Sekolah-sekolah yang menyertai perjuangan menentang perkahwinan awal dan dipaksa

Sekolah-sekolah yang menyertai perjuangan menentang perkahwinan awal dan dipaksa

Pada masa Bilakah Kerajaan UK adalah tumpuan menangani penderaan domestik – termasuk perkahwinan terpaksa – rancangan UK, amal yang berfungsi untuk membantu yang miskin dan kebanyakan kanak-kanak di dunia dinafikan, melancarkan sumber Pendidikan Nasional pertama kali khusus untuk isu ini. Ia menyediakan beribu-ribu sekolah menengah dengan sebuah filem animasi pecah tanah dan pelan pembelajaran: ‘Hak untuk Say No’.

Ia seolah-olah bahawa sekolah telah lama menjauhkan diri dari membincangkan isu marriage– dipaksa walaupun beratus-ratus kanak-kanak perempuan di UK akan hilang setiap tahun agaknya untuk berkahwin.

“Perkahwinan paksa adalah penyalahgunaan hak asasi manusia, satu bentuk penderaan domestik dan, di mana ia memberi kesan kepada orang-orang muda dan kanak-kanak, penderaan kanak-kanak,” kata Lynne Featherstone, Parlimen di bawah Setiausaha Negara untuk Equalities dan maklumat jenayah. “Kerajaan sudah mengambil tindakan, kedua-dua di UK dan di luar negara untuk meningkatkan kesedaran tentang isu ini dan melindungi mereka yang berisiko. Kita sedang berunding membuat yang memaksa perkahwinan suatu kesalahan jenayah, serta criminalising pelanggaran yang dipaksa perkahwinan perlindungan perintah. Tetapi penguatkuasaan yang tidak mencukupi. Itulah sebabnya mengapa saya mengalu-alukan penglibatan NGO seperti rancangan UK, pek sumber sekolah yang baru adalah contoh kerja-kerja yang bernilai beberapa badan-badan amal sedang memberi maklumat dan sokongan untuk masyarakat tempatan “Lynne diakhiri.

Bahaya masa tahun

Marie Staunton, UK CEO pelan menjelaskan, “ini adalah usaha pertama negara untuk menyediakan bahan-bahan untuk digunakan dalam bilik darjah yang British mengenai isu perkahwinan awal dan dipaksa. Terdapat kes-kes sehingga 8,000 perkahwinan yang terpaksa di England semata-mata, dan perkahwinan awal dan terpaksa di luar negara adalah salah satu daripada cabaran-cabaran pembangunan yang terbesar masa kami. Kami ingin membantu anak-anak muda yang memahami bagaimana ia boleh memotong pendek pendidikan seorang perempuan – dan bagaimana mereka boleh mengambil tindakan kedua-dua di sini dan di luar negara.”

Filem berdasarkan kisah benar seorang gadis berusia 16 tahun yang cuba untuk memaksa beliau ke dalam perkahwinan British dan pek direka untuk digunakan oleh 3 peringkat utama dan ke atas (11 +). Cuti sekolah isu mengambil kepentingan tertentu kerana ini dianggap sebagai masa yang paling berbahaya tahun sebagai risiko kanak-kanak perempuan dibawa ke luar negara ke boleh berkahwin dengan banyak lelaki yang lebih tua.

Krisis global

Tahun lepas, kerajaan dipaksa perkahwinan Unit diuruskan 1,735 kes di UK. UK dihubungkan kepada krisis global dengan sekurang-kurangnya sepuluh juta gadis dipaksa atau coerced ke dalam perkahwinan setiap tahun di seluruh dunia. Mereka mempunyai risiko yang lebih besar daripada ditarik keluar dari sekolah dan mengalami masalah seperti HIV awal kehamilan dan kesihatan yang serius. “Kami tidak boleh menangani perkahwinan awal dan terpaksa di peringkat antarabangsa tanpa juga meningkatkan kesedaran isu tersebut di sini,” kata Marie.

Di peringkat global, Terdapat banyak punca awal perkahwinan yang terpaksa ketidaksamarataan gender, kemiskinan dan kesan bencana alam. Kempen “Mengambil ikrar” pelan panggilan terakhir Kerajaan UK untuk mengambil tindakan segera untuk perkahwinan awal dan dipaksa akhir di mana-mana.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *