Selain kemahiran yang diajar dalam satu kurikulum Homeschool tadika

Selain kemahiran yang diajar dalam satu kurikulum Homeschool tadika

Dari asal Jerman, perkataan “tadika” secara literal bermakna “kanak-kanak di Taman.” Penterjemahan ini adalah analogi yang paling sesuai bagi matlamat kurikulum homeschool tadika. Sebagai ibu-bapa homeschooling, kita mahu tadika untuk menjadi kaya dengan tanah di mana kita menanam benih untuk anak-anak kita membesar dalam akal dan pengetahuan Yesus Kristus. Melalui mata pelajaran daripada Alkitab, Bahasa Inggeris, matematik, Sains dan Pengajian Sosial, kurikulum homeschool tadika menyediakan selain kemahiran dan sumber-sumber yang diperlukan untuk anak-anak kita untuk berjaya akademik dan kehidupan.

Pendidikan berkualiti Kristian tinggi, oleh itu, bermula dengan kurikulum yang diajar dari pandangan dunia kita yang Alkitab. Sebagai homeschoolers, kita telah dikurniakan peluang besar untuk mengajar kelas-kelas semata-mata dikhaskan kepada Bible dan Kristian yang hidup. Mengajar tadika yang Alkitab kelas, kanak-kanak diajar bahawa Allah adalah pencipta segala sesuatu, setiap bilik mempunyai Hadiah mereka sendiri, dan mereka adalah penting dan disayangi oleh Allah. Di samping itu, kindergartners juga mempelajari bahawa Nabi Isa datang untuk menyelamatkan mereka daripada dosa-dosa mereka, supaya mereka boleh mempunyai hubungan dengan Tuhan dan berkongsi Kristus cinta dengan orang lain. Walau bagaimanapun, walaupun apabila mereka gagal dan dosa selepas menerima hadiah percuma Allah hidup kekal, kurikulum homeschool tadika juga mengajar kanak-kanak yang Tuhan terus untuk mendengar doa-doa mereka.

Satu lagi perkara yang sangat penting bagi pelajar-pelajar tadika adalah Bahasa Inggeris. Bilik darjah tadika Bahasa sastera yang menggunakan pelbagai strategi untuk membantu kanak-kanak belajar kata-kata yang baru dan membangunkan kemahiran menulis selain. Di samping itu, kindergartners tumbuh intelektual sebagai ibu-bapa yang membaca buku-buku untuk anak-anak mereka. Apabila menggunakan buku-buku dan teks-teks yang muzik, rhythmical, dan menjadi sumber inspirasi, kanak-kanak cepat belajar untuk lebih lancar membaca sendiri. Malah, jika kanak-kanak membaca beberapa lapan menyanyi oleh usia empat, mereka telah terbukti untuk menjadi pembaca yang baik. Oleh itu, kurikulum homeschool tadika berkualiti terus memperkenalkan kanak-kanak untuk membaca puitis.

Salah satu aspek bilik darjah tadika yang sering diabaikan dalam rancangan pengajaran adalah Bahasa lisan. Salah satu cara lisan Bahasa diajar di tadika adalah dengan mewujudkan senarai mingguan topik perbualan untuk ibu bapa dan kanak-kanak. Sebagai contoh, jika topik satu mainan kegemaran, homeschool ibu-bapa dan kanak-kanak masing-masing perlu 30-45 minit untuk bercakap tentang mainan kegemaran mereka. Selepas mereka berdua telah berbincang, masing-masing kemudian mengulang apa yang orang lain telah berkata. Dalam berbuat demikian, kanak-kanak belajar mendengar itu hanya seperti penting sebagai bercakap dalam perbualan.

Matematik adalah satu subjek yang asas dalam kurikulum homeschool tadika yang tidak memerlukan bekalan yang mahal. Kindergartners diperkenalkan kepada terma-terma asas, seperti lebih daripada, kurang daripada, atau sama dengan. Sebagai pengetahuan berangka asas kanak-kanak meningkat, mereka akan dapat mengira kepada 100 1s, 5s, dan jadikan. Kanak-kanak juga belajar unsur-unsur asas geometri dengan mengenali bulatan, segi empat, segi empat tepat dan segi tiga. Di samping itu, kanak-kanak belajar kemahiran hidup yang berurusan dengan masa, wang dan ukuran. Kindergartners akan dapat mengenal pasti nilai-nilai yang berbeza daripada syiling dan belajar untuk mengukur jarak dengan pembaris dan juga dengan objek-objek yang tidak formal, seperti sekeping rentetan, tangan atau kaki mereka.

Satu kelebihan besar mengajar tadika adalah keseronokan kanak-kanak untuk belajar. Oleh itu, kurikulum sains tadika yang baik menyokong dan menggalakkan rasa ingin tahu ini. Kanak-kanak diingatkan bahawa Allah adalah pencipta mereka menerokai dunia beliau menerusi lima deria: merasa, berbau, mendengar, menyentuh dan melihat. Mereka juga mengetahui tanggungjawab dengan menjaga tumbuh-tumbuhan atau haiwan kesayangan. Seperti yang kindergartners diajar untuk menjaga kesihatan mereka sendiri, mereka mengetahui kepentingan aktiviti fizikal dan pemakanan sihat.

Akhirnya, kanak-kanak juga mula belajar tentang Pengajian Sosial. Di tadika, kebanyakan kurikulum adalah berorientasikan ke arah keluarga dan hubungan, yang menyediakan asas untuk kajian-kajian yang terkemudian dalam sejarah dan geografi. Kanak-kanak di tadika tahu mereka maklumat asas seperti nombor telefon mereka dan alamat jalan, dan mereka belajar bagaimana untuk membaca dan mencipta peta asas, seperti jalan yang mereka ambil untuk sampai ke rumah nenek di. Mereka juga belajar tentang tokoh-tokoh sejarah negara seperti George Washington, Abraham Lincoln dan Martin Luther King, Jr.

Sama ada kita mengajar anak-anak kita mengenai Bible, Bahasa Inggeris, matematik, Sains, atau Pengajian Sosial, kurikulum homeschool tadika yang berkesan untuk menyediakan asas yang kukuh untuk terus mencapai kejayaan akademik. Paling penting, Walau bagaimanapun, ia menyuburkan nafsu yang tidak pernah puas kanak-kanak berkembang dalam ilmu dan keunggulan mereka cita-cita untuk menjadi pelajar sepanjang hayat di dunia Tuhan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *