Semua tentang Burrs

Semua tentang Burrs

PENGENALAN

Burrs yang juga dikenali sebagai fail berputar yang terdiri dari pemotong berbentuk yang kecil dan besar digunakan dalam pengisar mati, putar alat dan latihan doktor gigi. Nama boleh dianggap sesuai apabila kepala mini-size mereka (3 mm diameter aci) rapat sama dengan benih buah-buahan burr. Burrs karbida juga digunakan dalam CNC machining robot “Taip” Pusat untuk mengeluarkan burrs (kepingan kecil logam) selepas proses tatanan (Burrs-memotong, n.d.) Untuk mengekalkan kelajuan yang betul-betul luar dan memotong persekitaran mereka akan diputar pada kelajuan maksimum boleh dicapai, sesuai dengan saiz dan struktur.

Dalam Kejuruteraan, burr yang boleh ditakrifkan sebagai bahagian duit yang dibangkitkan pada logam. Ia boleh hadir dalam bentuk wayar halus di pinggir alat baru sharpened atau sebagai sebahagian yang dibangkitkan pada permukaan, selepas diserang satu tamparan hebat daripada objek sama keras atau berat. Secara khusus, burrs adalah berterusan sia-sia peraturan itulah kesan selepas mesin pengisar, penggerudian, kilang-kilang atau beralih. Dalam laporan berikut perkataan, burr, merujuk kepada lebihan bahan bahan dan karbida burr merujuk kepada alat yang membuang bahan lebihan.

Deburring

Proses mengeluarkan burrs, serpih kecil logam, dikenali sebagai deburring. Burr penciptaan dalam pemesinan akaun bagi sebahagian besar daripada kos pengeluar seluruh dunia. Penggerudian burrs, sebagai contoh, adalah biasa apabila penggerudian hampir apa-apa bahan. Kapal terbang Boeing 747 yang mempunyai kira-kira 1.3 juta lubang drilled di dalamnya yang kebanyakannya untuk deburred sedikit (Burrs-metal, April 2007). Sebagai salah satu boleh bayangkan, kos dan masa yang diperlukan untuk melaksanakan operasi penggerudian dan deburring ini adalah penting.

Selain daripada penggerudian, pengilangan juga merupakan sumber pembentukan burr di pemesinan. Contoh yang baik untuk burrs yang tidak diingini adalah dalam industri automotif di mana blok silinder, omboh dan lain-lain komponen enjin dicampakkan kemudian gilingan ke satu dimensi yang tertentu. Dengan permintaan yang lebih tinggi diletakkan di atas ketepatan, pembentukan burr adalah amat penting kerana ia boleh menjejaskan prestasi enjin, kebolehpercayaan dan ketahanan (Burrs-metal, April 2007).

Tungsten karbida

Burr pemotong diperbuat daripada tungsten karbida yang membolehkan mereka untuk bergerak pada kelajuan yang tinggi dan masih lagi mengekalkan mereka memotong tepi. Permukaan Keratan karbida biasanya berguna apabila pemesinan melalui bahan-bahan seperti karbon dan keluli tahan karat serta dalam situasi di mana alat-alat lain akan memakai, seperti tinggi-kuantiti pengeluaran berjalan. Biasanya, karbida akan meninggalkan penamat yang lebih baik pada alat, dan membenarkan pemesinan lebih cepat. Alat-alat karbida juga boleh menahan suhu yang lebih tinggi daripada alat-alat standard laju. Bahan ini biasanya kobalt tungsten karbida, juga dikenali sebagai “cemented karbida”, komposit matriks logam yang di mana zarah-zarah tungsten karbida akan kobalt agregat dan logam yang berfungsi sebagai matriks (Tungsten karbida, n.d.)

KEGUNAAN & APLIKASI

Burrs karbida digunakan untuk penyingkiran bahan-bahan lebihan yang pesat. Ironinya, burrs adalah kedua-duanya disebut sebagai lebihan atau bahan dan burr karbida sebenar “alat” digunakan untuk keluarkan tepi yang kasar selepas proses tatanan. Pembuangan burrs daripada tepi jagged, tajam adalah aplikasi bersama yang lain bagi burrs karbida. Di samping itu, karbida burrs adalah sejenis alat yang digunakan sebelum penggilap atau menamatkan dengan kandungan yang kasar bersalut tambahan. Karbida burrs boleh digunakan pada besi Tuang, keluli dan aluminium. Bergantung kepada jenis permukaan yang boleh diakses, burrs karbida boleh digunakan kerana bentuk berbeza di mana ia dihasilkan. Biasanya, burrs karbida dibuat dalam bentuk garis pusat ½ inci seperti bulat, Bujur dan selenium. Burrs karbida dicipta dengan potongan yang berbeza. Potongan Single atau double digunakan bagi permukaan keluli dan besi Tuang. Menurut Monroe (1997, p. 28), dipotong satu Padang mengurangkan kecenderungan pemotong yang dimuatkan dengan dengan aluminium.

Yang mati Gurinda adalah alat mudah alih yang bertukar burr yang pada kadar kelajuan yang tinggi. Ia adalah biasanya pneumatik (powered by udara termampat ‘ yang tiada hadnya), walaupun pengisar elektrik mati juga biasa. Burr yang diadakan di sedikit pegangan peranti dan boleh ditukar sebagaimana diperlukan. Kelajuan putaran Gurinda die pneumatik yang diselaraskan oleh m’gunakan tangan pendikit yang membolehkan pembekal untuk isipadu udara Mampat memasuki alat yang berubah-ubah. Pengisar mati digunakan untuk drudge dalam jumlah yang kecil logam daripada sesuatu kerja. Nama ini berasal daripada penggunaannya dalam menyentuh sehingga mati keluli keras (Gurinda Die, n.d.).

Peralihan merupakan satu lagi kaedah yang di mana permohonan karbida di burr adalah perlu. Kepala silinder peralihan merujuk kepada proses mengubahsuai Port pengambilan dan ekzos bagi enjin pembakaran dalaman untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti aliran gas. Peralihan Ketua menyediakan perhatian halus terperinci yang diperlukan untuk membawa enjin ke tahap kecekapan tertinggi. Secara teorinya, penggilap dengan kandungan yang kasar mempengaruhi aliran bahan api dan akhirnya proses peralihan bertanggungjawab tinggi power output enjin moden (kepala silinder peralihan Jun 2008).

Akhir sekali, aplikasi bersama yang lain dan penggunaan burr karbida digunakan oleh ukiran. Bilik-bilik ini menyediakan memotong tanpa getaran dan pengisaran. Shank dalam diperbuat daripada keluli tahan karat tegangan. Diamond burrs adalah dicipta oleh ikatan diamond zarah dengan penyaduran elektrik dengan saiz yang seragam dan sangat tajam meningkat untuk mengurangkan laju. Burrs karbida adalah ketepatan yang fluted dan boleh memotong hanya kira-kira apa-apa bahan seperti Gangsa, tembaga, aluminium, keluli, kayu, dan semua jenis batu.

MASA DEPAN ALAT MEMOTONG

Di akhir 1990-an, sejumlah 2,096 Pertubuhan beroperasi dalam industri ini. Pada tahun 2000, tangan dan hujung alat pengeluar dihantar 7.6 bilion bernilai barangan pada tahun 2000, semasa memotong alat dan alat mesin pengeluar aksesori dihantar 5.6 bilion bernilai barang-barang (alat-alat memotong, Mesin etal, n.d.).

Mengikut Biro Banci Amerika Syarikat (2002), yang memotong alat, Mesin alat aksesori dan ketepatan yang mengukur peranti industri menghadapi peralihan. Peningkatan persaingan global dalam semua aspek pengilangan telah mewujudkan permintaan untuk alat yang lebih baik, lagi berkekalan dan aksesori. Pembangunan yang luas dan sukar bahan-bahan alat memotong lapisan telah menjadi daya penggerak perubahan dalam industri ini, bersama-sama dengan reka bentuk alat pemotongan yang lebih baik yang meminjamkan prestasi dilanjutkan. Penekanan yang lebih pada kawalan kualiti mempengaruhi segmen peranti pengukur melalui permintaan bagi tolok elektronik yang mengandungi pautan ke pakej perisian kawalan proses statistik. Reka bentuk modular rencam memberi kesan dalam segmen aksesori.

Kaitan yang kemerosotan dalam industri alat Mesin tidak semestinya tinggi kepada kesihatan industri alat memotong. Secara umumnya, jualan alat pemotongan akan dilihat sebagai petunjuk ekonomi negara dan pembuatan tahap produktiviti. Perbezaan ini terutamanya adalah perbelanjaan modal. Perbadanan boleh memutuskan untuk membeli alat mesin yang digunakan ke atas yang baru dalam masa kemelesetan. Walau bagaimanapun, jika sebuah syarikat pemotongan logam, alat-alat memotong memakai atau memecahkan dan perlu diasah atau diganti dengan alat-alat memotong yang baru. Oleh itu, produktiviti syarikat pemotongan logam biasanya berkaitan langsung dengan tahap pembelian alat-alat Mesin. Walau bagaimanapun, alat-alat memotong lagi berpanjangan yang dihasilkan dengan salutan khusus yang memanjangkan memakai hayat di alat-kadang sebanyak empat kali memakai biasa. Dengan bahan-bahan alat pemotongan yang bertambah baik dan geometri, jumlah jualan alat Mesin tidak dapat dielakkan akan jatuh kerana alat-alat yang direka untuk mengurangkan kekerapan penggantian (memotong alat, Mesin etal, n.d.).

KERJA-KERJA YANG DIPETIK

Burrs (cutter) (n.d.) Retrieved 20 Oktober, 2008, dari Wikipedia Bahasa Melayu Online: (cutter)

Burr (logam) (April 2007) diambil 17 Oktober, 2008, dari Wikipedia Bahasa Melayu Online: (logam)

Ciri-ciri debu yang ditemui semasa pengeluaran dijalan Tungsten Carbides. Kesihatan IND. Disember 2008, 45 (6): 793-803.

Kobalt. (n.d.). 20 Oktober 2008, yang diambil daripada

Kepala silinder peralihan (Jun 2008) 25 November 2008, yang diambil daripada Wikipedia dalam talian:

Mati Gurinda (n.d.) Retrieved 20 Oktober, 2008, dari Wikipedia Bahasa Melayu Online:

Alat-alat Mesin. (n.d.) Diambil 17 Oktober 2008, daripada History.com Encyclopia dalam talian:

Monroe, Thomas (1997). Enjin builder’s handbook. HPBooks. Diambil 20 Oktober, 2008, atas talian:

Sifat-sifat dan fakta-fakta untuk kobalt (n.d.) yang diambil pada 20 Oktober 2008.

Tungsten karbida. (n.d.) Diambil 20 Oktober, 2008, dari Wikipedia Bahasa Melayu dalam talian:

Sejarah tungsten (n.d.) 22 Oktober 2008, yang diambil daripada Persatuan Industri Tungsten antarabangsa dalam talian:

Memotong alat, Mesin alat aksesori dan ketepatan istilah ini mengukur peranti (n.d.) Retrieved 20 Oktober, 2008, dari Answers.com Online:

Biro Banci Amerika Syarikat. Statistik industri dan Kumpulan industri: 2000. ” Kaji selidik tahunan daripada pengeluar. Februari 2002.

Hakcipta Terpelihara (c) 2008 Beau Beadel

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *