Setapak, kelepuhan dan Bunions – apabila melihat seorang Podiatrist untuk 3 penyakit kaki yang sama

Setapak, kelepuhan dan Bunions – apabila melihat seorang Podiatrist untuk 3 penyakit kaki yang sama

Jam menghabiskan daun raking atau seharian menghabiskan masa di tumit tinggi anda boleh mencipta geseran dan tekanan yang berlebihan pada kaki dan jari kaki anda. Tekanan ini berterusan dan berulang-ulang boleh membawa kepada merengsa dan walaupun sakit kaki syarat, antara tiga yang sangat biasa: Setapak, kelepuhan dan bunions.

Pencegahan adalah kunci untuk mengelakkan masalah kaki biasa ini tiga dengan mengurangkan tekanan dan geseran yang diberikan pada kulit. Membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara-cara yang mudah untuk mencegah dan merawat kelepuhan, Setapak dan bunions ia berlaku, serta apabila ia adalah yang terbaik untuk menerima penjagaan profesional daripada anda podiatrist London.

Kelepuhan dan Setapak

Kelepuhan dan Setapak ada lapisan kulit keras, tebal yang membentuk kerana geseran atau tekanan yang berlebihan ke atas British yang agak bertulang. Ini penebalan kulit adalah tindak balas biasa badan anda terhadap tekanan yang berulang-ulang atau geseran. Perbezaan utama antara kedua-dua ini adalah di mana ia didapati. Jagung yang ialah hanya kawasan kulit yang keras, tebal, yang boleh berlaku di atas, antara, atau di hujung jari kaki. Callus yang sama dalam alam semula jadi, tetapi lebih besar dan biasanya membangunkan di the ball kaki atau tumit.

Jangan cuba memotong jagung yang atau callus anda sendiri, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan tambahan atau jangkitan. Sebaliknya melawat podiatrist anda untuk mereka dibuang dengan cepat dan tanpa rasa sakit. Podiatrist anda juga boleh menasihatkan anda mengenai cara terbaik untuk mengelakkan tambahan Setapak dan kelepuhan daripada pembangunan.

Remedi rumah berikut boleh membantu mengurangkan tekanan dan merawat jagung atau callus:
• Elakkan daripada memakai kasut yang terlalu ketat; Sebaliknya memakai kasut yang well-padded dengan jari terbuka atau jejari yang mendalam
• Memakai sarung kaki yang tebal untuk menyerap tekanan
• Menggunakan Jeli petroleum atau kaki krim Setapak atau kelepuhan untuk melembutkan mereka
• Memakai pad yang sesuai ke atas jagung yang mengurangkan tekanan dan geseran.
• Rendam kaki anda terlibat dalam air sabun suam kemudian rub callus dengan batu pumice untuk membuang kulit mati
Anda harus sentiasa berunding dengan podiatrist anda terlebih dahulu sebelum merawat masalah kaki anda sendiri. Dan jika anda mempunyai kencing manis atau peredaran miskin di kaki anda, Jangan sekali-kali cuba untuk merawat Setapak atau kelepuhan diri anda. Sebaliknya sentiasa melawat seorang podiatrist untuk penjagaan profesional.

Bunions

Mempunyai potensi untuk menjadi lebih serius daripada kelepuhan atau Setapak, bunions hadir diri sebagai menonjol agak bertulang yang luar biasa ke atas bahagian sendi ibu jari. Disebabkan oleh salah jajaran pada rangkaian bersama ibu jari, ibu jari yang biasanya akan ke arah yang lain, semakin besar saiz. Ini boleh menjadi sakit dan kaku, melarang pergerakan biasa dan fungsi. Bunions boleh borang atas sebab-sebab yang pelbagai, termasuk kecacatan dalam fungsi kaki atau artritis, tetapi lebih disebabkan oleh memakai kasut yang ketat dan constrictive.

Gejala-gejala mungkin atau mungkin tidak berkaitan dengan bunion sebuah, tetapi yang terbaik untuk melihat podiatrist London anda jika kemasyhuran agak bertulang berterusan. Dalam kebanyakan kes, bunions boleh dianggap conservatively dan dibenarkan untuk sembuh sendiri dengan beralih kepada kasut yang sesuai atau memakai Menggilap selit. Secara umumnya bunions teruk dari semasa ke semasa melainkan masalah yang menyebabkan bunion itu dihapuskan. Bagi kes-kes teruk bunions, satu prosedur pembedahan mungkin perlu mengalih keluar bunion dalam, mengurangkan kesakitan dan memulihkan jari kaki yang untuk fungsi normal.

Membangunkan sebuah jagung, callus atau bunion adalah normal, tetapi biasanya boleh dielakkan dengan pencegahan dan Kasut pemasangan yang betul. Sebagai peraturan am, jika ia menyakitkan, lihat podiatrists anda di London. Mereka boleh mentadbir rawatan yang terbaik untuk kes tertentu anda dan memberi nasihat mengenai cara-cara yang terbaik untuk menghalang Setapak, kelepuhan atau bunions pembangunan di masa hadapan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *