Sejuk dan selsema perubatan-berjuang pertempuran bercuti

Sejuk dan selsema perubatan-berjuang pertempuran bercuti

Semua jenis virus anjing manusia, tetapi sedikit telah berterusan kejam bug yang sejuk dan selsema. Sesungguhnya, Terdapat banyak bentuk yang berbeza daripada selsema dan flus yang itu memikirkan betul-betul apa kita kita menghidap kadang-kadang boleh lebih daripada sedikit yang mengelirukan untuk kedua-dua pesakit dan doktor. Bermula dengan batuk ringan berhampiran-kronik dan sniffles yang boleh bertahan selama beberapa minggu atau bahkan bulan tanpa menyebabkan walaupun demam ringan, dengan jenis punch one-two yang boleh dengan mudah mengetuk sihat antara kita keluar Suruhanjaya untuk beberapa hari, penyakit yang serius yang memerlukan perhatian perubatan terutama untuk golongan muda atau tua, untuk kes-kes misteri “di blahs” yang datang dan pergi dengan logik yang semua mereka sendiri, ini penyakit yang biasa datang pada kita dengan bewildering kekal. Tidaklah menghairankan, bahawa murah atau mahal, dalam ekonomi yang baik dan buruk, jualan runcit kaunter dan closeouts, jualan borong sejuk dan selsema perubatan tetap evergreen untuk peruncit di tempat harga semua, kedua-dua produk murah dan mahal produk penyelesaian.

Dalam tahun-tahun kebelakangan, strain newsworthy telah muncul termasuk selsema dan terikan H1N1, atau apa yang dipanggil “selesema babi.” Walaupun ini mungkin kelihatan seperti tiada hentinya makanan begitu banyak untuk berita TV bimbang-menggalakkan, yang Hakikatnya adalah bahawa ini adalah masalah kesihatan yang serius dan bahawa panggilan untuk pemvaksinan perlu diendahkan. Sudah tentu, ini terdapat begitu banyak strain selsema yang tiada siapa benar-benar dilindungi daripada pepijat, walaupun tembakan masih boleh mengurangkan keterukan strain variant. Selsema akan perkara yang lain, walaupun amat jarang sekali mengancam nyawa, boleh membuka pintu untuk penyakit-penyakit lain dan, hampir sebagai buruk, menyebabkan banyak masa kehilangan produktiviti dan hanya sebagai buruk, hilang keseronokan hidup. Apa-apa penyakit dread seperti polio dan cacar telah telah semua tetapi putuskan; rawatan baru untuk sekali selalunya maut kanser telah dibangunkan, dan bahkan retrovirus AIDS – yang pada ketakutan saintis dengan kerumitan yang pertama – telah menjadi sangat dirawat. Untuk itu semua, kita akan seolah-olah tidak “penawar bagi selesema biasa” daripada kita telah tiga puluh tahun yang lalu. Tiada hairan sejuk dan selsema remedi akan penjual terbaik seperti konsisten.

Kebanyakan OTC yang sejuk dan ubat-ubatan selsema termasuk beberapa jenis bahan-bahan, sama ada secara berseorangan atau gabungan. Sebagai permulaan, terdapat relievers kesakitan daripada keluarga NSAID (Bukan steroid Ubat anti-radang) yang sering juga mengurangkan demam; ini termasuk aspirin, acetaminophen (Tylenol), Ibuprofen (Advil, Motrin), dan Naproxen (Aleve). Kemudian, kami bergerak ke antihistamin dari pelbagai jenis yang melambatkan pengeluaran mukus dan juga boleh menyebabkan mengantuk dan membantu kita untuk tidur. Membanteras masalah yang sama dari sudut yang berbeza, decongestants membantu mengurangkan saiz salur darah dalam hidung dan menjadikan lebih mudah untuk membuang mukus. Di samping itu, terdapat ubat-ubatan antitussive batuk yang bekerja dengan circumventing refleks batuk, dan expectorants yang membuat batuk lebih produktif (iaitu cara sopan mengatakan mereka membuat ia lebih mudah untuk batuk sehingga “lugeys”). Ubat-ubatan lain yang boleh membantu perut khususnya termasuk antasid di sepanjang baris Alka Seltzer. Selain itu, terdapat ubat-ubat herba yang popular yang menaikkan kening daripada skeptis tetapi ramai pengguna bersumpah.

Adanya OTC runcit borong sejuk dan selsema perubatan, kebanyakan daripada kita, benar-benar berguna dalam mengharungi selesema atau flu – terutamanya jika mereka membantu anda mendapatkan banyak rehat – salah satu rawatan hanya lampu suluh yang kita tahu bagi memendekkan selesema dan selesema. Akal lain-lain tips bernilai menyebut–walaupun anda pernah mendengar mereka semua sebelum–bagi mengatasi semasa penyakit ringan termasuk memakan banyak cecair, Makan secara sihat untuk Memperkasa sistem imun anda, mengelakkan minuman beralkohol (terutamanya jika anda memakan produk yang dan/menyebabkan mengantuk atau mengandungi acetaminophen, yang tidak boleh digunakan dengan alkohol) dan pasti menahan diri dari rokok. Ibu juga mengingatkan kita sifat ajaib bagi salah satu satu dikatakan sejuk penawar yang memang murah dan kita sendiri benar-benar dan benar-benar percaya: sup ayam.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *