Sesamoid penyakit dan rawatan

Sesamoid penyakit dan rawatan

Hampir semua kaki mempunyai dua tulang sesamoid yang ditemui di bahagian bawah sendi ibu jari. Sesamoids dua ini adalah tulang-tulang yang bujur, berbentuk biji. Tujuan mereka adalah untuk menyerap menanggung berat Tentera untuk melindungi tendon yang beroperasi di bawah di ibu jari. Mereka memartabatkan jari kaki besar, yang juga dikenali sebagai hallux, sekali gus membantu meningkatkan kelebihan mekanikal tendon yang akan hallux itu ke arah lantai.

Struktur Sesamoid yang

Sesamoids dua yang ditemui di bawah kaki besar bersama kesemua nama-nama tertentu. Dekat sesamoid dengan sebelah kaki little kaki yang digelar fibular sesamoid, dan sesamoid yang ditemui pada bahagian ibu jari kaki yang dipanggil tibial sesamoid. Jika salah satu bujur yang berbentuk tulang berada dalam dua keping, ia disebut bipartite dan jika sesamoid yang didapati dalam banyak keping, ia dikenali dengan multipartite. Akhirnya, sesamoids yang akan berlabuh ke antara satu sama lain, juga di hallux dan metatarsal pertama oleh pelbagai ligamen dan tendon.

Tanda-tanda penyakit Sesamoid

Gangguan biasa dipanggil sesamoiditis. Ini merupakan keradangan tulang sesamoid dan biasanya disebabkan oleh trauma yang berulang-ulang. Ia biasa dilihat pada orang dewasa muda, penari, ahli sukan dan wanita yang memakai kasut tumit tinggi. Kebanyakan masa, kesakitan dari sesamoiditis lebih buruk dengan Kasut galas berat badan Bilakah. Kesakitan adalah terletak di bawah sesamoid yang di mana dinyatakan mungkin bengkak dan kemerahan.

Diagnosis penyakit Sesamoid

Untuk mendiagnosis sesamoiditis doktor akan tekan pada bahagian bawah kaki di kawasan sesamoids kedua-dua. Jika kesakitan deraian Bilakah satu atau kedua-dua tulang ini adalah palpated doktor akan tahu bahawa kesakitan pesakit datang dari tulang sesamoid yang cedera. Satu bahagian penting dalam mendiagnosis sesamoiditis adalah untuk menilai tulang dengan pengimejan sinar-x. Sesamoiditis tidak boleh dilihat pada x-ray. Sinar-x yang digunakan untuk memerintah daripada syarat-syarat lain di kawasan ini seperti patah, tulang ketumbuhan atau radang sendi. Jika pada imej sinar-x sesamoid yang kelihatan berpecah-pecah dan kepingan mempunyai penjuru yang tajam dengan pemisahan yang luas berbanding dengan satu sama lain, ia mungkin menunjukkan patah sesamoid.

Rawatan bukan pembedahan penyakit Sesamoid

Sebelum rawatan pembedahan dikira, rawatan bukan pembedahan akan sentiasa cuba. Jika kesakitan pada sesamoids ini adalah disebabkan oleh kehadiran callused kulit, podiatrist yang boleh mengalih keluar callus dengan menggunakan pisau bedah. Dalam kes sesamoiditis, baris pertama rawatan adalah untuk mendapatkan tekanan daripada tulang. Ini boleh dicapai dengan menggunakan tuala wanita yang penari ke kaki. Inilah tuala wanita yang diperbuat daripada rasa atau silikon; Ia telah dipotong melengkung keluar untuk membolehkan sesamoid untuk dimasukkan. Dalam kes keretakan atau kehelan immobilization sesamoid ini adalah penting untuk penyembuhan. Bergantung kepada keterukan penyakit sesamoid, immobilization yang boleh dicapai dengan menggunakan walker CAM atau but untuk mengurangkan tekanan kepada sesamoid itu. Rawatan menggunakan ais dan ubat-ubatan anti-radang yang bukan steroid mungkin disyorkan juga. Jika pad yang membantu melegakan kesakitan yang orthotics adat boleh dibuat sesamoids yang berat-off. Suntikan Corticosteroid untuk boleh bersama juga membantu mengurangkan kesakitan.

Rawatan pembedahan penyakit Sesamoid

Jika kesakitan sesamoid yang tidak diatasi oleh rawatan bukan pembedahan, maka rawatan pembedahan dikira. Prosedur pembedahan yang paling biasa bagi gangguan sesamoid adalah seorang sesamoidectomy (penyingkiran yang sesamoid).

Pemulihan selepas Sesamoidectomy

Selepas yang sesamoidectomy, adalah disyorkan pesakit yang bebas-galas berat badan dengan topang selama 2 minggu, diikuti oleh 4-6 minggu di Kasut post-op dengan berjalan kaki yang terlindung. Dalam podiatrist boleh mencadangkan latihan bersama untuk mencegah kekakuan di orthotics bersama dan adat untuk mengurangkan kesakitan dan mengekalkan fungsi kaki. Memandangkan sesamoids adalah penting dalam fungsi di ibu jari, penyingkiran sesamoid boleh menukar baki mekanikal di kaki. Oleh yang demikian, mengeluarkan sesamoid yang boleh menyebabkan penurunan kekuatan hallux, pergerakan sendi ibu jari terhad dan perubahan kedudukan kaki besar.

Hakcipta Terpelihara (c) 2010 Bruce Lashley

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *