Sejarah skrin terendak lampu

Sejarah skrin terendak lampu

Konsep naungan bukanlah satu ciptaan baru. Sejak Subuh masa, manusia telah menggunakan apa-apa yang berguna untuk mengelakkan haba matahari; lelaki gua digunakan Sembunyi atau daun-daun yang ditenun sekitar kayu. Di Mesir purba, jalur kain digunakan untuk menyejukkan nombor-nombor yang tidak terkira banyaknya Firaun. Orang-orang Yunani kuno digunakan mereka; kelasi sepanjang sejarah telah menggunakannya sementara di pelabuhan di pantai. Malah, penggunaan fabrik yang digunakan untuk terendak lampu yang terbesar adalah di Rom kuno.

Coliseum di Rom, perumahan sesetengah 80,000 orang pada satu masa, adalah 187 kaki tinggi dan dilindungi lebih enam ekar. Namun, Rom masih berjaya mengumpul awning yang ditarik balik. Lapan puluh bermotor yang diadakan tiga batu kurungan setiap satu, yang, seterusnya, disokong 240 masts. Pada masts tersebut telah diadakan moyang layar terendak lampu, beberapa layar besar kanvas yang digunakan oleh Rom kelasi. Menarik layar yang ketat, mereka berjaya melindungi kawasan cukup lorek 50,000 orang manakala mereka menyaksikan pejuang UFC yang asal, yang gladiatornya.

Dalam masa perang, lebihan layar telah digunakan sebagai terendak lampu di medan perang. Dalam masa Aman, mereka telah menjadikan kanak-kanak di Main. Ringkasnya, terendak lampu skrin mempunyai tempat tertentu dalam sejarah manusia.

Tidak seperti terendak lampu skrin hari, bahan-bahan tersebut adalah terhad dan tidak ketahanan. Diperbuat daripada kanvas dan lain-lain seperti bahan-bahan daripada industri bot, sinar UV disebabkan bahan-bahan untuk melarat. Kepingan fabrik yang agak besar adalah besar, berat dan pantas perlu menggantikan.

Teknologi moden membawa ciptaan kain terendak lampu ke Australia dan Afrika Selatan dalam tahun 1980-an. Pada asalnya, kain terendak lampu juga mengalami kemerosotan UV, tetapi inhibitors sekarang telah dimasukkan semasa proses pengilangan, membenarkan penggunaan sekurang-kurangnya sepuluh tahun sebelum penggantian diperlukan. Walaupun tidak ada yang agak kurang pasti sama ada mereka telah pertama dilihat di Darwin atau di Brisbane, apa yang dikenali ialah industri semasa yang berasal di suatu tempat di Australia.

Menjelang awal tahun 90an, terendak lampu skrin dijumpai semua lebih ke Land Down Under, dari utara ke selatan. Kini, Malaysia mempunyai lebih daripada 1200 syarikat-syarikat yang berurusan dalam layar terendak lampu, dari Reka bentuk untuk pembuatan dan pemasangan. Sebahagian daripada pertumbuhan tersebut adalah disebabkan oleh kadar kanser kulit dalam negara dan kerajaan Australia sepadan penekanan terhadap “Keselamatan matahari” dan kesedaran yang tinggi. Banyak komersial terendak lampu skrin berfungsi sama seperti memakai pelindung matahari yang 25, menyekat sehingga 895% daripada sinaran UVA dan UVB.

Sebahagian yang lain adalah kerana pilihan yang tersedia. Banyak pengeluar menghasilkan skrin terendak lampu yang ditempah khas, dan fabrik-fabrik yang membenarkan banyak fleksibiliti dengan reka bentuk. Buat masa ini, Reka bentuk yang paling biasa adalah petak dengan mata empat atau segi tiga dengan tiga mata. Fabrik yang disediakan dalam beratus-ratus warna. Kedua-dua opsyen digabungkan – shape warna dan reka bentuk – memudahkan terendak lampu skrin perlu ditempah khas untuk memenuhi mana-mana kedai, Syarikat, Kolam atau mana-mana tempat lain yang agak kedinginan.

Hari ini, terendak lampu skrin telah digunakan di pelbagai tempat. Di UK, di mana Bar, pub dan Restoran mengalami pengharaman rokok, bangunan-bangunan ini akan mencari terendak lampu skrin pilihan yang berdaya maju untuk perokok luaran mereka. Mereka telah meliputi kereta sementara; mereka telah dilindungi kolam renang, Teres-Teres, tempat BBQ, Taman Permainan dan Taman-Taman.

Walaupun mereka tidak perlindungan yang baik dari mana-mana unsur tetapi matahari, terendak lampu skrin telah menjadi sangat popular. Oleh kerana cara mereka sedang dibina, Terdapat tiada flapping, yang merendahkan jumlah Haus dan lusuh pada fabrik. Mereka adalah setara, tidak memerlukan kebenaran untuk membina dan mesh bernafas sebenarnya boleh membuat kawasan dilindungi yang sejuk.

Dengan manfaat kesihatan bagi mengurangkan risiko kanser kulit, digabungkan dengan bergaya, penyejukan sejumlah terendak lampu, ia tidak hairanlah lorek layar akan tanam di beberapa negara-negara dan bandar-bandar seluruh dunia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *