Semua anda sentiasa ingin tahu tentang jerawat – panduan yang muktamad (Bahagian 6)

Semua anda sentiasa ingin tahu tentang jerawat – panduan yang muktamad (Bahagian 6)

RAWATAN TOPIKAL (SAMBUNGAN)

Erythromycin & Benzoyl peroksida (POM)
Kita telah menjelaskan kedua-dua faedah erythromycin dan peroksida Benzoyl. Apabila digabungkan ke dalam satu produk, bukan sahaja tidak ia menjimatkan kos berganda (iaitu kedua-duanya ada preskripsi) tetapi ia juga boleh menjadi lebih cepat untuk memohon.

Petua – ini perlu disimpan di dalam peti sejuk. Berhati-hati anak mana-mana dengan prying jari yang boleh kesilapan untuk periuk yang krim! Tamat tempoh dalam tempoh lima minggu.

Clindamycin & zink (POM)

Ini adalah losyen sekali sehari-yang digabungkan dengan zink.

Erythromycin & Tretinoin (POM)

Ini adalah satu lagi variasi daripada antibiotik topikal (erythromycin), buat masa ini yang digabungkan dengan tretinoin (lihat seksyen asid Vitamin A). Jadi, selain membantu mengurangkan bintik hitam dan whiteheads, ia boleh membantu dengan keradangan apa-apa pada masa yang sama. Beberapa jenis termasuk bahan-bahan untuk membantu mengurangkan sikap tidak bertoleransi kulit.

Asid Azelaic (POM)

Asid Azelaic mempunyai kesan anti-bakteria dan juga membuang sel-sel kulit mati daripada lapisan atas kulit yang membantu dalam membuang sekatan saluran rambut. Oleh itu, ia boleh bekerja pada bintik-bintik keradangan dan bukan-radang. Ia juga mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap berjeragat brown, yang kadang-kadang dilihat selepas tempat yang telah dikosongkan. Ini jenis berjeragat, dikenali sebagai keradangan Hiper-berjeragat, pos adalah lebih biasa di kulit gelap.

RAWATAN LISAN

Sesetengah doktor lebih suka untuk menetapkan tablet untuk merawat jerawat dan ia adalah adil untuk mengatakan bahawa ramai pesakit memilih untuk mengambil ubat-ubatan melalui mulut. Seperti yang dinyatakan di atas, ia adalah perkara biasa yang ditawarkan kombinasi pil dan krim.

Jenis paling biasa tablet untuk mengambil akan mengandungi antibiotik. Ini direka bentuk untuk mengurangkan bakteria yang terdapat di dalam salur kelenjar Gris. Beberapa bilik juga mempunyai kesan langsung dalam mengurangkan keradangan. Mereka juga mengurangkan (sedikit)-radang jenis jerawat.

Lisan antibiotik (POM)

Terdapat banyak jenis antibiotik yang sangat berguna untuk merawat jerawat. Sebagai peraturan am, ini harus diberi untuk satu tempoh, biasanya tidak kurang daripada 6 bulan. Paling biasa jenis-jenis antibiotik yang digunakan adalah: tetracyclines, erythromycin, minocycline, doxycycline, atau lymecycline.

Antibiotik mengurangkan keberkesanan pil kontraseptif untuk 1 bulan, jadi pesakit perlu berbincang dengan doktor mereka jika mereka sedang mengambil pil tersebut. Biasanya, kaedah kontraseptif yang fizikal perlu digunakan untuk bulan pertama penggunaan. Terdapat juga sesetengah antibiotik yang tidak boleh diambil dengan makanan atau susu, atau satu jam sebelum makan.

Adalah satu perkara biasa untuk mengalami tahap sederhana upsets perut apabila mengambil antibiotik, terutamanya tetracyclines. Ini adalah disebabkan oleh pemusnahan bakteria ‘baik’ yang biasa, yang flourishes dalam usus. Ini kadang-kadang boleh dikurangkan dengan mengambil makanan tambahan yang pro-biotik, seperti lacto bacillus atau acidophilus (boleh didapati dari kedai-kedai makanan kesihatan).

Disyorkan dos oxytetracycline yang biasa adalah 1 gram sehari. Ini biasanya akan bermakna mengambil empat tablet sehari. Kadang-kadang, ia akan diberi dalam dua dos 500mg. Jika minocycline digunakan, dos yang biasa ialah 100mg dua kali sehari, dan vibramycin adalah 100 mg setiap hari. Ini permulaan tinggi dos antibiotik perlu diteruskan untuk sekurang-kurangnya dua bulan atau sehingga sambutan yang amat menggalakkan telah dilihat dan kemudian dos boleh menjadi beruk dalam tempoh enam bulan.

Lymecycline adalah sama seperti minocycline, kerana ia memerlukan hanya boleh diambil sekali sehari dan tidak terjejas oleh makanan atau susu.
Antibiotik tetracycline tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 12 atau wanita hamil kerana ia boleh menyebabkan mengotorkan gigi dan tulang masalah pembangunan.

Erythromycin adalah satu rawatan berkesan untuk radang jerawat, tetapi sekarang mungkin kurang begitu kerana rintangan p.acnes.

Trimethoprim kurang biasa ditetapkan, tetapi boleh menjadi sangat berjaya. Ia biasanya ditetapkan pada dos antara 400-600 mg sehari.

Clindamycin adalah antibiotik yang sangat kuat, tetapi ia boleh menjadi sangat berguna untuk merawat jerawat.

Pil perancang keluarga (POM)

Pil kontraseptif kombinasi yang mengandungi oestrogen dan progesteron. Oestrogen hormon wanita cenderung untuk mempunyai kesan anti-testosterone. Progesteron adalah metabolised ke dalam produk-produk seperti testosteron oleh badan. ‘mini-pill’ adalah progesteron sahaja dan boleh membuat anda lebih teruk jerawat.

Pil kontraseptif ini tidak boleh digunakan sebagai rawatan barisan pertama untuk jerawat, tetapi pesakit yang memerlukan jenis kontraseptif, pil kontraseptif kombinasi yang mencukupi, Dianette ® boleh digunakan. Manfaat atau sebaliknya daripada pil yang lain tidak pasti.

Bagi sesetengah wanita, mungkin ada peningkatan yang ketara di kawasan-kawasan jerawat sekitar waktu kitaran haid. Ini adalah kerana badan kepekatan tinggi androgen. Jika jerawat anda telah gigih dan keras untuk merawat, kami cadangkan anda membaca risalah kami pada ovari Sindrom Polycystic (PCOS), untuk maklumat lanjut.

Dianette ® (POM)

Dianette ® adalah pil kontraseptif yang mengandungi dos oestrogen yang sederhana, tetapi juga ubat-ubatan yang dipanggil cyproterone acetate yang melawan kesan androgen dalam badan.

Dianette ® sering ditetapkan untuk wanita yang telah menanggapi tinggi dos antibiotik lisan. Ia perlu diberi untuk sekurang-kurangnya 6 bulan, tetapi boleh diteruskan selama 24 bulan atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Ia bukanlah sesuatu yang luar biasa untuk melihat flare-up jerawat di peringkat awal mengambil rawatan ini. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk bekerja daripada cadangan memberi produk dua bulan percubaan, jadi ia mungkin bernilai melekat di dalamnya, memberi peluang untuk benar-benar berkesan. Ramai orang ia boleh mengambil masa sehingga sembilan bulan untuk melihat kesan penuh laporan.

Ini boleh digabungkan dengan terapi topikal. Anda akan perlu untuk dilihat secara berkala oleh pasukan perancang keluarga anda G.P. pembedahan atau klinik perancang keluarga untuk pemeriksaan.

Petua – jika anda sedang mencari kontraseptif pada masa yang sama, anda perlu menyatakan ini kepada doktor anda, yang akan dapat menetapkan ia percuma pada NHS di bawah kategori kontraseptif.

BERTERUSAN DALAM BAHAGIAN 7

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *