Seorang lelaki muda yang menjadi sumber inspirasi berjuang untuk menghentikan perkahwinan kanak-kanak

Seorang lelaki muda yang menjadi sumber inspirasi berjuang untuk menghentikan perkahwinan kanak-kanak

Oli adalah seorang kanak-kanak yang ditaja dan menjadi sumber inspirasi ahli kumpulan Utara Dhaka, pelan Taman yang bekerja meningkatkan kesedaran kesan perkahwinan awal dan dipaksa pada gadis-gadis muda.

Untuk meningkatkan kesedaran Kumpulan melaksanakan jalan drama; mereka juga melangkah masuk secara langsung semasa mereka mendengar perkahwinan yang dirancang. “Kita pergi untuk melihat ibu bapa dan cuba untuk mendapatkan mereka untuk menghalang perkahwinan itu. Kami telah cuba banyak kali – kadang-kadang dengan kejayaan ini dan kadang-kadang kita tidak boleh menghalang perkahwinan itu.”
Perkahwinan adalah menyalahi undang-undang untuk gadis-gadis di bawah umur 18 dan kanak-kanak lelaki di bawah umur 21, tetapi banyak banyak lebih muda daripada ini dipaksa untuk berkahwin, memberi pelajaran dan perlu meningkatkan keluarga sendiri apabila mereka mencapai akil baligh.

Keluarga mereka sering melihat mereka sebagai satu beban kewangan yang kurang berpotensi untuk menyumbang kepada pendapatan isi rumah daripada anak lelaki. Keluarga sering melihat mengatur perkahwinan untuk anak perempuan mereka dengan lelaki yang lebih tua sebagai satu cara yang baik untuk menjamin masa depan beliau dan pengantin perempuan muda boleh bermakna lebih rendah bayaran hantaran perkahwinan ibu bapanya.
“Di sebalik keputusan ibu-bapa kami untuk berkahwin dengan gadis-gadis yang muda adalah kemiskinan – kemiskinan. Jika ibu-bapa kami mendapat tawaran yang baik, kadang-kadang ianya amat sukar untuk menukar fikiran mereka,”menjelaskan Oli.

Perkahwinan terpaksa Walau bagaimanapun, hanya membantu memandu kitaran kemiskinan dan ketidak upayaan. Gadis-gadis muda sering mengalami keganasan, penderaan dan akan dipaksa mengadakan hubungan seks, yang menyebabkan risiko kesihatan yang serius, buta huruf dan kurangnya pendidikan kerana ramai terpaksa meninggalkan sekolah apabila mereka berkahwin.

Tamanna membantu menyebarkan

Bersama-sama dengan Oli, Tamanna adalah ahli kumpulan. Dia hanyalah 13 dan bersungguh-sungguh meningkatkan kesedaran: “kerana kita rakyat sebuah negara yang membangun, rakyat kita tidak sangat menyedari kesan-kesan negatif daripada perkahwinan kanak-kanak. Saya ingin orang-orang di UK untuk Bantu kami dengan mendengar mesej kami dan membantu kami untuk menyebarkan. Beritahu rakan-rakan anda! Memberitahu semua orang apa yang berlaku kepada kanak-kanak perempuan seluruh dunia. Jika semua orang tahu maka kita boleh membuat perubahan.”

Kumpulan juga berusaha bersama-sama merancang untuk menggalakkan pendaftaran kelahiran. Tamanna menjelaskan, “jika perempuan mempunyai pendaftaran kelahiran maka ia adalah lebih mudah untuk menghalang perkahwinan kanak-kanak kerana kami boleh membuktikan bahawa mereka terlalu muda. Pada masa perkahwinan, ramai ibu bapa mengatakan ‘ anak saya lebih daripada 18’ kerana tiada bukti. Tetapi jika sijil tiada maka kita boleh katakan ‘tidak, ini zaman kanak-kanak anda, anda tidak boleh mendapatkan mereka berkahwin pada masa ini’ “.

Apa yang telah mereka mencapai setakat ini?

Oli yang Kumpulan mempunyai 25 kanak-kanak yang bekerja bersama-sama dan pelan telah 60 kelab-kelab yang sama di seluruh negara. Pelan telah mencapai dianggarkan sejuta penduduk dengan kerjanya perkahwinan anti-child manakala Oli dirinya telah mencecah sekitar 50,000.

Pelan kakitangan di Bangladesh tahu empat perkahwinan kanak-kanak yang Oli di kelab tidak terus menghalang di daerahnya yang kecil dari kawasan Bashentak yang semata-mata.

“Oli adalah inspirasi. Perkahwinan kanak-kanak merupakan salah satu paling buruk pelanggaran hak-hak seorang kanak-kanak yang boleh dipikirkan. Terutamanya penderaan kanak-kanak perempuan, merompak mereka kanak-kanak mereka. Kempen yang muda seperti Oli akan masa depan. Beliau berkempen adalah mempengaruhi orang lain dan ia menyapu negara cepat sekali. Ia telah menjadi sebuah gerakan yang adalah mengapa ia sampai begitu ramai orang,”kata Pengarah negara Antarabangsa merancang di Bangladesh, Myrna Evora. “Dalam banyak cara, Oli adalah pengecualian, terutamanya kerana dia seorang lelaki kerana, ia sedih untuk mengatakan, bahawa mentaliti orang-orang di sini perlu ditukar kerana mereka berfikir bahawa mereka mempunyai kuasa ke atas wanita yang muda dan kanak-kanak perempuan.”

Ketahui lebih lanjut…
Sebuah filem dokumentari TV perkahwinan kanak-kanak akan dipaparkan di BBC World News GMT: Jumaat 27 April 13:30 dan Sabtu 28 April 11:30 hingga 23:30; dan saluran berita BBC BST: Sabtu 28 April 05:30, 14:30, 21:30 dan Sun 29 April 03:30, 10:30, 22:30

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *