Seni puak Afrika

Seni puak Afrika

Pengenalan:

Seni adalah estetika tradisional masyarakat mana-mana. Seni puak Afrika adalah salah satu seni yang paling kuno di bumi. Ia mempunyai pelbagai bentuk antaranya manusia Rajah, visual ABSTRAK, seni Pahat, seni persembahan, dan cuci. Seni Afrika biasanya dianggap dan dipamerkan dalam rujukan budaya dan nilai-nilai tradisional. Walau bagaimanapun, aspek-aspek moral dan agama dalam seni Afrika boleh tidak boleh dinafikan. Oleh itu, seni Afrika adalah campuran penjelasan budaya serta nilai-nilai agama. Selain itu, seni Afrika adalah mencerminkan nilai-nilai budaya dan agama bersama-sama.

Walaupun semua pertimbangan, makna sebenar dan mencerminkan seni puak Afrika adalah berdasarkan alasan moral dan agama. Ia boleh interlinked dengan kata-kata bahawa banyak Bahasa Afrika mempunyai maksud sama seperti perkataan Bahasa Afrika mempunyai kedua-dua makna “baik” dan “indah”. Jadi, kita boleh membentuk seni Afrika yang indah dan baik nilai moral dan estetik bersama-sama. Seni Afrika kuat gabungan dengan aspek-aspek etika dan agama boleh dijelaskan oleh konteks upacara yang meluas berkaitan dengan kebimbangan dan keadaan manusia. Pada masa ini, ia adalah sangat penting untuk menerangkan commonness dan kepentingan topeng dalam seni puak Afrika. Topeng adalah sebahagian yang sangat khusus seni puak Afrika yang kebanyakannya dilihat pada Ketua penari dan sangat dominan dalam perayaan tradisional. Artis Afrika telah membuat topeng itu dan perhiasan yang paling menarik yang yang sangat menarik untuk memakai dan mendedahkan, tetapi, sebaliknya, ia juga menunjukkan pelbagai aspek ketika menari tarian di sekitar orang-orang (Ray).

Seni Afrika dan Denotation dengan:

Kemanusiaan persamaan:

Rasa estetik artis Afrika telah dibuat dan terdedah kerja seni dengan cara yang mempunyai persamaan yang besar dengan manusia. Artis-artis yang telah dibuat arty keping dan ukiran dengan idea-idea tentang realiti, rohani atau manusia dan terdedah kepada idea-idea melalui imej-imej manusia dan haiwan.

Kasut dan kecerahan:

Artis Afrika membuat ukiran dengan ‘ luminance ‘ hebat yang dicipta kecerahan dan Kasut dalam seni. Ukiran ini kebanyakannya dibalut di dalam cara hiasan yang menjual dan mendedahkan kecerahan dan keindahan ukiran. Seni tanpa Kasut dan kecerahan yang tunggal sebagai deria estetik rosak dan menarik. Jadi, kecerahan dan Kasut menandakan kualiti dan keindahan seni kerja.

Refleksi kendiri:

Artis-artis yang digubah dalam kerja-kerja seni telah mencerminkan keperibadian mereka dalam tema dan seni ukiran tersebut. Refleksi merujuk kepada ciri-ciri personaliti artis seperti terhad, mengalahkan Datuk, bermaruah dan tenang.

Penguasaan seni:

Artis Afrika meletakkan usaha yang penuh untuk membawa sekeping indah seni. Mereka memberi sangat penting untuk mutu kerja yang baik dan selesaikan dengan hasil perkhidmatan yang anda inginkan. Ini menjadikan mereka unik dan tersendiri antara karya seni lain.

Seni tradisional dan pengaruhnya terhadap seni persembahan:

Ia adalah fakta, bahawa seni Afrika tradisional digunakan secara meluas bagi prestasi selain daripada orang-orang yang statik. Topeng adalah salah satu contoh-contoh persembahan tokoh seni yang biasa digunakan dalam tarian yang umum dan istiadat. Topeng yang tidak hanya ukiran, tetapi ia mempunyai Persatuan yang besar dengan tarian kemasyarakatan dan roh-roh yang wujud di dalamnya.

Kuat dan menakjubkan:

Ia mudah difahami bahawa kerja-kerja seni di Afrika mempunyai latar-belakang bersejarah yang kuno dan mempunyai akar yang mendalam dalam norma-norma sosial dan tradisional. Satu-satunya perkara yang menjadikan seni Afrika yang unik dari lain-lain adalah pengaruh keagamaan dan perkauman yang kuat dan persembahan yang menakjubkan.

Topeng artistik dan rasa:

Topeng mempunyai kepentingan yang besar dalam seni puak Afrika. Topeng yang berbeza mewakili deria estetik yang berbeza dan milik berbeza ucapan dan perayaan. Beberapa topeng itu dan kekitaan yang ditakrifkan seperti berikut:

Sowei topeng:

Jenis topeng ini dipakai oleh wanita wanita yang tua yang ada tarian masyarakat Sande wanita. Topeng ini mengenal pasti perempuan keindahan dan kebaikan seperti seksualiti, kesihatan yang baik, bangsawan, perisikan, hidung kecil, mulut kecil, mata diturunkan, baik berbentuk telinga dan lain-lain. Semua ciri-ciri keindahan yang menunjukkan dalam Sowei topeng. Sowei topeng yang ciri-ciri lain atau makna yang cinta, kesuburan, kuasa, bahaya, disiplin, kebijaksanaan, dan gelak ketawa. Yang kehitaman dengan Kasut melambangkan semangat Kecantikan wanita dan kesucian moral.

Tengkolok Wara Chi (lelaki):

Pertanian adalah profesion yang paling biasa dan Mulia kepada orang-orang Bamana. Jadi Bilakah masa penanaman datang orang-orang Cina-Wara persatuan tarian dengan tengkolok ini dalam bidang untuk menghormati haiwan penternakan legendry Chi-Wara. Ia melambangkan bahawa pertanian adalah profesion yang murni dan yang paling penting bagi orang-orang Bamana. Walau bagaimanapun, tengkolok ini adalah berpakaian oleh kedua-dua lelaki dan wanita. Tengkolok wanita Cina-Wara bermaksud bahawa wanita akan sentiasa dengan orang-orang untuk menyertai mereka dalam tarian menuai. Perhiasan yang paling menarik ini mendedahkan keperluan matahari, air, dan yang mantap Edar loji di bumi untuk pertanian.

Pakaian kepala EPA:

EPA merupakan perayaan Tahunan untuk merayakan peranan sosial di bandar. Peserta terdiri daripada semua segmen hidup termasuk Ketua-Ketua, petani, askar, pemburu, Imam, dan wanita. Pada penghujung pesta penari lelaki dilengkapi dengan bunga dan memakai topeng berat tinggi EPA tengkolok dengan memuatkan lagu-lagu dan menerima isyarat daripada peserta. Selain itu, tengkolok ini merupakan aktiviti-aktiviti sosial yang dilakukan oleh puak yang tertentu di Afrika. Boleh diperhatikan bahawa aspek tradisional adalah lebih dominan di bahagian sejarah Afrika purba ini seni. Pakaian kepala yang sangat biasa dan mempunyai kepentingan yang besar dalam kehidupan orang-orang Afrika. Perhiasan yang paling menarik ini direka dengan cara yang pelbagai dan kepunyaan sia tertentu (Vogel & Carrieri, 1993).

Karya seni yang lain:

Bololo Akta, tokoh wanita:

Ukiran seni ini mencirikan bahawa orang-orang sebelum kelahiran mereka, mereka mempunyai pasangan dalam beberapa dunia lain. Kadang-kadang pasangan ini mengganggu kehidupan manusia disebabkan angriness mereka dan mereka menjadi posesif untuk rakan-rakan hidup mereka. Jadi, Bololo Bal, tokoh wanita melambangkan pasangan tersebut dan hubungannya dengan jiwa yang mendatangkan kepuasan bagi lelaki. Seni ini puak Afrika telah telah dibezakan rasa estetik pekerja seni yang bersejarah daripada orang lain.

Kumpulan keluarga:

Ini adalah agak moden jenis patung yang besar eksport untuk pasaran Eropah. Karya seni ini mewakili pokok hidup yang dari generasi kepada generasi untuk ukiran keluarga. Arca ini adalah sangat realistik daripada beberapa konteks kebaikan. Ia boleh mudah yang berkaitan dengan teori-teori moden realistik kehidupan dan sistem keluarga. Imej yang lembut, imaginasi, dan butiran halus daripada potongan pada paparan semua menunjukkan kualiti yang tinggi. Kerana pendekatan realistik ia sangat biasa digunapakai di dunia dan diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

Kesimpulan:

Seni Afrika tidak melambangkan sahaja dan mencerminkan tradisi sosial, tetapi, juga sangat dominan dalam aspek-aspek agama kepercayaan masyarakat Afrika. Setiap patung estetik mempunyai barang-barang, makna, dan hubungan dengan jiwa dan badan orang-orang Afrika. Unsur agama menjadikan ia lebih realistik untuk mempercayainya sebagai kebaikan.

Kerja-kerja yang dipetik

• Semua tentang seni Afrika. Karya seni Afrika akan kerja-kerja besar Kecantikan. Diambil daripada

• Ray, Benjamin. Seni Afrika: estetika dan makna. Diambil daripada

• University of California, Los Angeles. Pusat kajian Afrika, JSTOR (organisasi). Seni Afrika, 36 jilid, isu-isu 1-4. Pusat kajian Afrika, Universiti California, Los Angeles, 2003.

• Vogel, Susan & Carrieri, Rang undang-undang. Estetika Afrika: koleksi Carlo Monzino. Jepun Persatuan Muzium Seni, 1993.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *