Senaman kardiovaskular

Senaman kardiovaskular

Sama ada matlamat anda adalah untuk menurunkan berat badan, melegakan tekanan, atau hanya menjadi lebih sihat, senaman kardiovaskular sudah pasti jenis senaman yang paling penting. Senaman ini dipanggil kardiovaskular kerana mereka bersenam jantung dan paru-paru, meningkatkan pengangkutan oksigen dan penggunaan. Artikel ini akan meneroka pelbagai banyak jenis senaman kardiovaskular, dalaman dan luaran.

Kardiovaskular dalaman

Sebaik-baiknya kita akan menghabiskan lebih banyak masa di luar, terutamanya apabila bersenam, tetapi malangnya kita tidak sentiasa dapat di luar. Nasib baik, maka, Terdapat banyak pilihan yang dalaman bagi latihan kardiovaskular, banyak Mesin berlainan yang mensimulasikan aktiviti-aktiviti yang anda mungkin mendapati diri anda lakukan di luar di mana anda mempunyai ruang untuk bergerak di sekitar.

Elliptical Trainer: Ini adalah mesin yang mensimulasikan berjoging atau berjalan dengan membiarkan lutut bengkok dan kaki bergerak ke belakang tanpa benar-benar membawa kaki anda dari tanah anda. Ramai mesti menggunakan jurulatih elliptical daripada berjoging kerana kesan berlari boleh menyebabkan masalah untuk lutut mereka. Kerana anda tidak perlu mengambil kaki anda Mesin, Terdapat tiada kesan pada lutut anda dan anda boleh mengalami kesan yang sangat selesa, rendah menjalankan pengalaman.

Basikal senaman: Sama seperti pelatih elliptical basikal senaman yang besar bagi orang-orang yang tidak meletakkan terlalu banyak tekanan pada kaki mereka. Kebanyakan basikal latihan mempunyai rintangan yang boleh dilaraskan, jadi anda boleh mendapatkan senaman yang agak berat sementara anda sedang duduk di satu tempat menonton Televisyen.

Mesin dayungnya: Mesin ini sering diabaikan tetapi mereka menyediakan satu cara yang hebat untuk meningkatkan kardiovaskular anda menguatkan serta menguatkan otot lengan, kaki, dada dan abs anda. Mesin ini merangsang pergerakan yang terlibat dalam sebuah mendayung bot, yang memang ramai di antara kita tidak punya cara untuk benar-benar melakukan. Jika anda melakukan senaman kardiovaskular untuk menurunkan berat badan, maka Mesin dayungnya harus menjadi kepentingan tertentu kepada anda kerana ia bukan sahaja membakar banyak kalori tetapi aspek perut ia akan membantu anda kehilangan lemak perut dan nada perut anda secara serentak.

Mendaki tangga: Terdapat mesin yang merangsang untuk menaiki tangga, tetapi jika kita berbicara tentang aktiviti-aktiviti dalaman, mendaki tangga sebenar juga terpakai. Perkara yang menarik mengenai menaiki tangga adalah betapa mudahnya ia boleh dimasukkan ke dalam rutin harian anda. Ramai di antara kita mengambil menaiki Lif tidak terkira banyaknya setiap hari, anda boleh bayangkan bagaimana memilih tangga boleh benar-benar menambah sehingga beberapa pembakaran sepanjang hari, minggu, atau bulan kalori yang penting. Anda tidak perlu sentiasa mengambil tangga, tetapi adalah lebih baik daripada anda masa yang lebih banyak, anda boleh memuatkan sedikit senaman kardiovaskular ke dalam sehari.

Ini adalah mungkin Petua paling penting untuk senaman kardiovaskular; kita dikelilingi oleh kemudahan-kemudahan dan kemewahan yang membolehkan kita untuk bersenam kurang daripada kami jika tidak perlu. Hanyasanya beberapa kemudahan moden ini anda boleh menulis banyak kalori tanpa benar-benar perlu mengambil sebahagian dari masa keluar dari hari anda untuk bersenam. Ini boleh bermakna turun bas beberapa berhenti awal, menaiki anak tangga, ponteng lambo bergerak di Lapangan Terbang, berjalan di atas tangga bergerak, atau tangan-menyampaikan Surat.

Kardiovaskular Kolam

Renang: Kami akan bermula dengan berenang kerana ini sudah pasti senaman kardio yang paling sempurna dan berkesan. Ini juga boleh layak sebagai satu aktiviti dalaman, walaupun ia sering banyak lebih menyegarkan untuk berenang luar Tasik atau laut. Renang hanya dua puluh minit sehari boleh membakar sehingga lima ratus kalori, dan ia mempunyai semua jenis otot yang biasanya tidak digunakan. Ramai orang mahu berenang di waktu pagi kerana ia merupakan cara terbaik untuk mendapatkan beberapa senaman sebelum anda sedang dipakai dari hari, dan ia benar-benar terjaga anda dan membawa anda tertumpu pada hari akan datang.

Berjalan kaki: Ia adalah disebutkan bagaimana mendapat off bas beberapa berhenti awal boleh menjadi cara yang baik untuk menggabungkan sedikit senaman. Berjalan kaki adalah sebenarnya satu senaman yang baik menipu, ramai orang fikir anda perlu berjalan untuk dapat bersenam tetapi berterusan untuk berjalan kaki pantas boleh membakar kalori yang penting. Oleh itu jika anda tidak mempunyai rekursa untuk menggabungkan berjalan ke dalam rutin biasa anda anda perlu menempah kira sedikit masa untuk pergi berjalan pantas melalui sebuah taman. Either way, berjalan memberikan anda bahawa sedikit senaman yang anda perlukan setiap hari untuk mengekalkan kesihatan kardiovaskular anda. Berjalan juga menyediakan masa yang benar-benar berharga untuk melarikan diri dari kesibukan hari anda dan mempunyai sedikit masa untuk diri sendiri untuk berfikir perkara-perkara di, atau ia boleh menjadi masa untuk berbual panjang dengan rakan atau ahli keluarga.

Lain-lain jenis kolam kardio yang jelas melibatkan berjalan dan Berbasikal, walaupun prinsip-prinsip yang sama pada asasnya menggunakan ini untuk versi dalaman. Bagi Berbasikal adalah penting untuk pastikan belakang anda tegak dan tidak terlalu tekanan kaki anda, anda mungkin mahu mengesahkan dengan kecergasan atau Berbasikal pakar yang anda mempunyai basikal anda diselaraskan dengan betul. Berjalan adalah senaman kardiovaskular yang klasik, dan tidak memerlukan banyak penjelasan kecuali untuk ambil perhatian bahawa berjalan di atas permukaan keras seperti konkrit boleh menjadi sukar pada lutut; berjalan atas rumput mempunyai kelebihan yang lebih lembut. Anda juga boleh cuba berjalan di atas pasir, ini memberikan yang dijalankan amat mencabar dan agak lembut pada lutut. Satu perkara yang lepas tentang berjalan adalah bahawa anda harus mengelak daripada kawasan-kawasan kesesakan lalu lintas. Bernafas dalam ekzos kereta kerana anda menjalankan harus pasti dapat dielakkan jika boleh kerana ini boleh mengalahkan tujuan lari luaran bagus.

Manakala senaman kardiovaskular adalah penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik, ingat bahawa latihan berat badan adalah juga penting untuk kecergasan fizikal. Memilih tiga sesi kardio seminggu dan satu lagi dua hari latihan berat jika boleh. Jika anda tiada masa walaupun anda boleh selalu cuba untuk memuatkan sedikit kardio dan latihan berat dalam sesi yang sama — hanya Pastikan tidak keterlaluan ia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *