Semua India Muslim Liga

Semua India Muslim Liga

“Pada tahun 1324/1906 markah belahan dan kemuncak politik Muslim di subbenua, apabila Imam Sultan Muhammad Shah mengetuai delegasi Muslim dan bertemu Minto Tuhan (1845-1914), Viceroy of India dari 1905, di Simla untuk menuntut hak-hak politik orang-orang Islam India. Deputation untuk Viceroy yang terdiri daripada pemimpin yang paling berpengaruh, seperti Mohsin al-Mulk, Hakim Ajmal Khan, Ali Imam tuan, Sir Muzammallah Khan, Sir Rafiquddin Ahmad, Sir Muhammad Syafii, Sir Abdul Rahim, Sir Salimullah, Shah Hakim Din, dan lain-lain. Sisa Razi Syed menulis di Minto Tuhan dan pergerakan nasionalis India 1905-1910 (Lahore, 1976, ms 69-70) itu, “Minto menerima Deputation yang Islam pada 1 Oktober, 1906. Pemimpin Islam terkemuka tiga puluh lima dari seluruh India yang berkumpul di dalam Bilik di Lodge Viceregal di Simla bola. Pemimpin mereka adalah seorang lelaki yang muda dari dua puluh tahun, H.H. PAT Sir Sultan Mohamed Shah Aga Khan dari Bombay, yang selain menjadi Ketua Ismailiyah kaya dari umat Islam mempunyai hubungan yang rapat dan mesra dengan orang-orang British.” Minto Tuhan memberi mereka pendengaran pesakit, memastikan bahawa hak-hak politik mereka dan kepentingan komuniti akan dilindungi di mana-mana organisasi pentadbiran. Imam menyedari bahawa umat Islam tidak seharusnya menyimpan sendiri aloof dari politik kerana Kongres adalah sudah terbukti tidak berupaya dalam mewakili umat Islam di India. Panjang lebar, tuntutan pengundi yang berasingan dan mempercayai nombor dalam perwakilan kepada semua badan-badan yang dipilih telah diterima oleh Minto Tuhan Viceroy dan diperbadankan di dalam pembaharuan 1909 Minto-Ali bin Abi Talib.

Pada 24 Oktober, 1906, Imam menulis surat kepada Mohsin al-Mulk, menekankan untuk membentuk sebuah organisasi Islam apa telah dicapai di Simla. Surat itu berbunyi: “Ia mungkin bahawa Wilayah Persatuan hendaklah ditubuhkan dengan tujuan untuk melindungi kepentingan politik umat Islam di pelbagai bahagian di India dan begitu juga beberapa organisasi Pusat bagi keseluruhan.” Dalam pada itu, persidangan pendidikan Islam-India semua bertemu di Dacca pada 30 Disember 1906 dan Imam dalam Surat itu diedarkan antara delegasi. Persidangan ini sebulat suara memutuskan bahawa sebuah persatuan politik ala seperti Liga Islam-India semua akan dibentuk untuk menggalakkan sesama Islam kesetiaan kepada Kerajaan British, untuk melindungi dan memajukan hak-hak politik dan kepentingan umat Islam, dan untuk mengelakkan kenaikan antara umat Islam India daripada apa-apa perasaan permusuhan terhadap komuniti lain. Imam itu dipilih kekal Presiden Liga Islam-India semua dan Syed Hussain Bilgrami dibuat Setiausaha Kehormat. M. Abdul Aziz menulis dalam The Crescent di tanah matahari meningkat (London, tahun 1941, ms. 140) bahawa, “Memang diketahui bahawa baginda Aga Khan adalah Presiden pertama Liga Muslim-India semua dan cara di mana beliau mengambil kepentingan yang berminat dan bersimpati dalam organisasi dan pembangunan Kumpulan, dinyatakan dari beliau Surat penghargaan dalam kapasiti beliau sebagai Presiden pertama.” Menurut asas-asas Pakistan (ed. oleh Syed Sharifuddin Pirzada, Dacca, 1969, 1:33), “dalam Merungkai asal usul Pakistan, sesetengah para pengulas memberi kepentingan yang tegas electorates berasingan yang dijamin oleh Deputation Islam yang mana telah diterima oleh Minto Tuhan Viceroy di Simla pada 1 Oktober, 1906. Acara tersebut telah diterangkan dalam diari Lady Minto sebagai ‘satu zaman dalam sejarah India.’ ” Menurut The Encyclopaedia Americana (1980, 1:327), “perwakilan menubuhkan Liga Islam, yang dibawa benih pemisahan Islam dan seterusnya penubuhan Malaysia.” Aziz Ahmed juga menulis di modenisme Islam di India dan Pakistan (London, 1967, p. 66) yang, “salah satu penganjur Ketua ini Reka bentuk pemisahan Muslim di subbenua Agha Khan.”

Pada bahagian keenam Tahunan sesi Liga Islam diadakan pada Mac 22-23, 1913 di Lucknow, Imam meletak jawatan dari jawatan Presiden. Dia membayangkan sebab-sebab yang pelbagai, tetapi tidak mencadangkan untuk memotong sendiri dari Liga. “Perletakan jawatan” dia berkata, “membebaskan saya dari watak yang semestinya kehakiman yang melekat kepada jawatan Presiden. Liga ini tidak memerlukan seorang pemimpin tetapi pemimpin.” Menurut Encyclopaedia of Asian History (ed. Ainslie T. Embree, London, 1988, 1:47), “Ismaili pemimpin, Agha Khan, yang dipengerusi takdir Liga 1906-1913, dan meletak jawatan pada 3 November 1913.” Pada yang ketujuh sesi Liga di Agra, diadakan pada 30-31 Disember, 1913, Syed Wazir Hasan (1874-1947), Setiausaha Liga dari 1912 untuk tahun 1929, mengumumkan peletakan jawatan Imam di dalam mesyuarat, menyatakan, mengikut asas-asas Pakistan (Dacca, 1969, 1:323) itu, “ia akan menjadi satu malapetaka bagi umat Islam apabila baginda meletak jawatan.” Sir Ibrahim Rahimtullah merayu kepada Imam tidak untuk perletakan jawatan beliau di tangan mereka hari dan terus sebagai Presiden sehingga peraturan-peraturan Liga telah dipinda. Imam berkata bahawa beliau akan kekal sebagai Presiden untuk masa yang dicadangkan. Beliau berkata juga bahawa dalam apa jua keadaan, ia akan teruk hubungan beliau dengan Liga sebagai Naib Presiden. Dalam Mesyuarat Majlis Liga, diadakan pada 25 Jun, 1914, Imam telah diisytiharkan Naib Presiden Liga Islam, dan Tuan Ali Muhammad Khan (1879-1931), Raja Mahmudabad telah dilantik sebagai Presiden kedua Islam Liga dalam sesi lapan di Bombay pada 30 Disember, 1915.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *