Senarai herba India

Senarai herba India

India mempunyai aset yang besar secara semula jadi atas nama herba. Herba India telah memperolehi banyak populariti di seluruh dunia. Tetapi kini senarai herba India dilihat hanya dalam buku, memang menyedihkan untuk mengatakan bahawa kita bahkan tidak tahu nama-nama yang hanya 6 herba India. Ada banyak vales ubat-ubatan di setiap setiap herba. Jadi hari ini Biar saya beritahu anda senarai top 8 herba India dan kelebihan mereka ke arah masalah kesihatan.

Berikut adalah senarai herba India yang digunakan sebagai ubat-ubatan herba

Bermotor
Rumput Bermuda
Pokok daun kari
Henna
Pokok neem
Thorn selipar
Sabun nut tree
Sunflower

Marilah kita lihat secara terperinci bagaimana herba ini akan berguna untuk kita.

Bermotor:

Bermotor adalah salah satu pokok terbesar di negara kita. Walaupun ia besar dalam saiz, ini akan membantu manusia dalam banyak aspek. Tetapi keadaan yang menyedihkan adalah bahawa masih di dekad baru ini juga terdapat kepercayaan karut yang besar itulah pokok ini rumah hantu.

Kelebihan bermotor: terbaik ubat-ubatan untuk sakit sendi dan belakang sakit, penawar yang lengkap untuk semua jenis penyakit kulit.
Bahagian-bahagian yang bermanfaat bermotor: buah-buahan, tunas, leaf tunas dan pokok menyalak.

Bermuda rumput:

Rumput Bermuda dilihat biasa seluruh India, lebih selama ini juga digunakan sebagai hiasan dan sebagai perkara yang suci dalam perayaan-perayaan yang banyak. Oleh itu Bermuda rumput adalah berguna bagi manusia yang banyak.

Faedah-faedah Bermuda rumput: mengurangkan kelemumur, ubat terbaik bagi ulser perut, badan menyakitkan kawalan
Bahagian-bahagian yang berguna daripada rumput Bermuda: tiap-tiap bahagian rumput Bermuda adalah berguna.

Pokok daun kari:

Daun kari adalah satu sayuran berdaun hijau yang kami gunakan semasa membuat barang-barang makanan yang berbeza sehingga pengetahuan kami. Secara dalaman, ini mempunyai nilai perubatan yang tinggi.

Faedah-faedah pokok daun kari: minyak pertumbuhan rambut, rawatan untuk retak pada kaki, Lingkaran hitam di sekeliling mata.
Bahagian-bahagian yang bermanfaat daun kari: daun, akar dan pokok.

Henna:

Henna adalah agak biasa pokok yang kita dapati di Kampung kami. Kami ingat ini hanya pada masa perayaan dan fungsi untuk menghias tangan kami dengan mehandi. Tetapi perkara inilah juga ubat-ubatan herba yang hebat dengan kegunaan besar

Penggunaan Henna: rawatan terbakar, petua terbaik untuk cahaya rambut, ubat-ubat untuk ulser mulut, ini adalah ubat yang bagus untuk tidur yang baik.
Bahagian-bahagian yang bermanfaat Henna: daun, bunga, akar dan biji benih.

Pokok neem:

Pokok neem adalah pokok paling biasa dilihat dalam banyak kampung-kampung dan bandar-bandar terutamanya pada kedua-dua pihak jalan. Ramai penduduk yang ada di kawasan-kawasan terpencil, masih mendapat manfaat oleh ubat pokok ini. Kami juga menggunakan bunga-bunga ini dalam membuat hidangan.

Manfaat daripada pokok Neem: menyembuhkan bagi semua jenis penyakit kulit dan masalah rambut, melengkapkan kawalan bagi gula, kaedah yang terbaik untuk mengawal bakteria.
Bahagian-bahagian yang berguna daripada pokok Neem: buah-buahan, kelapa, pokok, akar, daun, bunga dan biji.

Thorn selipar:

Selipar thorn lebih dipanggil sebagai sejenis pokok padang pasir, kerana ini akan Perkhidmatan dengan kuantiti kurang air dan ini akan dibuang pada badan. Jadi kami Pas selama ini, tetapi ini telah memperoleh sebahagian besar jumlah nilai-nilai perubatan.

Penggunaan selipar thorn: mengubati jangkitan kerongkong, penurunan daripada sakit panas buih, membantu untuk membuat perut lapar.
Bahagian-bahagian yang berguna daripada thorn selipar: daun dan buahan.

Pokok kacang sabun:

Pokok kacang sabun ini juga pelbagai ayirvedic herba, kami sering di sini dari Datuk dan nenek kami yang pergi mandi dengan sabun kacang untuk rambut Sutera yang licin. Sabun-nut tree digunakan bukan sahaja untuk rambut, tetapi juga sebagai ubat untuk banyak masalah kesihatan.

Sabun kegunaan pokok kacang: rawatan Migrain sakit kepala, ubat-ubatan untuk gigitan kala jengking, Tukang jatuh berhenti dirawat melalui sabun nut tree.
Bahagian-bahagian yang berguna daripada sabun nut tree: biji benih, kacang.

Sunflower:

Sunflower merupakan Ketua sumber pendapatan untuk agriculturists banyak. Mereka akan ladang ini dan ekstrak minyak bunga matahari dari mereka. Selain daripada pemandangan kewangan ini adalah bermanfaat untuk manusia sebagai tumbuhan ubatan.

Kegunaan Sunflower: terbaik ubat untuk keluarkan batu buah pinggang, sakit telinga, rawatan untuk demam biasa vanishes.
Bahagian-bahagian yang berguna daripada Sunflower: biji benih, daun dan akar.

Harap anda mungkin akan terkejut dengan mengetahui manfaat banyak dari tumbuh-tumbuhan biasa yang kita lihat secara rutin. Ini hanyalah atas senarai herba India 8 yang terdapat banyak herba yang ditambah yang lebih berfaedah. Jadi akhir sekali, apa yang saya menyimpulkan anda tahu kepentingan herba India dan beritahu ini kepada generasi anda juga, jadi tahu tentang

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *