Selenium yang diperlukan untuk kesihatan yang baik

Selenium yang diperlukan untuk kesihatan yang baik

Beberapa hari, saya membaca tentang Selenium dan terkejut untuk mengetahui bahawa ia memainkan peranan yang penting dalam mengekalkan kesihatan yang baik dan melawan beberapa penyakit maut. Sebenarnya Selenium adalah mineral surih yang dijumpai dalam tanah, makanan dan air yang tertentu. Kira-kira 25 jenis protein yang diperlukan oleh badan anda mengandungi selenium sebagai komponen penting.

Anda boleh mendapatkan selenium yang daripada makanan yang banyak. Terdapat sumber selenium untuk kacang Brazil, oat, makanan laut (ikan tuna, kerang, Kara dan ikan salmon), produk ayam, kubis, brokoli, bir dan yis, bawang, bijirin, makanan bertapai, roti, hati, bir, telur dan sayur-sayuran laut.
Selain itu, anda boleh mendapatkan selenium dalam bentuk suplemen dan makanan yang ditanam di kawasan-kawasan yang mempunyai jumlah selenium yang tinggi dalam tanah. Anda perlu sentiasa mengambil selenium dalam kuantiti yang betul kerana rendah dan terlalu banyak pengambilan itu adalah berbahaya kepada kesihatan anda.

Sekarang, kita akan membincangkan tentang beberapa faedah yang penting daripada Selenium untuk kesihatan yang baik. Selenium bertindak sebagai antioksidan. Ia merupakan komponen glutathione dan membantu dalam penukaran hidrogen peroksida air. Dan ia membantu dalam mengekalkan imuniti dan peningkatan rintangan terhadap jangkitan.

Berita terkini Selenium berkata bahawa ia membantu memerangi pelbagai jenis kanser. Selenium membantu dalam menghalang prostat, kulit, pundi kencing, serviks, ovari, hati dan pankreas. Ia membantu dengan menghasilkan salenoproteins iaitu Antioksidan semulajadi dan mencegah kerosakan radikal bebas di dalam sel-sel yang berfikir untuk menjadi punca yang boleh menyebabkan kanser. Tetapi jika anda sudah menghidap kanser apa-apa dan akan melalui kemoterapi, maka ia juga boleh membantu untuk menghalang kesan-kesan sampingan ubat tersebut.

Anda juga boleh melindungi jantung anda dari banyak penyakit dengan mengambil sejumlah selenium yang mencukupi dalam diet anda. Ia memainkan peranan yang penting dalam mencegah mendapan lemak arteri itu, mengurangkan pembentukan beku dan risiko untuk jantung anda. Selenium membantu mengekalkan lipoprotein ketumpatan tinggi iaitu kolesterol yang baik untuk sistem anda dan Kurangkan kolesterol yang tidak baik yang dipanggil lipoprotein ketumpatan rendah. Oleh itu, pastikan anda dari serangan jantung, angin ahmar, kardiomiopati dan penyakit Keshan.

Jika anda mempunyai masalah untuk mengandung kerana sperms rakan-rakan anda, kemudian selenium dan vitamin E boleh membantu anda. Ia meningkatkan mobiliti yang dikehendaki oleh sperms untuk sampai ke telur wanita. Ia juga membantu dalam pengukuhan sperms lelaki anda supaya mereka kekal utuh sehingga Mesyuarat telur.

Selenium juga membantu dalam penyakit-penyakit yang berkaitan dengan malabsorption. Ia membantu dalam HIV sebagai malabsorption yang menyebabkan keadaan kekurangan yang membawa kepada kematian. Ia juga membantu dalam mengawal fungsi kelenjar Tiroid.

Saya fikir saya sudah berikan anda beberapa faedah daripada selenium untuk membuat anda cerdas dan termasuk dalam diet anda untuk menikmati kehidupan yang sihat. Sebagai berkata yang pergi, “Makan dengan baik, dan hidup baik”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *