Sepuluh (10) Tips pemakanan pada basikal untuk penunggang basikal yang bersungguh

Sepuluh (10) Tips pemakanan pada basikal untuk penunggang basikal yang bersungguh

Kerana Berbasikal membakar banyak kalori, setiap penunggang basikal yang gemar telah mendapat beberapa rayuannya mengenai diet mereka. Walaupun anda tidak perlu berasa seperti bersalah tentang spoonful setiap makanan yang anda makan, pemakanan yang betul adalah masih penting dan bersedia untuk anda dengan menaiki basikal dari bermulanya.

1. Dehidrasi yang merupakan salah satu penyumbang utama kepada keletihan – dan ianya dengan mudah boleh dielakkan. Minum lebih banyak daripada apa yang anda fikir anda perlu minum dan minum sebelum anda dahaga – anda perlu minum sekurang-kurangnya dua botol sejam semasa aktif Berbasikal.

2. Membekukan cecair anda untuk tunggangan yang panas. Mereka akan Nyahsejuk bekukan seperti anda Berbasikal dan anda akan mempunyai bekalan berterusan minuman sejuk.

3. Dalam cuaca sangat sejuk, mengisi botol anda dengan air panas untuk mengelakkan aising.

4. Mengambil swig dalam air atau karbohidrat minuman setiap 10 minit adalah cara yang baik untuk mengelakkan dehidrasi. Memakai jam tangan dengan pemasa Hitung mundur di atasnya dan menetapkan penggera setiap 10 minit untuk mengingatkan anda.

5. Minuman sentiasa rasa manis lagi anda naik. Jadi, apabila mencampurkan minuman sukan serbuk, meletakkan penyelesaian yang kurang pekat ke dalam botol anda akan minum buat. Tiada apa yang lebih buruk daripada yang dahaga selepas menaiki basikal yang panjang dan minuman terlalu manis atau bersirap.

6. Nibble makanan pepejal secara tetap semasa menaiki basikal lama. Yang paling disyorkan Snek Bar tenaga rendah gula – tetapi alternatif makanan ringan carb tinggi seperti buah-buahan, biskut dan bagel. Mengambil gigitan kecil dan tidak menelan sehingga makanan tanah sehingga. Ini akan mengelakkan daripada tersedak dan juga membantu dalam penghadaman. Potong makanan keping saiz kecil dan meletakkannya ke dalam beg plastik. Menjadikannya semudah yang boleh didapati untuk makan semasa menunggang basikal anda.

7. Untuk mengelakkan “terhempas” (pening, kekeliruan, loya) – ia adalah penting bahawa paras glukosa darah anda tidak menjadi habis. Glukosa darah bahan api otak dan sistem saraf pusat. Ini adalah sebab sentiasa nibbling dan minum makanan atau minuman dengan karbohidrat kompleks mereka sepanjang panjang perjalanan basikal anda.

8. Sebelum basikal yang panjang atau sukar perjalanan – mengikut peraturan-peraturan ini:

Makan hidangan yang cukup besar 2-3 jam terlebih dahulu untuk memastikan pencernaan yang betul dan supaya menjadi lapar jam yang pertama Tunggang basikal anda. Hidangan ini perlu mengandungi karbohidrat kompleks – seperti bijirin, buah-buahan, pasta atau roti. Ini yang mudah dihadamkan dan akan membantu mengelakkan kekejangan itu sebagai terlalu penuh apabila mengenakan diri sendiri semasa Berbasikal.

Minum banyak cecair dengan hidangan itu – seperti jus buah-buahan atau minuman sukan. Ini akan menyediakan kalori dan karbohidrat yang diperlukan untuk mendapatkan satu permulaan yang baik dalam perjalanan basikal anda.

9. Jika anda pergi untuk perjalanan yang santai yang lama, ia adalah baik-baik saja untuk makan hidangan anda lebih dekat untuk permulaan perjalanan anda. Penghadaman tidak akan menjadi isu kerana anda adalah Kuda pada kadar yang mudah.

10. Kafein membantu memanfaatkan tenaga yang terkandung di dalam lemak disimpan, yang seterusnya utama glycogen – bahan api utama otot. Walau bagaimanapun, kafein juga boleh menyebabkan gementar, marah perut dan kencing meningkat – yang seterusnya menyebabkan dehidrasi. Jadi – tahu badan anda sendiri dan menghadkan kafein anda dengan sewajarnya.

Dalam kehidupan seharian kita pemakanan memainkan peranan yang sangat penting dalam kecekapan muktamad dan keseluruhan kesejahteraan setiap hari. Apabila merancang untuk menaiki basikal yang sengit atau menaiki basikal lengthly yang diperlukan oleh badan kita untuk bersedia, jadi sesetengah keperluan pemakanan tambahan mesti dipenuhi untuk membuat lawatan yang berjaya dan menyeronokkan. Mengikut cadangan yang di atas, anda akan mendapat manfaat dalam setiap cara – secara fizikal dan emosi daripada pengembaraan Berbasikal anda. Berbasikal gembira!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *