Senarai ubat-ubatan artritis reumatoid

Senarai ubat-ubatan artritis reumatoid

Walaupun tiada rawatan yang khusus untuk artritis reumatoid (RA) pada masa ini, Terdapat pelbagai ubat tersedia dijual yang bertujuan untuk mengurus gejala dan seterusnya memperbaiki keadaan.

Secara umumnya, ubat-ubatan artritis reumatoid boleh dikategorikan ke dalam kelas-kelas yang berbeza, seperti yang dibincangkan di bawah. Doktor anda mungkin akan mengesyorkan pelan rawatan yang sesuai untuk mengurangkan kesakitan dan radang sendi, serta mengelakkan kerosakan selanjutnya kepada sendi. Bergantung kepada setiap kes, rawatan paling berkesan boleh dicapai melalui gabungan setiap ubat-ubatan yang berjaya:

NSAID atau ubat-ubatan anti-radang yang Nonsteroidal

Nonsteroidal ubat anti-radang, disingkatkan NSAID, berkesan dalam melegakan kesakitan dan mengurangkan keradangan, tetapi tidak dapat melindungi sendi dari kerosakan selanjutnya. Ubat-ubatan anti-radang yang nonsteroidal menghalang badan anda mengeluarkan bahan yang dipanggil prostaglandins, yang bertanggungjawab terutamanya keradangan dan kesakitan.

Beberapa contoh NSAID adalah naproxen (Aleve dan Naprosyn) dan ibuprofen (Motrin, Advil). Sesetengah NSAID lebih banyak termasuk ketoprofen (Orudis), etodolac (Lodine), meloxicam (Mobic), indomethacin, Celecoxib (Celebrex), oxaprozin (Daypro) diclofenac (Voltaren dan Cataflam), piroxicam (Feldene) dan nabumetone (Relafen).

Ubat NSAID kerap dinasihatkan sebaik sahaja diagnosis muktamad RA dibuat. Tetapi ingat bahawa apabila diambil dalam dos yang melampau untuk jangka masa yang panjang, ubat-ubatan ini boleh menghasilkan kesan sampingan yang teruk, pendarahan perut, ulser gastrik, serta kemungkinan kerosakan kepada buah pinggang dan hati.

Kortikosteroid

Lain klasifikasi ubat-ubatan yang digunakan untuk rawatan RA adalah Kortikosteroid. Ubat-ubatan tersebut menyekat sistem imun, oleh itu urusan keradangan.

Methylprednisolone (SoluMedrol, DepoMedrol), kortison (Cortone), betamethasone (Celestone Soluspan), prednisolone (Delta-Cortef), deksametason (Decadron), triamcinolone (Aristocort), serta prednisone (Deltasone dan Orasone), merupakan antara Kortikosteroid paling biasa.

Walaupun Kortikosteroid boleh menjadi berkesan dalam merawat RA, mereka telah mengatakan untuk mencetuskan kesan-kesan sampingan yang buruk jika digunakan dalam tempoh yang lama. Contoh-contoh kesan-kesan sampingan termasuk mudah lebam, glaukoma, katarak, penyakit kencing manis, pertambahan berat badan yang berlebihan, dan penipisan tulang.

Disebabkan potensi melahirkan kesan-kesan sampingan yang negatif, ubat-ubatan tersebut secara amnya hanya digunakan sebagai penyelesaian sementara untuk merawat serangan artritis reumatoid secara tiba-tiba. Berita baik adalah bahawa satu suntikan tunggal Kortikosteroid dapat menghalang keradangan sendi untuk jangka masa yang panjang.

Penyakit mengubahsuai ubat Anti-Rheumatic, aka DMARDs

Penyakit mengubahsuai ubat Anti-Rheumatic atau DMARDs adalah Kumpulan ubat-ubatan yang bertindak untuk menghalang sistem imun dari merosakkan sendi, dengan itu retarding lagi kerosakan sendi. Apabila merawat artritis reumatoid, ubat-ubatan ini biasanya diambil di samping ubat-ubatan lain untuk hasil yang lebih berjaya.

Artritis reumatoid boleh menyebabkan kerosakan sendi yang kekal, yang menjadi ketara di peringkat awal. Sehubungan dengan itu, kebanyakan doktor akan menetapkan terapi DMARD sebaik sahaja diagnosis RA untuk. Individu akan menerima tempahan DMARDs di peringkat awal artritis reumatoid. Masa awal DMARDs dimakan, yang lebih berkesan bagi orang.

Beberapa contoh DMARD ialah cyclosporine (Sandimmune, Neoral), hydroxychloroquine (Plaquenil), garam methotrexate (Rheumatrex), emas (Myochrysine, Ridaura, Aurolate, Solganal), penicillamine (Cuprimine), azathioprine (Imuran), cyclophosphamide, minocycline, leflunomide (Arava) dan sulfasalazine (Azulfidine).

Walaupun pelbagai DMARDs telah berkesan dalam merawat RA, risiko kesan sampingan yang teruk adalah tinggi. Mengambil DMARDs untuk masa yang lama boleh menyebabkan Tulang Sum-Sum dan ketoksikan hati, pendedahan kepada jangkitan, alahan kulit dan autoimmunity.

Antara DMARDs yang disebutkan di atas, hydroxychloroquine mempunyai risiko paling rendah hati dan ketoksikan Sum-Sum tulang, dan oleh itu dipercayai menjadi salah satu daripada jenis-jenis DMARD yang paling selamat untuk digunakan. Walau bagaimanapun, hydroxychloroquine nampaknya tidak ubat yang kuat terutamanya dan tidak cukup kuat dengan sendiri untuk mengawal gejala-gejala RA.

Sebaliknya, methotrexate dianggap sebagai salah satu DMARDs yang paling berkuasa untuk digunakan dalam merawat artritis reumatoid kerana beberapa sebab. Methotrexate telah terbukti untuk bekerja dalam rawatan RA tanpa menyebabkan Tulang Sum-Sum dan ketoksikan hati seperti majoriti DMARDs. Di samping itu, methotrexate bekerja dengan selamat dan berkesan apabila digunakan bersama-sama dengan ejen-ejen biologi, lain klasifikasi ubat-ubatan RA yang dibincangkan di bawah. Oleh itu, ubat-ubatan ini akan kerap disyorkan untuk kegunaan dengan beberapa agen biologi jika ubat itu gagal untuk mengubati penyakit itu sendiri. Di sisi lain, Sila ambil perhatian semasa methotrexate bukanlah yang berpotensi tidak selamat seperti orang lain, ia masih boleh menghalang Sum-Sum tulang atau mencetuskan hepatitis. Dalam hal ini, ujian darah yang tetap sentiasa dinasihatkan untuk cekap mengawasi satu keadaan, serta untuk menghentikan rawatan pertama petunjuk masalah.

Agen biologi

Agen-agen biologi atau fungsi biologi ubat untuk mengurangkan keradangan melalui pelbagai kaedah.

Contoh kerja-kerja ubat-ubatan yang bagaimana biologi adalah dengan menghalang faktor-faktor nekrosis tumor (TNFs). Etanercept (Enbrel), adalimumab (Humira) dan infliximab (Remicade) adalah contoh TNF penghalang.

Satu lagi contoh bagaimana biologi ejen merawat keradangan adalah melalui membasmi sel B. Ubat Rituxan (Rituximab), khususnya, mengikat dirinya untuk sel-sel B, akhirnya membunuh mereka.

Ubat-ubatan tambahan yang mengurangkan keradangan dalam cara mereka sendiri adalah:

-tocilizumab (cth: RoActemra, Actemra), kerja-kerja dengan menyekat interleukin 6 atau IL-6
-anakinra (contohnya Kineret), Blok IL-1/interleukin 1
-abatacept (Orencia), yang bekerja dengan menghalang sel-T

Ingat bahawa setiap ubat biologi ini mempunyai potensi untuk kesan-kesan sampingan yang negatif. Kesan-kesan sampingan ubat yang perlu dipertimbangkan apabila memberikan kepada mana-mana pesakit.

Salicylates

Fungsi salicylates dengan mengurangkan pengeluaran badan prostaglandins. Prostaglandins adalah punca kesakitan dan keradangan artritis. Akhir-akhir, penggunaan salicylates telah secara umumnya diganti dengan NSAID, terutamanya disebabkan oleh hakikat bahawa dalam bekas punca kesan sampingan, misalnya menyebabkan buah pinggang yang berpotensi merosakkan.

Ubat melegakan sakit

Akhirnya, pelbagai ubat-ubatan melegakan sakit boleh juga diambil dalam rawatan artritis reumatoid. Sesetengah ubat-ubatan melegakan kesakitan adalah acetaminophen (Tylenol) dan Kesihatan (apotek).

Manakala ubat-ubatan anti-pain mengurangkan keradangan mahupun menyekat kerosakan sendi, ubat-ubatan ini membolehkan individu menjadi lebih selesa dan akhirnya fungsi lebih baik. Oleh itu, ubat-ubatan yang anti-pain akan pasti bernilai mengingati.

Pembedahan sebagai pilihan terakhir

Jika ubat-ubatan yang sebelum ini disenaraikan masih membuktikan tidak berkesan, doktor anda mungkin mencadangkan rawatan pembedahan. Contoh prosedur pembedahan yang digunakan dalam rawatan artritis reumatoid adalah pembaikan tendon, bersama lapisan penyingkiran (synovectomy), serta arthroplasty (iaitu pembedahan penggantian sendi), mana bahagian yang rosak sendi digantikan dengan prosthetics.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *