Sejarah ringkas Yoga

Sejarah ringkas Yoga

Sejarah yoga-satu tinjauan
Sejarah yoga dipercayai lama sebagai tamadun. Akar prasejarah dan beransur-ansur evolusi dan pembangunan akan membuktikan fakta ini. Yoga kuno yang berasal dari India asceticism untuk menyatukan dalam “satu kosmik.” Sejarah yoga boleh dikesan dalam Upanishads, Atharvaveda dan walaupun Brahmanas. Sejarah yoga juga adalah digambarkan dalam Sutras Yoga Patanjali.

Bagaimana yoga berasal namanya?
Sejarah yoga dicatatkan dalam Kitab-kitab kami dan ia sentiasa berkembang kebelakangan ini. Walaupun yoga telah berkembang dengan perubahan teknik dan kaedah tetapi intipati dan matlamat tetap sama. Yoga perkataan berasal daripada perkataan Sanskrit “Yuj”, “Menyatukan”.

Sejarah yoga dalam tamadun Lembah Indus-
Penggalian arkeologi tamadun purba menunjukkan bahawa walaupun sebelum 3000 SM yoga telah berkembang. Artifak dan di “Yogi glyptic” adalah bukti kepada fakta. Dalam pelbagai yoga postured relic yang menggambarkan, di antara postur yoga yang patut diberi perhatian dalam mereka.

Sejarah yoga di Vedik –
Dengan evolusi Atharvaveda asas agama Hindu telah dibentangkan. Atharvaveda memegang ajaran purba yogic dan dengan itu dikenali sebagai yoga Weda. Walaupun beberapa rujukan yang samar-samar sejarah yoga boleh dijumpai dalam Atharvaveda tetapi amalan boleh dijumpai di Brahmanas ini. Veda pelantar menyebut amalan yoga di yoga adalah penting dengan upacara Weda. Tarikh-tarikh ini kembali ke 900 SM.

Sejarah yoga di Upanishads-
Tempoh ini adalah juga tahu sebagai tempoh pre-classical yoga. Brihadaranyaka Upanishad membuat rujukan meditasi yoga dan jelas ditunjukkan dalam 900 BC untuk 400 BC. Mahabharata yang dan Bhagavad-Gita (Kitab Yoga tertua) menunjukkan sejarah yoga dalam 500 SM dan 200 SM resp. Walaupun dalam agama Buddha, kepentingan meditasi yoga dan pelbagai postur yoga telah disebut.

Sejarah yoga di dalam Patanjali “Yoga Sutra” di-
Tempoh ini adalah juga dikenali sebagai zaman klasik dari yoga. Patanjali usaha utama adalah untuk menentukan dan menormalkan borang yoga klasik dan dikenali sebagai Patanjali lapan kali ganda jalan yoga (lapan anggota dari klasik Yoga).

Yoga pos klasik-
Sekolah-sekolah yoga yang berdaulat yang banyak dibangunkan dalam tempoh ini selepas Yoga sutra tempoh, maka yoga klasik nama jawatan. Tubuh manusia menjadi bidang kajian bersama-sama dengan meditasi yang hilang adalah tahun-tahun sebelumnya. Satu sistem yang baru dengan pelbagai latihan yoga telah dibangunkan. Dan dengan demikian Hatha yoga, Raj yoga dan cawangan-cawangan lain muncul.

Yoga moden dan sejarah anak-
Sidang Kemuncak Chicago dan kuliah yang terkenal daripada Swami Vivekananda menjadi titik perubahan dengan memperkenalkan Yoga ke dunia Barat. Oleh itu muncul sekolah-sekolah yoga yang pelbagai dan semakin ramai orang belajar yogic bentuk senaman.

Yoga hari di dunia moden-
Yoga telah mendapat populariti dalam tahun-tahun kebelakangan. Yoga telah menjadi satu pergerakan kesihatan. Pemandangan di westerner dan kerohanian telah berubah banyak. Yoga ini telah menjadi sebuah rejim kecergasan mandatori. Yoga telah berkembang menjadi bentuk yang lebih moden seperti kuasa yoga atau Zen yoga.
Yoga telah didedahkan melalui sejarahnya yang panjang. Lautan luas dan kesusasteraan Yogic membuat motivasi dan memandu semua ikut jalan Yogic yang benar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *