Sekaligus dalam satu-satunya kaki: Fibromas Plantar yang menjelaskan

Sekaligus dalam satu-satunya kaki: Fibromas Plantar yang menjelaskan

Bila-bila masa seseorang merasakan yang sekaligus dalam badan, mental penggera loceng berdering dengan ketakutan tentang kanser. Tindak-balas semulajadi ini adalah agak universal bagi kebanyakan orang. Apabila sekaligus yang dirasai di bahagian bawah kaki, di mana ia boleh menyebabkan kesakitan dengan setiap langkah, takut boleh menjadi lebih besar kerana gejala-gejala yang ketara ini sekaligus telah apabila berjalan atau berdiri. Mujurlah, tumor malignan yang benar dalam tisu di kaki adalah sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, ia bukanlah sesuatu yang luar biasa bagi orang-orang yang banyak untuk membangunkan jisim firma tidak berbahaya di bahagian bawah gerbang kaki yang dipanggil plantar fibroma (atau yang fibromatosis cetek).

Plantar fibromas membangun dari sebahagian daripada kaki yang dikenali sebagai plantar fascia. Fascia yang plantar adalah tebal, tali seperti tebal tisu yang menyambungkan tumit tulang dan bola di kaki. Tisu ini adalah umum, terabas merentasi keseluruhan lebar kaki dalam tiga kumpulan yang berbeza. Ia pada dasarnya ligamen yang tebal, dan menyediakan beberapa ketegaran kepada pelantar kaki. Dalam sesetengah orang, nodul kecil atau ketumbuhan, boleh berkembang di sepanjang permukaan fascia dan boleh berkembang perlahan-lahan dari masa ke masa. Ketumbuhan ini boleh menjadi satu, nombor dalam beberapa atau satu jisim dengan pelbagai bidang menjadi buncit. Nodul itu juga dilekatkan ke fascia dan tidak bergerak apabila seseorang cuba memindahkan kulit overlying. Secara amnya, nodul ini berkembang sangat perlahan-lahan, dan tidak kelihatan ‘sekelip mata’. Walau bagaimanapun, mereka mungkin seolah-olah tiba-tiba muncul kerana kebanyakan orang tidak dapat merasakan mereka sehingga mereka menjadi sangat besar atau membangunkan sakit. Pada masa-masa, orang-orang yang rub kaki mereka mungkin perasan mereka awal, tetapi kebanyakan orang hanya notis jisim secara mengejut apabila ia cukup besar untuk mengembangkan asas kulit atau Tender kepada tekanan. Salah satu boleh yakin bahawa orang ramai ini adalah tidak berbahaya, dan penukaran kepada kanser malignan (fibrosarcoma) adalah hampir tidak pernah kedengaran daripada.

Gejala-gejala biasanya berkaitan dengan kerengsaan tisu fascia dan keradangan di sekitar nodule yang apabila satu berdiri di kaki dan meletakkan tekanan pada fibroma itu. Banyak fibromas plantar ini akan menyakitkan orang-ramai yang tidak kesal oleh tekanan pada satu-satunya di kaki. Sesetengah akan sakit, walaupun, dan boleh mengehadkan keupayaan seseorang untuk berjalan kaki dengan selesa. Hal ini terutama berlaku apabila jisim menolak ke dalam tisu sensitif, seperti salah satu saraf yang banyak dijumpai terabas bahagian bawah kaki di atas atau di bawah plantar fascia. Barefoot penggunaan berjalan dan Kasut boleh menjadi tidak selesa kerana ‘sekaligus’, dan bahagian-bahagian lain daripada plantar fascia menjadi jengkel hasilnya.

Rawatan adalah menjurus ke arah menampung jisim untuk membuat orang-orang yang menderita dengan lebih selesa, atau mengalih semua bersama-sama. Ia harus diperhatikan bahawa jika jisim tidak menyebabkan apa-apa, ia tidak perlu dilayan. Pertumbuhan tidak boleh diperlahankan atau dihalang dengan rawatan awal, dan rawatan agresif fibroma plantar-sakit yang tidak perlu. Apabila terdapat kesakitan yang terlibat, rawatan dengan penginapan atau pembuangan jelas adalah disyorkan. Menampung jisim melibatkan penggunaan stretches untuk memastikan fascia yang lemah gemalai, ubat-ubatan anti-radang, dan sisipan akomodatif yang pad dan melindungi kawasan sekitar jisim. Pada sesetengah orang dengan fibromas plantar yang menyakitkan, ini boleh membantu melegakan, atau mengawal sekurang-kurangnya buat sementara waktu, kesakitan. Jika ini tidak berkesan, maka pembedahan biasanya diperlukan untuk membuang jisim itu sendiri. Pembedahan ini boleh menjalankan pelbagai daripada mudah kepada rumit sangat bergantung kepada saiz jisim. Fibromas plantar kecil akan mudah dikeluarkan dengan keluar terlalu banyak kehilangan tisu, dan jurang tisu terhasil akhirnya boleh mengisi dengan parut tisu untuk memastikan struktur plantar fascia yang utuh. Dalam prosedur pembuangan apa-apa, ia adalah penting bahawa semua fibroma, bersama-sama dengan margin fascia yang biasa dan overlying di bawah permukaan kulit akan dikeluarkan untuk menghalang mengalami kejadian berulang. Fibromas saiz sederhana dan besar akan lebih sukar untuk menghapuskan. Penamatan Perkhidmatan mereka menyebabkan jurang yang besar di plantar fascia, dan boleh memberi kesan kepada kestabilan di bawah kaki sehingga tahap tertentu. Ini juga meninggalkan terbuka kawasan dalaman yang boleh cenderung untuk membangunkan parut dan perekatan di permukaan di bawah dan pada kulit. Pada masa-masa, tisu terhasil boleh mungkin lebih menyakitkan daripada fibroma asal jika penyembuhan adalah miskin. Jurang ini perlu diisi jika boleh untuk mengekalkan integriti tisu parut fascia dan had. Cantuman tisu baru yang bertindak sebagai scaffolds bagi tisu apa pun melekat mereka boleh membantu masalah ini. Tisu fascia yang selebihnya akan rayap ke-cantuman, berkesan memulihkan fascia untuk keadaan yang serupa seperti sebelum pembedahan (dan sebelum jisim). Sama ada besar atau kecil, fibromas plantar semua mempunyai kadar yang agak tinggi daripada mengalami kejadian berulang, dan bahkan terbaik pembedahan teknik tidak semestinya menghalang daripada berlaku. Ringkasnya, sesetengah orang cepat regrow rakyat jelata ini walaupun selepas penyingkiran. Ini bukanlah tanda-tanda begitu banyak untuk histologikal seberapa banyak yang ia merupakan tanda-tanda masalah biasa selepas pembedahan excision untuk plantar fibromas. Tidak terdapat cara untuk mengawal potensi untuk pertumbuhan semula selepas pembedahan Malangnya.

Satu Nota akhir perlu dibuat mengenai plantar fibromas, dan orang-ramai berjalan kaki secara umum. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kaki mendalam benar tumor malignan adalah sangat jarang berlaku… tetapi ia berlaku. Ia adalah disyorkan bahawa satu penilaian perubatan oleh pakar kaki (podiatrist) yang boleh dilakukan untuk memastikan bahawa jisim merasakan adalah hanya fibroma plantar biasa. MRI mungkin perlu dilakukan jika terdapat ciri-ciri luar biasa kepada bentuk atau lokasi jisim (atau walaupun pembedahan untuk membuang ia sedang dirancang). Kurang biasa, biopsy yang boleh dipertimbangkan jika terdapat abnormaliti yang hebat atau penemuan-penemuan yang dipersoalkan pada peperiksaan. Walaupun semua ini mungkin kelihatan seperti banyak masa dan wang bagi jisim yang sedikit, ia berpotensi boleh membuat perbezaan di antara kaki sihat dan Amputasi kaki yang jika benar-benar ada sesuatu yang lebih luar biasa bermula dengan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *