Sesetengah tumbuh-tumbuhan yang boleh iaitu menyahbau semulajadi

Sesetengah tumbuh-tumbuhan yang boleh iaitu menyahbau semulajadi

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk membuat badan anda bau baik. Selain menggunakan produk kecantikan dan rawatan yang boleh dijual secara bebas di kedai-kedai, anda juga boleh menggunakan herba yang ada di sekeliling kita.

Terdapat beberapa jenis tumbuh-tumbuhan yang boleh dijadikan pada bila-bila iaitu menyahbau semulajadi. Sebahagian daripada tumbuh-tumbuhan yang masih digunakan oleh masyarakat yang tinggal di kawasan luar bandar sehingga kini. Sesetengah tumbuh-tumbuhan adalah seperti berikut:

1. Bunga kecombrang
bunga ini adalah juga dikenali sebagai Nicolaia speciosa adalah termasuk dalam keluarga Zingiberaceae. Bunga ini sering digunakan sebagai hiasan bunga, tetapi bunga boleh juga dimakan. Jika rajin mengambil faedah dalam realiti akan menjadi sangat berguna untuk mengekalkan kesegaran bau. Ini adalah kerana bahan aktif yang terkandung di dalamnya, iaitu sapomin, flavoinoida, dan polyphenols.

2. Daun sirih
Daun Pinang mempunyai nama Latin, diketahui piper betle mengandungi bahan-bahan antiseptik dan lain-lain yang berguna untuk mengatasi masalah bau badan. Bagaimana untuk menggunakan ini juga agak mudah. Anda hanya perlu rebus daun sirih lima dengan dua gelas air, dan kemudian menunggu sehingga hanya tinggal satu cawan air. Kemudian minum ketika hangat, anda hanya perlu minum sekali sehari sehingga hilang bau. Satu lagi cara adalah dengan mengambil daun Pinang secukup rasa dan ditapis yang kemudiannya digabungkan dengan whiting sedikit. Dan kemudian Berlumur terakhir; ketiak.

3. Daun beluntas
Daun biasanya sering digunakan sebagai pagar hidup. Tumbuhan ini mempunyai nama Latin Pluchea indica yang mempunyai ovate daun, batang-batang yang pendek dan hijau. Daun dan bunga-bunga yang mengandungi banyak bahan-bahan yang beralkali yang boleh digunakan sebagai antiseptik. Bagaimana untuk menggunakannya dengan makan dalam daun beluntas semasa masih segar dan boleh dimakan bersama-sama dengan makanan lain. Cara lain adalah dengan mengambil segenggam daun dan rebus beluntas ke dua gelas air, kemudian tunggu sehingga hanya tinggal satu cawan air. Dan minum ketika panas pada waktu pagi dan petang.

4. Basil
Daun ini yang sangat biasa dalam diet harian. Daun dengan nama Latin Ocimun balisicum mempunyai aroma yang harum dan mengandungi bahan aktif yang berguna sebagai antiseptik. Dan bahan-bahan yang boleh membantu menghapuskan bakteria yang menyebabkan bau badan. Di samping itu untuk menghilangkan bau badan, daun ini juga berguna untuk meningkatkan selera makan.

5. Kantan
Kantan mempunyai nama Latin Curcuma xanthorrhiza iaitu satu tumbuhan yang dikenali oleh orang-orang semua di Indonesia sebagai farmasi hidup. Tumbuhan ini mengandungi saponins, flavoinoida, dan minyak pati jadi ia berguna untuk menghilangkan jerawat, ia boleh menyegarkan badan dan juga boleh menghilangkan bau badan. Bagaimana untuk menggunakannya hanya menyediakan satu jari halia kemudian dibasuh dan kemudian dicincang halus. Kemudian; direbus dengan segelas air bersama-sama dengan asid mengikut kepada; citarasa anda. Kemudian tunggu sehingga setengah segelas air. Setelah sejuk, anda boleh minum ubat pengasih tersebut.

6. Halia
Halia yang dikenali sebagai ubat tradisional yang boleh memberikan kehangatan, jadi ia sering digunakan untuk merawat angina dan loya kemasukan yang disebabkan oleh kehamilan. Kajian telah menunjukkan bahawa halia mengandungi bahan-bahan antivirus, anti-bakteria anti-tumor dan anti-radang dan anti kulat. Bagaimana untuk menggunakannya dengan mengambil satu jari halia dikupas dan dibasuh sehingga bersih dan kemudian dicincang halus. Direbus dalam dua cawan air; tunggu sehingga baki; satu cawan air. Tambah gula perang untuk rasa anda untuk mendapatkan rasa yang manis. Kemudian minum ketika panas.

7. Lemon
Jus oren telah dikenali sebagai buah-buahan yang sangat kaya dengan vitamin C dan beberapa mineral yang lain berbanding jenis lain. Secara tradisinya, limau telah dipercayai masyarakat sebagai ubat batuk selama berabad-abad yang lalu. Selain itu, limau nipis boleh menghilangkan bau hanyir ketika membasuh pinggan dan kering barang-barang yang berasal dari tembaga, limau nipis juga boleh digunakan sebagai iaitu menyahbau semulajadi. Bagaimana untuk menggunakan ia untuk memerah jus oren dua dan kemudian mengambil beberapa whiting dan air dicampur dengan jus limau nipis. Dan rubbed pada ketiak untuk menghilangkan bau badan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *