Sensitiviti zakar berkurang yang dikaitkan dengan berkhatan

Sensitiviti zakar berkurang yang dikaitkan dengan berkhatan

Berkhatan dilakukan dalam banyak bahagian dunia, untuk pelbagai sebab. Sama ada prosedur pembedahan ini mudah dilakukan pada kelahiran atau kemudian dalam kehidupan, ia boleh mempunyai kesan yang berpanjangan ke atas kesejahteraan fizikal seorang lelaki dan kesihatan seksual. Untuk circumcised lelaki yang mengalami susut sensitiviti zakar, tiada harapan – penggunaan formula Kesihatan lelaki yang mengandungi zakar khusus vitamin dan mineral yang boleh ditunjukkan untuk meningkatkan sensasi sentuhan di kelenjar zakar dan sensitiviti zakar secara keseluruhan bertambah baik.

Apa itu berkhatan?
Berkhatan adalah satu prosedur pembedahan biasa yang mana kulup (sebuah sheath nipis derma tisu yang meliputi kelenjar, atau Ketua, zakar) dikeluarkan. Ia dilakukan dalam banyak bahagian dunia, kebiasaannya pada kelahiran, tetapi dalam sesetengah kes, lelaki semua peringkat umur mempunyai pembedahan dilakukan kemudian nanti dalam kehidupan. Sekali kulup itu dibuang, kulit asas meliputi kelenjar zakar kekal terdedah.

Mengapa berkhatan dilakukan?
Terdapat pelbagai sebab-sebab persembahan berkhatan. Sebab utama dan asal bagi pembedahan ini adalah upacara dalam alam semula jadi. Sebagai contoh, dalam agama Yahudi, kulup yang dikeluarkan pada hari kelapan lelaki dalam kehidupan seorang anak sebagai tanda dapat dilihat hubungan agama beliau. Dalam tradisi lain, penyingkiran kulup yang berfungsi sebagai sebuah rite of passage.

Pada tahap praktikal, ibubapa kepada bayi yang lahir di Amerika Syarikat telah memilih sejarah untuk circumcise anak-anak lelaki mereka atas sebab-sebab kebersihan, berdasarkan kepercayaan bahawa ia adalah entah bagaimana “bersih” untuk membuang lapisan kulit ini. Walau bagaimanapun, dengan kerap basuh, ini tidak seharusnya menjadi isu.

Lelaki juga boleh mempunyai kulup yang dikeluarkan atas sebab-sebab kosmetik atau kerana isu-isu seperti balanitis, di mana hujung zakar menjadi bengkak dan sakit.

Adakah terdapat sebarang kesan negatif yang dikaitkan dengan berkhatan?
Walaupun berkhatan tidak semestinya berbahaya, ia adalah secara umumnya tidak perlu dari segi perubatan, dan semakin meningkat bilangan pakar perubatan mengesyorkan terhadapnya. Kesan sampingan jangka pendek termasuk pendarahan atau jangkitan. Lebih serius, dalam jangka masa panjang, lelaki yang bersunat kerap mengalami sensitiviti zakar berkurang.

Menurut pusat sumber berkhatan, seorang lelaki yang telah berkhatan sebagai seorang dewasa dipetik sebagai berkata, “saya bermain gitar dan jari-jari saya mendapat callused daripada bermain. Itu adalah serupa dengan apa yang berlaku kepada zakar saya selepas sunat.” Penjelasan bagi masalah ini terletak pada hakikat bahawa, selepas kelenjar terdedah, ia adalah sentiasa dengan pakaian dan bahan-bahan lain. Lama-kelamaan, ini menyebabkan kadar keratinous tisu – yang callous – yang menghalang reseptor saraf di bawah kulit dan membawa kepada zakar hilang sensasi.

Dengan zakar yang berkurang sensasi, lelaki mungkin tidak dapat menikmati seks setakat yang boleh didapati. Sesetengah lelaki yang telah berkhatan mendapati sukar untuk mencapai puncak syahwat yang, dan dalam sesetengah kes, lelaki yang kekurangan sensasi zakar menjadi taklik.

Diterbalikkan berkhatan?
Dalam kes-kes yang sukar, lelaki boleh memilih untuk mempunyai kulup mereka pembedahan semula. Walau bagaimanapun, tidak ada jaminan bahawa ini akan menyebabkan pemulihan biasa sensitiviti. Satu lagi teknik yang mungkin mengambil masa beberapa tahun untuk disiapkan, adalah untuk meregangkan kulit baki zakar sehingga ia merangkumi kelenjar.

Satu lagi, lebih selesa dan kurang pilihan yang dramatik untuk peningkatan sensitiviti zakar lelaki circumcised terdiri daripada menggunakan formula Kesihatan zakar yang direka khas yang (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi vitamin, mineral dan pelembab semulajadi. Bahan-bahan ini akan dinyatakan bagi keupayaan mereka untuk meningkatkan nada dan tekstur kulit zakar dan meningkatkan receptivity tisu erogenous. Penggunaan yang berterusan boleh ditunjukkan untuk memulihkan sensitiviti zakar dan meningkatkan pengalaman seks menyeronokkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *