesetengah orang memilih untuk menghadapi kesakitan, manakala orang lain mendapatkan rawatan lebih produk kaunter. Malangnya, sesetengah ke atas produk kaunter adalah bukan pilihan yang ideal untuk menyembuhkan kaki lepuh. Hal ini terutama berlaku jika terdapat jangkitan. Di samping itu, jika anda mempunyai kencing manis dan engkau yang telah berjalan kaki anda, ia boleh menjadi tanda-tanda sesuatu yang lebih serius, seperti ulser kaki yang. Jika anda mengalami kemerahan yang teruk, bengkak, kesakitan, nanah atau sakit walaupun di tempat yang telah anda, telah diperiksa oleh podiatrist anda.

Walaupun anda telah menyembuhkan, ia kemungkinan besar akan sakit. Anda boleh melakukan perkara-perkara untuk menjaga diri anda selesa sehingga kesakitan subsides, seperti meletakkan pad beberapa tempat yang di mana telah anda adalah. Untuk menghalang yang telah membentuk semula, pastikan anda memakai Kasut pemasangan yang betul yang selesa. Kebanyakan kaki lepuh yang boleh dirawat dengan ubat-ubatan rumah. Walau bagaimanapun, diagnosis yang profesional dan cadangan oleh podiatrist anda mungkin perlu.

Membangunkan sebuah jagung, callus atau telah adalah normal, tetapi biasanya boleh dielakkan dengan pencegahan dan Kasut pemasangan yang betul. Sebagai peraturan am, jika ia menyakitkan, lihat podiatrists anda di Memphis, TN. Podiatrist Memphis anda boleh mentadbir rawatan yang terbaik untuk kes tertentu anda dan memberi nasihat mengenai cara-cara yang terbaik untuk menghalang Setapak, kelepuhan atau lepuh pembangunan di masa hadapan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *