Sesamoiditis kaki: Punca dan rawatan

Sesamoiditis kaki: Punca dan rawatan

Sakit di bahagian sendi ibu jari bawah boleh mempunyai sebab-sebab yang banyak, walaupun satu sebab biasa yang unik kepada Anatomi sendi ibu jari sendiri. Bengkak dua tulang kecil, unik yang dipanggil sesamoids boleh menyebabkan kesakitan yang penting di bawah ini bersama. Artikel ini akan membincangkan keadaan yang dikenali sebagai sesamoiditis, dan pilihan rawatan yang ada.

Sesamoiditis adalah secara amnya unik untuk bersama ibu jari, kerana ini adalah sebahagian sahaja daripada kaki di mana tulang-tulang ini sentiasa muncul. Perkataan sesamoid digunakan untuk menggambarkan bulat atau bujur berbentuk tulang yang ditemui di luar rangka bersambung yang biasa. Beberapa tulang kaki tambahan yang muncul dalam beberapa manusia kadang-kadang dipanggil ‘sesamoid’ tulang. Walau bagaimanapun, benar anatomic tulang sesamoid ditemui di semua manusia akan konsisten berkedut tulang yang ditemui di bahagian sendi ibu jari. Tulang kecil, berbentuk telur ini dua kira-kira saiz gula-gula M & M yang kacang yang duduk di bawah bahagian sendi ibu jari, dan sesuai dalam dua alur cetek yang terbentuk pada bahagian bawah Kepala metatarsal pertama, tulang panjang yang membentuk bahagian pertama bersama itu. Sesamoids boleh muncul sebagai tulang lengkap, atau boleh borang selepas kelahiran dalam dua atau tiga keping yang berasingan. Berkhidmat dalam peranan membantu menanggung berat di kaki besar bersama semasa tolak dari kaki, serta penstabil yang untuk pelbagai struktur yang menyeberang ke atas dan sekitar sendi jari kaki besar, sesamoids yang menanggung banyak berat badan dan tekanan semasa berjalan dan berlari. Kecederaan kepada tulang-tulang ini boleh berlaku secara akut dan kronik.

Kecederaan akut sesamoids ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai sebab. Antaranya yang jatuh dari ketinggian ke bola di kaki, menghancurkan kecederaan sendi ibu jari, terus menendang objek yang memaksa kaki besar ke atas atau satu pukulan langsung ke bahagian bawah kaki. Kecederaan kronik yang sesamoids boleh berlaku semasa di the ball kaki dari aktiviti-aktiviti seperti menari atau tangga pendaki penggunaan tekanan yang berulang-ulang. Ini juga boleh dilihat dalam berulang kerja-aktiviti, seperti penggunaan pedal di kedudukan jentera atau platform. Tidak langsung berkuatkuasa mulai menarik tidak normal tisu yang melekat berhampiran atau di sesamoids ini juga boleh membawa kepada kecederaan. Secara umum, hanya salah satu sesamoids dua biasanya menjadi cedera, seperti kecederaan kepada kedua-duanya boleh didapati tetapi luar biasa.

Gejala sesamoiditis boleh termasuk sakit yang tajam atau kusam sakit di bahagian bawah sendi ibu jari. Sakit ini menjadi bertambah tegang apabila kaki yang flexed dalam satu ke atas hala tuju. Kesakitan dapat dirasai di dalam sesamoids oleh mana-mana aktiviti yang menyebabkan tekanan di bahagian sendi ibu jari, termasuk berlari, melompat, dan walaupun berjalan. Hal ini terutama berlaku manakala satu barefoot. Menggunakan kasut yang rata dan menyokong membantu mengurangkan dalam kesakitan daripada keadaan ini, manakala kasut tumit tinggi menjadikannya lebih teruk. Tisu di bawah bahagian sendi ibu jari mungkin merasa bengkak atau penuh, dan bahkan mungkin panas sedikit apabila disentuh dalam kes-kes yang kurang biasa.

Keadaan ini biasanya didiagnosis oleh pakar kaki semasa peperiksaan berjalan kaki yang mudah yang, walaupun x-ray sering digunakan untuk mengenepikan tekanan patah atau patah tulang yang benar. Keretakan tekanan daripada sesamoids dalam perubatan boleh menyerupai gejala-gejala sesamoiditis, dan mungkin sukar untuk didiagnosis dengan betul kerana mereka mungkin tidak muncul awal sinar-x yang. Khas pengimejan seperti MRI atau imbasan tulang nuklear yang sering diperlukan untuk mengesahkan patah tekanan. Keretakan yang benar akan biasanya mudah untuk mencari x-ray, namun kehadiran sesamoid yang dalam beberapa keping mungkin tidak selalu boleh wujudnya dari sesamoid multi-piece yang berlaku secara semulajadi, yang hanya radang. Seorang doktor yang menilai sinar-x yang harus melihat rapat di garisan yang memisahkan keping untuk menentukan jika ia meretakkan atau semata-mata secara semulajadi dipisahkan.

Rawatan sesamoiditis boleh menjadi sukar pada masa-masa, penyembuhan mungkin perlahan. Kursus asas rawatan ini melibatkan membuang keradangan, dan mengurangkan tekanan yang menyebabkan ia di tempat yang pertama. Keradangan ini boleh dikurangkan dengan menggunakan ubat-ubatan anti-radang. Aising juga adalah satu bahagian penting dalam kursus rawatan ini. Lebih mengarahkan campur tangan yang boleh dipertimbangkan dalam kes-kes yang degil: Jika tiada patah atau patah tekanan disyaki, suntikan steroid boleh diberikan untuk mengurangkan tindak balas keradangan tulang dan rantau sekitarnya. Langkah menangani radang yang menyebabkan kesakitan, tetapi tekanan asas juga perlu dikurangkan untuk penyembuhan yang sempurna. Ini tercapai dengan menggunakan offloading sisipan Menggilap padding atau khusus untuk mengurangkan tekanan di bawah bebola kaki, atau dengan mengubah suai aktiviti-aktiviti yang menyebabkan ia di tempat yang pertama. Penggunaan Kasut bertapak stiffer biasanya perlu, dan impak aktiviti mesti disekat semasa proses penyembuhan.

Kes-kes yang lebih serius mungkin memerlukan immobilization but yang berjalan kaki atau pelakon bagi sehingga beberapa bulan. Kes-kes yang semata-mata tidak akan sembuh dengan mana-mana langkah-langkah ini mungkin memerlukan pembedahan. Pembedahan pembuangan salah satu sesamoids itu adalah biasanya berkesan menghilangkan kesakitan, dan kadang-kadang juga perlu apabila tekanan keretakan atau patah yang benar tidak akan sembuh. Walau bagaimanapun, ia harus diperhatikan bahawa kebanyakan orang mendapatkan semula uneventfully dan tidak memerlukan pembedahan atau immobilization berpanjangan. Penari dan atlet boleh kembali kepada aktiviti setelah menyelesaikan keadaan, tetapi dengan pengetahuan keadaan boleh kembali jika tekanan untuk bersama ibu jari terus. Perkara yang sama berlaku untuk orang-orang dengan berjalan kaki berulang-ulang tugas-tugas di tempat kerja.

Sesamoiditis boleh berpotensi menjadi syarat jangka panjang jika tidak dirawat dengan betul dan segera, dan sering disalah anggap sebagai keadaan artritis am ibu jari lain dengan tidak mencukupi rawatan hasil. Masalah kaki ini mudah dirawat, walaupun masa untuk penyembuhan sepenuhnya mungkin agak panjang. Berjumpa pakar kaki apabila gejala bermula, pulih lebih cepat yang boleh berpotensi dicapai, mengelakkan bulan sakit dan hilang upaya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *