Sekolah Daerah mula meninggalkan berhampiran tanpa insurans kesihatan

Sekolah Daerah mula meninggalkan berhampiran tanpa insurans kesihatan

Sebuah ekonomi yang bergelut, kos meningkat dan kebimbangan mengenai keadilan telah digesa Indiana Sekolah Daerah untuk perlahan-lahan mula meninggalkan satu dasar jangka panjang untuk menawarkan insurans kesihatan pentadbir untuk $1 atau kurang setahun.

Hampir 60 Indiana 354 sekolah awam Daerah kini memerlukan pentadbir untuk membayar lebih daripada $1 bagi insurans kesihatan mereka. Yang satu anjakan besar daripada satu dekad yang lalu, apabila kebanyakan Daerah dipikul kos insurans untuk kakitangan mereka atas, dikatakan Nelson Miller, seorang perunding dengan Persatuan Lembaga sekolah Indiana.

Daerah sekolah yang telah membuat perubahan berkata ia telah menyelamatkan mereka berjuta-juta pada masa Bilakah Negeri pembiayaan sekolah telah menurun. Tetapi orang lain berkata Kesihatan kos rendah yang faedah dijangka untuk positionsThe utama Penn-Harris-Madison Sekolah Daerah di Mishawaka telah disimpan melebihi $5 juta sejak menukar polisi pada tahun 2005, jurucakap dalam negeri Teresa Carroll memberitahu jurnal harian Franklin.

Pentadbir dan guru-guru yang pernah dibayar sedikit $1 setahun kini membayar sebanyak $2,631 insurans kesihatan, dan daerah yang meliputi seluruh, katanya.

Katanya, daerah telah menghabiskan simpanan guru-guru dan kos operasi.

Lain-lain daerah yang telah menukar dasar termasuk pusat Grove, yang pada bulan Julai bermula memerlukan pentadbir yang baru untuk membayar $1,200 setahun bagi insurans kesihatan; Noblesville, di mana pentadbir mula membayar 20 peratus daripada kos tahun ini; dan Brown County, yang telah dikeluarkan Jabatan Pengerusi di sekolah tinggi, makanan Perkhidmatan kakitangan dan pekerja penyelenggaraan dari senarai orang-orang yang layak untuk $1 pelan kesihatan tahun.

Beberapa daerah yang telah disimpan ke dalam dasar $1 mengatakan mereka berasa tekanan kewangan sebagai hasilnya.

Brian Harmon, Penguasa di Daerah sekolah Barr-Reeve di Montgomery County, berkata perk–yang termasuk guru-guru–menjadi beban yang lebih besar seperti kos Kesihatan melambung tinggi 12 peratus hingga 15 peratus setahun.

“Ia menjadi lebih sukar sepanjang masa,” katanya. “Apabila kontrak mereka telah bersetuju untuk, bertahun-tahun yang lalu, insurans kesihatan tidak signifikan dengan kos seperti sekarang.”

Katanya, manfaat kesihatan adalah satu topik dalam setiap kontrak rundingan, tetapi setakat Daerah telah mampu untuk terus menawarkan manfaat kerana ia adalah self-insured, yang mengurangkan kos.

“Kami sudah agak bertuah sebagai sebuah perbadanan sekolah sejak beberapa tahun,” kata Harmon.

Beberapa Daerah terbesar di negeri ini yang mengatakan mereka menjangka akan terus menawarkan Manfaat $1.

Sekolah-sekolah awam Indianapolis, Avon dan Hamilton Southeastern sekolah memberikan pentadbir manfaat kesihatan untuk $1 setahun atau kurang, dan mereka tidak mengharapkan jumlah itu untuk menukar.

Judith Bush, Penguasa sistem sekolah Attica, berkata daerah itu telah tidak pernah menganggap membuat pentadbir yang membayar lebih.

“Ia adalah perkara biasa, jangkaan kedudukan Pentadbiran, yang sangat tipikal” Bush yang berkata.

Tetapi Mike Reuter, Ketua Pegawai Kewangan bagi Tenggara Hamilton, diakui bahawa kebimbangan kadang-kadang timbul tentang keadilan dari manfaat.

“Saya bayangkan ia akan datang lagi,” katanya.

Membahaskan kos Kesihatan hilang di Mooresville, salah satu dari beberapa daerah di mana pentadbir telah membayar lebih daripada $1 bagi insurans kesihatan untuk tahun. Pentadbir Daerah membayar kadar yang sama sebagai guru, Penolong Penguasa Tom Johnson berkata.

Beliau berkata, daerah ini tidak pernah dianggap mempunyai pentadbir gaji $1 atau kurang setahun bagi manfaat.

“Ia tidak pernah menjadi pilihan,” kata Johnson. “Dan saya boleh menjamin, ia bukanlah sesuatu yang kita akan menolak untuk.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *