Sepuluh L-arginine manfaat

Sepuluh L-arginine manfaat

Arginine adalah asid amino yang terdapat sekarang sebagai suplemen pemakanan. Manfaat terutamanya bulatan sekitar meningkatkan peredaran darah. Tambahan asid amino ini adalah bertujuan untuk meningkatkan kesihatan anda, tetapi sesetengah pakar kesihatan percaya bahawa anda tidak memerlukannya. Ia datang dalam pelbagai nama dalam pasaran, Semua dinaikkan menjadi jenama L-Arginine yang wujud. Tetapi, sebelum anda mula mempercayai semua gembar-gembur pemasaran sana, membiasakan diri dengan sebatian asid amino ini terlebih dahulu.

Manfaat kesihatan L-Arginine adalah bukan satu jenaka. Mereka disokong oleh penyelidikan, terutamanya oleh Dr. Louis J. Ignarro, pemenang Hadiah Nobel. Dia setia tahun penyelidikan untuk mengetahui bagaimana orang boleh mencegah penyakit kardiovaskular tanpa mengambil sebarang ubat-ubatan preskripsi. Penemuan penting dalam asid amino dalam mengurangkan peluang dan mungkin juga menyembuhkan penyakit jantung telah mencipta buzz. Sejak itu, banyak syarikat telah dieksploitasi manfaat kesihatan ini kompaun yang tertentu. Tetapi, apa sebenarnya faedah L-Arginine?

1. L-Arginine adalah antioksidan yang dikenali dan ia adalah lebih kuat daripada mana-mana lain-lain antioksidan di dalam badan. Ia boleh menghilangkan toksin di dalam badan dan ia juga boleh mencegah anti-penuaan walaupun kepada mereka yang masih muda. Sifat antioksidan di perkarangan juga membuat tambahan anti-kanser yang sesuai. Penghapusan toksin di dalam badan mengurangkan percambahan sel-sel kanser.

2. L-Arginine memeluk nitrik oksida dalam badan. Kompaun ini adalah neurotransmitter yang kuat. Bekalan yang baik L-Arginine, oleh itu, membantu meningkatkan fungsi sistem saraf. Lebih daripada itu, nitrik oksida terus arteri jantung santai. Ia mengekalkan tekanan darah dalam julat normal. Ini adalah baik bagi orang-orang yang mengalami tekanan darah tinggi.

3. Sedang memeluk neurotransmitter yang kuat, ianya juga baik untuk otak anda. Ia meningkatkan keupayaan memori anda dan menghalang gangguan otak degeneratif seperti Penyakit Alzheimer dan dementia. Nitrik oksida meningkatkan penghantaran isyarat antara neuron.

4. Ia juga dapat merangsangkan pituitari untuk menghasilkan hormon pertumbuhan. Ini bermakna semakin tinggi untuk orang dewasa. Sebaliknya, ia menangguhkan penuaan.

5. Orang yang menghidap diabetes boleh merasa kelebihan mengambil L-Arginine, kerana ia membantu mengawal kadar insulin dalam badan.

6. Manfaat kardiovaskular asid amino ini adalah tidak terhad kepada hanya meningkatkan fungsi saluran darah. Ia juga merendahkan tahap kolesterol yang tidak baik atau LDL, yang bertanggungjawab bagi pembentukan plak di arteri dan kadar yang lebih tinggi mendapat serangan jantung dan strok.

7. Semua bersama-sama, manfaat kardiovaskular dan saraf yang dibawa oleh L-Arginine membantu reda disfungsi seksual. Lelaki, terutamanya, ini membantu betul mati pucuk, masalah yang memberi kesan kepada lelaki pertengahan umur dan lebih tua.

8. Dengan merangsang pengeluaran HGH (hormon pertumbuhan), ia menggalakkan pertumbuhan otot rangka. Ini membawa kepada kehilangan lemak serta peningkatan dalam bentuk musculature dan badan seseorang. Oleh itu, banyak atlet dan ahli bina badan sebenarnya mengambil suplemen tertentu ini — bukan hanya untuk mengukuhkan dan meningkatkan tisu otot, tetapi juga untuk meningkatkan ketahanan fizikal mereka.

9. Kerana ianya dapat meningkatkan fungsi sistem imun, membantu mempercepatkan penyembuhan luka. Beberapa orang yang telah mengambil L-Arginine telah memberi keterangan bahawa mereka pemulihan selepas pembedahan adalah sangat pantas.

10. Terdapat banyak faedah. Pendukung arginine menunjukkan bagaimana tambahan asid amino ini membantu meningkatkan jisim tulang penghidap osteoporosis. Terdapat juga mendakwa bahawa L-Arginine juga membantu dalam memperbaiki kesihatan gastrousus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *