Sejarah Tryptophan

Sejarah Tryptophan

Dari tahun 1980 sehingga 1990 tryptophan adalah jauh paling popular dan dihormati tidur asli bantuan disediakan di kedai-kedai makanan kesihatan. Dalam early1990 pentadbiran dadah dan makanan Amerika Syarikat mengambil keputusan untuk membuang semua tryptophan dari makanan kesihatan Simpan rak kerana yang meletus secara tiba-tiba satu penyakit yang dipanggil Sindrom Eosinophilic-myalgia yang berlaku antara beberapa individu yang telah mengambil bantuan tidur asli. Selepas kerajaan Amerika memutuskan untuk mengharamkan produk di kebanyakan negara-negara perindustrian yang lain tidak lama lagi diikuti. Akhirnya hampir lima ribu orang dilaporkan sakit dan dua puluh tujuh orang yang meninggal dunia akibat penyakit yang serius. Gejala-gejala termasuk sakit otot, lemah dan sakit sendi yang teruk. Penyiasatan panjang yang ditentukan bahawa masalah adalah kelompok tercemar yang telah dibuat oleh sebuah syarikat Jepun yang bernama Showa Denko KK, yang telah menukar satu proses pengeluaran yang menggabungkan genetik bakteria. Larangan itu masih berkuat kuasa sehingga dua ribu dan satu.

Pada bulan Februari 2001, pihak pentadbiran makanan dan dadah akhirnya memutuskan untuk mengangkat larangan menjual tryptophan, tetapi disimpan untuk sekatan pengimportan. Makna semua terpaksa dikeluarkan dalam lingkungan sempadan Amerika Syarikat. Ini adalah kenyataan yang dikeluarkan pada mereka:

“Berdasarkan bukti saintifik yang boleh didapati pada masa sekarang, kami tidak dapat menentukan dengan kepastian bahawa berlakunya EMS dalam orang-orang yang terdedah, yang memakan suplemen L-tryptophan berasal daripada kandungan L-tryptophan, junub yang terkandung dalam L-tryptophan, atau gabungan kedua-duanya dengan faktor-faktor lain lagi yang tidak diketahui, luar.”

Sejak tahun 2002, tryptophan telah sedia lagi di Amerika Syarikat dan laporan Sindrom Eosinophilic-myalgia telah dilaporkan. Kebanyakan negara-negara lain yang perindustrian telah diikuti Amerika Syarikat juga. Terdapat syarikat-syarikat pembuatan yang sedang membuat produk tryptophan yang berkualiti tinggi. Saya percaya ia adalah pada masa ini selamat untuk orang ramai untuk menggunakan. Ia adalah pelopor utama terkenal tidur-mendorong bahan serotonin dan melatonin. Ini bermakna ia adalah salah satu daripada bahan-bahan mentah yang menggunakan otak manusia untuk mengeluarkan neurotransmitters santai ini sangat penting dan diperlukan. Dengan mengambil Borang tambahan kami membuat lebih tersedia untuk menghasilkan neurotransmitters yang benar-benar perlu untuk mendorong nyenyak. Dengan keluar mendalam betul tidur kita re yang sangat mudah terdedah kepada banyak syarat kesihatan yang serius. Tidur adalah amat penting.

Melatonin kini adalah paling popular dan dihormati dan disegani AIDS tidur semulajadi yang tersedia. Ianya lebih langsung pelopor kepada serotonin berbanding tryptophan. Melatonin juga adalah jauh lebih murah. Saya hampir sentiasa akan mengesyorkan melatonin kepada pelanggan-pelanggan saya sebagai perkara pertama yang perlu cuba menyelesaikan masalah tidur secara semula jadi. Tetapi satu perkara yang saya telah mendapati bahawa sebab-sebab tertentu orang-orang yang tidak membalas baik melatonin boleh kadang-kadang mendapati ia berkesan. Bagi ramai orang, ia adalah untuk bantuan tidur semula jadi yang berguna, tetapi tryptophan tidak pernah benar-benar telah kembali populariti yang ia pernah dinikmati sebelum tahun 1990. Dan, ya ada jumlah yang banyak dalam daging ayam Belanda. Ia adalah mengapa kita berasa begitu mengantuk selepas makan malam kesyukuran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *