Semua yang anda tidak tahu, tetapi perlu, tentang cacing.

Semua yang anda tidak tahu, tetapi perlu, tentang cacing.

Cacing tidak bagi mereka yang lemah yang hearted, dan jadi kami menggesa semua pemilik haiwan kesayangan tidak mengabaikan worming kawan Empat berkaki mereka.

Seberapa banyak yang anda memuja haiwan kesayangan anda, haiwan kesayangan anda boleh menjadi tuan rumah kepada hasil yang paling untuk anda dan keluarga anda jika anda tidak de-flea dan de-worm selalu.

Rawatan yang biasa adalah sangat penting untuk mengelakkan serangan yang paling.

Cacing adalah parasit yang hidup di dalam badan. Terdapat pelbagai jenis cacing yang boleh menjejaskan haiwan kesayangan anda, tetapi jenis-jenis yang paling biasa adalah roundworms, tapeworms dan lungworms.

Roundworms

Roundworms tinggal di dalam usus kecil. Jangkitan ringan boleh menyebabkan perut periuk yang anak-anak anjing, pertumbuhan yang lemah dan cirit-birit sekali-sekala. Jangkitan yang buruk boleh menyebabkan sekatan usus yang maut.

Roundworm anjing, Toxocara canis, tidak sedikit atau tiada mudarat kepada anjing untuk orang dewasa tetapi juga boleh menimbulkan bahaya yang serius kepada manusia. Telur yang terdapat dalam najis anjing dan jika seseorang datang ke dalam kenalan dengan najis tanpa membasuh tangan mereka dengan sempurna, telur-telur yang boleh ditelan. Telur hatch larvae, dan larva – sekali dibangunkan di dalam orang, boleh menyebabkan buta. Telur Toxocara boleh terus berjangkit tanah selama bertahun-tahun, yang adalah mengapa najis anjing sentiasa dilupuskan secara bertanggungjawab, dan mengapa anjing perlu wormed selalu.

Tapeworms

Cacing pita yang paling lazim berlaku yang menjejaskan anjing, Dipylidium, disebarkan oleh kutu. Tapeworms hidup di dalam EA dalam mereka bentuk awal, jadi kawalan ea yang baik adalah satu bahagian penting dalam pencegahan. Lender adalah rawatan lambak paling disyorkan oleh haiwan, kerana ia membunuh kutu, kutu dan menawarkan perlindungan yang tahan lama. Cacing pita yang biasanya tidak mempengaruhi Kesihatan anjing tetapi boleh menyebabkan masalah kesihatan hati manusia.

Kucing dan Tapeworms

Tapeworms akan lebih serius untuk kucing. Gejala-gejala boleh termasuk satu periuk perut, cirit-birit, miskin kot, dan pertumbuhan yang miskin (jika anak seorang kucing.) Seperti anjing, segmen-segmen cacing pita yang diluluskan melalui di bawah mungkin kelihatan sekitar kawasan ekor dan kelihatan seperti bijirin beras. Kucing boleh melatih kawasan berlebihan atau menunjukkan tanda-tanda ketidakselesaan.

Tulang-tulang Drontal

Untuk menekankan betapa pentingnya de-cacing anjing anda dan untuk membuat de-cacing lebih seronok dan lazat, Bayer haiwan kesihatan telah melancarkan yang baru Drontal ‘Tulang’, tablet worming pertama di UK berbentuk seperti tulang. Drontal adalah pilihan pertama wormer yang disyorkan oleh haiwan dan mempunyai salah satu spectrums yang terluas aktiviti.

Untuk haiwan kesayangan gembira dan sihat, Drontal mengesyorkan bahawa anjing dewasa harus wormed sekurang-kurangnya setiap tiga bulan. Anak anjing harus boleh wormed lebih kerap, sebaik-baiknya setiap dua minggu sehingga ke usia tiga bulan dan kemudian setiap tiga bulan selepas itu.

Drontal adalah wormer sahaja yang membunuh setiap jenis cacing usus yang biasa dijumpai di UK anjing dan kucing.

Drontal setiap tulang langkah hanya 17mm panjang, dan mempunyai rasa daging lembu yang lazat untuk anjing anda untuk menikmati. Tulang-tulang Drontal boleh disediakan sebagai satu, 6 pek, 2 pek dan pek 24. ‘Drontal kucing’ juga disediakan, dan menawarkan spektrum luas sama perlindungan.

Lungworms

Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Drontal untuk cacing usus sahaja, dan jadi tidak meliputi perlindungan Lungworm (Angiostrongylus vasorum).

Lungworm mempengaruhi manusia, tetapi adalah satu ancaman yang boleh membawa maut untuk anjing dan boleh dibawa oleh siput dan siput di Taman anda sendiri. Lungworm dewasa untuk hidup di tengah-tengah anjing anda dan saluran darah utama yang membekalkan paru-paru – jadi menimbulkan risiko kesihatan yang serius.

Anjing anda boleh secara tidak sengaja (atau bersemangat!) makan siput atau siput apabila rummaging di Taman, yang makan rumput, minum dari puddles atau melalui pencarian mereka mengenai mainan yang ditinggalkan di luar. Musang juga boleh dijangkiti dengan lungworm, dan ini dipercayai telah membantu penyebaran parasit tersebut di seluruh negara.

Larvae daripada Lungworm diusir dalam najis haiwan yang dijangkiti dan seterusnya risiko haiwan lain mengambil parasit tersebut.

Gejala-gejala Lungworm:

• Masalah pernafasan
• Penyakit; termasuk kehilangan berat badan, cirit-birit, muntah-muntah
• Perubahan dalam tingkah laku; termasuk keletihan, sawan
• Darah miskin kaunseling; termasuk bleeds hidung, pendarahan berlebihan

Jika anda bimbang anjing anda mungkin mempunyai jangkitan lungworm, bercakap dengan pakar bedah Veterinar anda tanpa berlengah-lengah.

Tahun 2010 satu tinjauan doktor Veterinar UK menunjukkan bahawa 37% telah mengesahkan kes Angiostrongylus vasorum amalan mereka.

Kucing boleh dijangkiti dengan jenis lungworm (Aelurostrongylus abstrusus). Walau bagaimanapun, jangkitan jarang berlaku dan hasil tidak seperti teruk seperti anjing.

Bagi perlindungan terhadap lungworm, rawatan yang berasingan daripada Panacur adalah disyorkan. Walaupun yang Panacur merangkumi spektrum perlindungan berbanding dengan Drontal yang skopnya lebih terhad, Panacur melayan lungworm.

Perlindungan yang lengkap

Kami mengesyorkan berputar antara Drontal dan Panacur setiap 3 bulan (lebih kerap untuk anak-anak anjing), kerana ini akan memastikan kedua-dua usus dan populasi lungworm dikawal. Ianya juga sangat penting untuk membersihkan najis anjing anda untuk melindungi ahli keluarga / lain-lain haiwan, dan pastikan Haiwan kesayangan anda mainan dalam rumah. Salasilah Easi-sudu adalah satu cara yang mudah, bersih untuk membersihkan keadaan kucar-kacir anjing-Kapit-Meja seperti sudu meliputi keadaan kucar-kacir dengan beg, memastikan hubungan yang terhad yang mungkin.

Artikel ini adalah percuma untuk menerbitkan menyediakan sumber maklumat di bawah dan pautan artikel kekal utuh.

Amy Kennedy adalah dalam talian pemasaran Penolong untuk haiwan peliharaan Encik. Pembaca dinasihatkan untuk menggunakan maklumat dalam artikel ini bagi nasihat umum sahaja, dan untuk mendapatkan pendapat pakar dari pakar bedah Veterinar sendiri mengikut kesesuaian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *