Sektor awam – kebaikan dan keburukan

Sektor awam – kebaikan dan keburukan

Semasa sektor awam dogged oleh persepsi itu menawarkan gaji miskin, mengecewakan tahap birokrasi dan ” jobsworthiness”, ini adalah agak off tanda dalam realiti. Sektor awam boleh menawarkan kerjaya yang kompetitif dan memuaskan. Jika anda ” d mahu lihat apa ” s ditawarkan, Lihatlah pekerjaan penjaga.

Walaupun sektor menghadapi bahagian dalam bidang-bidang tertentu selama tempoh beberapa tahun akan datang, sektor awam masih mengambil tempat tidur yang sangat luas untuk kerjaya dan pekerjaan dengan jangkaan gaji yang baik dan tahap kepuasan kerja yang tinggi.

Kerjaya apa jatuh di bawah sektor awam?

5.8 Juta daripada jumlah keseluruhan 28 juta tenaga kuat yang bekerja dalam sektor awam menawarkan pelbagai sangat luas berbeza kerjaya, akan lebih lagi daripada kerajaan semata-mata. Angkatan Tentera, Perkhidmatan kecemasan, pengajaran dan kerja-kerja amal yang berada dalam sektor awam.

Pertubuhan-pertubuhan yang sangat akrab seperti BBC dan NHS di juga jatuh di bawah naungan sektor awam, yang melakukan banyak persembahan seni dan badan-badan amal seperti Amnesti antarabangsa atau UNICEF. Benar-benar terdapat tempat tidur pilihan kerjaya yang luas.

Gaji

Kerana perlunya ketelusan dan fokus pada persamaan gaji, ia ” s sering difahami bahawa sektor awam tidak setinggi atau fleksibel kerana mereka mungkin dalam bidang awam. Tetapi majoriti pekerja di sektor awam adalah tidak mungkin untuk memilih peranan mereka bagi gaji sendiri.

Ia ” s juga tidak benar mengatakan bahawa pekerja sektor awam akan semua underpaid apabila dipadankan dengan mereka setara dalam bidang swasta. Pada November 2006 senarai Rich sektor awam diterbitkan dengan butir-butir 171 penjawat awam yang mengambil rumah lebih? 150k setahun, dengan Kumpulan ini mempunyai purata gaji? 270,000.

Baki kerja/hidup dan kepuasan

Gaji akan sering bersaing, tetapi selain daripada itu terdapat beberapa faktor-faktor lain yang menarik tentang kerja sektor awam. Kepuasan kerja/hidup kira-kira dan kerja adalah sesuatu yang sektor awam sering skor sangat tinggi, khususnya dalam memberi ganjaran kepada kerja-kerja seperti penjagaan kesihatan dan pengajaran.

Faedah-faedah lain seperti waktu kerja yang anjal dan sihat holiday kelayakan 25 hari setahun adalah biasa dalam sektor awam. Sementara itu, Perkhidmatan awam, BBC dan NHS semua telah kerap senior dalam The Times senarai daripada 100 atas Siswazah majikan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *