Selepas Tubal Ligation: Cuba untuk hamil

Selepas Tubal Ligation: Cuba untuk hamil

Pembalikan tubal menyediakan peluang yang sangat baik pada kehamilan dan ramai pesakit pembalikan tubal akan menjadi hamil. Kehamilan statistik menunjukkan kira-kira 70% wanita akan hamil dari semasa ke semasa. Lagi ramai pesakit tidak akan menjadi hamil dengan serta-merta selepas pembedahan dan mendapatkan kehamilan yang berjaya, bagi sesetengah orang, mungkin mengambil masa beberapa tahun.

Pakar-pakar pembalikan tubal Chapel Hill Tubal pembalikan Pusat ingin berkongsi beberapa nasihat berguna tentang bagaimana untuk menjadi hamil selepas pembedahan pembalikan.

Selepas tubal pembalikan, wanita boleh memastikan kehamilan yang sihat dengan pemantauan pemakanan mereka, pengambilan diet yang sihat, dan mengambil multivitamin setiap hari. Salah satu nutrien yang penting untuk kehamilan yang berjaya adalah asid folik. Kajian penyelidikan menunjukkan mengambil satu dos harian 400 mikrogram asid folik akan mengurangkan dengan banyaknya risiko kecacatan kelahiran mengandung dan keguguran. Mengambil multivitamin setiap hari adalah baik kehamilan insurans.

Pengharaman rokok merupakan satu tabiat yang muktamad telah terbukti menjadi sangat berbahaya semasa kehamilan. Bahan-bahan yang terdapat dalam rokok asap penyembuhan miskin menyebabkan dan boleh menyebabkan lemah penyembuhan tiub selepas pembedahan pembalikan. Wanita yang merokok semasa mengandung mempunyai lebih banyak keguguran, kelahiran preterm, placental abruptions dan bayi yang lebih kecil. Ia adalah penting untuk berhenti merokok dan begitu juga bagi penggunaan alkohol.

Berunding dengan doktor anda sebelum atau selepas pembedahan pembalikan adalah satu idea yang terbaik jika anda mempunyai masalah kesihatan. Masalah perubatan yang paling biasa, yang boleh menyebabkan masalah semasa penghamilan, Adakah penyakit kencing manis dan Tiroid.

Wanita dengan lemah kawalan gula darah mereka akan lebih cenderung untuk miscarry atau mempunyai kecacatan kelahiran janin. Wanita dengan penyakit Tiroid yang tidak dikawal dengan baik akan juga berkemungkinan mempunyai masalah mengandung. Kawalan gula darah dan penyakit Tiroid yang baik adalah penting untuk mempunyai perwatakan yang sihat dan kehamilan.

Jika anda preskripsi ubat maka adalah dinasihatkan anda berunding dengan doktor anda sebelum menjadi hamil. Sesetengah ubat-ubatan preskripsi boleh memudaratkan kehamilan yang dan boleh menyebabkan kehamilan, keguguran atau kecacatan kelahiran. Ubat-ubatan untuk mengambil berat tentang adalah antibiotik, tekanan darah, rampasan, dan darah penipisan ubat-ubatan tertentu.

Ovulasi tidak tetap adalah masalah paling biasa yang dihadapi oleh ramai pesakit selepas pembalikan tubal ligation. Ramai wanita boleh membangunkan ovulasi tidak teratur (release telur yang tidak teratur) seperti mereka menjadi lebih tua atau seperti yang mereka yang berat. Tanda paling nyata tidak teratur ovulasi ialah tempoh yang tidak menentu. Jika seorang wanita adalah ponteng tempoh kemudian telur tidak sedang siaran boleh dipercayai dan konsisten. Ovulasi yang tidak teratur boleh mengandung amat sukar kerana ia adalah sukar untuk meramalkan ovulasi untuk hubungan seks masa terbaik.

Ia disyorkan untuk menggunakan kit ujian faktor peramal ovulasi selepas tubal pembalikan bagi meningkatkan peluang mengandung setiap bulan. Sekiranya ovulasi tidak yang didokumenkan maka satu berunding dengan doktor anda untuk menentukan punca adalah disyorkan.

Kebanyakan wanita akan hamil dalam tempoh setahun selepas tiub mereka untied; Walau bagaimanapun, sesetengah mungkin memerlukan lebih lama menjadi hamil. Apabila semua faktor-faktor sesuai peluang untuk menjadi hamil dengan persetubuhan pada hari ovulasi adalah kira-kira 8-10% untuk bulan itu. Oleh itu, kami mencadangkan pesakit-pesakit kami tunggu 12 bulan sebelum membuat keputusan untuk mempunyai HSG x-ray untuk menentukan jika tiub mereka disekat.

Dalam pengalaman kami, kira-kira 5% daripada pesakit akan mempunyai satu tiub-kurangnya yang disekat selepas pembedahan pembalikan tubal. Kebanyakan pesakit-pesakit kami akan mempunyai tiub terbuka selepas pembedahan pembalikan.

Kadang-kadang ovulasi akan tetap dan tiub tidak boleh disekat. Walaupun kemandulan lelaki boleh menyumbang kepada pasangan yang kemandulan 50% daripada masa, kebanyakan lelaki akan mempunyai kiraan biasa air mani. Kami menggalakkan semua pesakit untuk mempertimbangkan satu analisis air mani dan terutamanya jika tidak fathered mana-mana kanak-kanak lelaki atau mempunyai masalah perubatan yang serius.

Jika konsep tidak berlaku selepas setahun, ovulasi telah didokumenkan, dan tiub terbuka kemudian dinasihatkan untuk analisis air mani. Kadang-kadang kiraan sperma yang rendah boleh dikenal pasti sebagai punca boleh didapati apabila semua faktor-faktor lain telah dinilai.

Sejak pembalikan tubal mengembalikan keupayaan semula jadi untuk hamil, wanita juga terpaksa mengharungi cabaran semulajadi untuk kehamilan.

Kebanyakan daripada cabaran-cabaran ini boleh diatasi dengan pandangan yang positif, perubahan gaya hidup yang sihat, ovulasi pemantauan dan konsultasi dengan doktor.

Ramai wanita akan mempunyai kejayaan yang diperoleh selepas tubal pembalikan, tetapi ini tidak bermakna kehamilan akan berlaku dengan segera atau cepat bagi semua wanita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *